ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο μία «γροθιά» απέναντι στη φωτιά

Ηράκλειο
ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο μία «γροθιά» απέναντι στη φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες τις δυνάμεις των Ηρακλειωτών κινητοποίησε η φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τα αντανακλαστικά όλων λειτούργησαν άμεσα ώστε να υπάρξει μέριμνα και φροντίδα για τους 69 φοιτητές που έμειναν «άστεγοι» όταν οι εστίες του Πανεπιστημίου κάηκαν ολοσχερώς.

Ωστόσο αξίζει ειδική αναφορά και ένα τεράστιο μπράβο από ολόκληρη την Κρητική κοινωνία στους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού και του Βενιζέλειου νοσοκομείου, οι οποίοι παρέμειναν στις θέσεις τους χωρίς να διστάσουν στιγμή προσφέροντας τον εαυτό και τις γνώσεις τους σε όλους μας.

Ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μια υπεράνθρωπη «μάχη» να τιθασεύσουν τις φλόγες και να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ανησύχησε το πανελλήνιο, ιατροί και νοσηλευτές, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κινήθηκε άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφεραν το ρεπό τους στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους.

Όλοι γνωρίζουμε τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί κάνουν την δουλειά τους στα «πέτρινα» χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εργάζονται χωρίς συμβάσεις εργασίας, συχνά οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα για καιρό να μην παίρνουν τα ρεπό τους κανονικά, εργάζονται υπερωρίες κι όμως την δύσκολη τη στιγμή… δεν το σκέφτηκαν ούτε λεπτό.

Όταν οι καπνοί κύκλωναν το Βενιζέλειο νοσοκομείο, όταν οι δρόμοι ήταν κλειστοί και εκατοντάδες συγγενείς ασθενών προσπαθούσαν μάταια να προσεγγίσουν το νοσοκομείο με τους πονεμένους ανθρώπους τους δίπλα, το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ δεν δίστασε ούτε για μια στιγμή να αφήσει στην άκρη το ρεπό.

Ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για να προσφέρουν σε όλους εμάς, όσους ήταν σε ιατρική ανάγκη, την πολύτιμη βοήθειά τους. Έβαλαν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη πάνω από την κυριακάτικη αργία και την οικογένειά τους.

Άλλαξαν την εφημερία των δύο νοσοκομείων σε χρόνο ρεκόρ κι ήταν επί ποδός να εξυπηρετήσουν τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά από όλο το νησί.

Σε όλους τους εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο αξίζουν πολλά μπράβο και ευχαριστώ από όλους εμάς.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

Για την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης

H έκφραση αλληλεγγύης των μαχόμενων υγειονομικών και των δύο δημόσιων νοσοκομείων του Ηρακλείου επιβεβαιώθηκε και πάλι. Η παρουσία τους ήταν συγκινητική. Στο άκουσμα της πυρκαγιάς, με συναίσθηση του κίνδυνου που υπήρχε για επέκταση, οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους για τη συνέχιση της εφημερίας (με διπλοβάρδιες, περικοπές ρεπό, ακυρώσεις κανονικών αδειών). Αξίζει σε όλους τους ένα μεγάλο μπράβο.

Η πυρκαγιά σε κοντινή απόσταση από το Βενιζέλειο και η ανάγκη για κάλυψη της εφημερίας από το ΠαΓΝΗ αναδεικνύει την απαίτηση ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης και  ταυτόχρονα κτυπάει το καμπανάκι στους ιθύνοντες ότι σε ένα πιο δύσκολο συμβάν η αντιμετώπιση του από υγειονομική κάλυψη θα είναι ακόμα πιο δύσκολη παίρνοντας υπόψη την υποστελέχωση που οδηγεί όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες να εργάζονται με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στηρίζεται στο φιλότιμο και στην αυτοθυσία όλων των εργαζομένων.

Το χθεσινό συμβάν αποδεικνύει ότι η τιτάνια μάχη που δίνουν κάθε μέρα οι μαχόμενοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία και συνολικά σε όλους τους χώρους υγείας δεν περιορίζεται στα στενά όρια μιας βάρδιας. Πρέπει το κράτος να διασφαλίζει σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ.

Άμεσα απαιτείται:

  • να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ώστε οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου και γενικότερα της περιοχής να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.
  • να εκτιμηθεί τυχόν περιβαλλοντική ζημιά από την πυρκαγιά.
  • να λυθεί μόνιμα και δωρεάν το πρόβλημα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών.
  • Να διατεθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι στους φοιτητές για την αποκατάσταση των οικοσκευών και των προσωπικών ειδών τους τα οποία έχουν είτε υποστεί φθορές ή έχουν καταστραφεί.
  • Να αποκατασταθεί η λειτουργία του πανεπιστημίου και των υπόλοιπων υπηρεσιών που υπέστησαν ζημιές (διοικητικές του Βενιζελείου, τμημάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας).

Καθώς υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια, ρούχα ανδρικά και γυναικεία, παπούτσια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, πετσέτες για τους πυρόπληκτους φοιτητές, καλούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τέτοια είδη στο χώρο του σωματείου εργαζομένων του ΠαΓΝΗ μέχρι αύριο, Τρίτη 25/09.

Καλούμε άμεσα τη διοίκηση του ΠαΓΝΗ να πάρει  όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ώστε:

  • να διαπλατυνθούν και να απελευθερωθούν δρόμοι εντός και εκτός νοσοκομείου από οχήματα που δυσκολεύουν την πρόσβαση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων.
  • να απελευθερωθούν χώροι - διάδρομοι που έχουν μετατραπεί σε αίθουσες αναμονής και αποθηκευτικούς χώρους.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι διέξοδοι διαφυγής σε τυχόν έκτακτη ανάγκη. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες σημάνσεις και μονοδρομήσεις.
  • Να υπάρχει συστηματικός έλεγχος όλου του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Να ενισχυθούν με τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας όσα τμήματα και υπηρεσίες χρειάζονται.
  • Να γίνει έλεγχος για την αντισεισμική προστασία του κτιρίου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News