Μέσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Ηράκλειο
Μέσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες μέσα από τους χώρους που καταστράφηκαν

Συγκλονιστικές φωτογραφίες μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης επί της Λεωφόρου Κνωσού, αίθουσες του οποίου κάηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλοι χώροι έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Οι εικόνες «μιλούν», μετά την πύρινη κόλαση, από μόνες τους: πατώματα γεμάτα στάχτες, αντικείμενα που έχουν καεί και διάδρομοι που είναι μαύροι. Οι ζημιές είναι σημαντικές, με γυαλιά να βρίσκονται σπασμένα κάτω και στην ουσία να μην έχει μείνει τίποτα όρθιο.

Σοκάρει, ωστόσο, το γεγονός ότι λίγο ακόμα να είχε προχωρήσει η φωτιά και τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα. Όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, χιλιάδες φιαλίδια αιθανόλης βρίσκονται μέσα σε μία αίθουσα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όμως έχουν μείνει άθικτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες σταμάτησαν μόλις 15 μέτρα από τη συγκεκριμένη αίθουσα και γλιτώσαμε μία ανεπανόρθωτη καταστροφή σε ένα χώρο που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή.   

Παράλληλα, εφτά περίπου βαρέλια γεμάτα οινόπνευμα γλίτωσαν επίσης από τις φλόγες της τεράστιας αυτής πυρκαγιάς, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς η κατάσταση δεν έγινε ακόμα πιο δραματική και εννοείται πως δε θρηνήσαμε θύματα.

Την ίδια ώρα, οι φωτογραφίες από τις εστίες που κάηκαν ολοσχερώς, προκαλούν θλίψη και πόνο:

Η πυρκαγιά μπορεί να τέθηκε υπό έλεγχο λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, όμως η καταστροφή είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες του neakriti.gr.

Η πυρκαγιά μπορεί να τέθηκε υπό έλεγχο λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι, όμως η καταστροφή είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες του neakriti.gr.

Πέφτουν καμμένα κομμάτια από τους τοίχους, μάλιστα, ενώ η κατάσταση είναι δραματική μέσα από τους χώρους που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Καλώδια είναι καμμένα, νερά υπάρχουν παντού, ενώ οι φοιτητές προσπαθούν να συνέλθουν από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, θα παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το βράδυ θα βρίσκονται στο σημείο 13 οχήματα με 40 άντρες της Πυροσεβστικής Υπηρεσίας.

Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς

Όλα συνέβησαν λίγο πριν τις 8 το πρωί της Κυριακής, όταν φωτιά ξεκίνησε από το υπόγειο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η φωτιά έλαβε σύντομα τεράστιες διαστάσεις σημαίνοντας συναγερμό σε Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και αστυνομία.

Ειδικότερα, επί ποδός βρέθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν και από άλλες περιοχές της Κρήτης, με την προσπάθεια των πυροσβεστών να είναι υπεράνθρωπη, ενώ στο σημείο επιχείρησαν, συνολικά, 2 ελικόπτερα, τα οποία βοήθησαν στην κατάσβεση πραγματοποιώντας δεκάδες ρίψεις νερού στο φλεγόμενο κτήριο. Ενώ, ρίψεις πραγματοποίησε, στη 1 το μεσημέρι και το ελικόπτερο τύπου Erickson, το οποίο εστάλη από την Αττική.

Από τη μάχη με τις φλόγες έχει προκληθεί τεράστια καταστροφή στο τμήμα του κτηρίου όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ενώ σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Κρήτης επί της Λεωφόρου Κνωσού, είναι στεγασμένα τόσο τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), όσο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου.

Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, περίπου στις 11:30 το πρωί, ενώ νέα αναζωπύρωση ξέσπασε ελάχιστα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία διέκοψε, προληπτικά, την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Κνωσού, ενώ, επίσης προληπτικά διακόπηκε η γενική εφημερία στο Βενιζέλειο, με τους ασθενείς να μεταφέρονται στο ΠΑΓΝΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News