Ηράκλειο

Ξεκινούν οι μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια μετά την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας μιλά για τα ζητήματα της ρύπανσης μετά την τεράστια φωτιά

Την κινητοποίηση των αρμόδιων υπουργείων έφερε η μεγάλη πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Βενιζελείου, ενώ ανησυχία προκλήθηκε εξ’ αρχής για τη φοιτητική στέγη και τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς για τη φωτιά στο Ηράκλειο.

Ο κ. Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, μίλησε στο neakriti.gr αναφορικά με το θέμα της ρύπανσης που μπορεί να προκλήθηκε λόγω της πυρκαγιάς.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κλήθηκαν τα τρία υπουργεία για το περιστατικό και ήδη έχουν ξεκινήσει μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια:

«Θα γίνουν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της πόλης με βάση τα μετεωρολογικά στοιχεία που επικρατούν στο Ηράκλειο. Οι μετρήσεις αυτές θα γίνουν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ έχει κατέβει ήδη ομάδα στο νησί για να τις ξεκινήσει.».

Ο κ. Φωτάκης, που είναι και πρώην πρόεδρος του ΙΤΕ, επεσήμανε πως μετρήσεις θα γίνουν και στις γύρω περιοχές που μπορεί να έχουν μεταφερθεί σωματίδια, στα σχολεία που βρίσκονταν κοντά στην εστία της φωτιάς, αλλά και στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν και οι κατάλληλες ενέργειες.

Ο αμίαντος και η δημόσια υγεία

Αναφορικά με τον αμίαντο, ένα επικίνδυνο και καρκινογόνο υλικό, ο κ. Φωτάκης ανέφερε πως «όταν ο κ. Στεφάνου ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχαν έρθει ειδικά εργαστήρια και είχαν αφαιρέσει τμήματα με αμίαντο. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως η πυρκαγιά από μόνη της μειώνει την τοξικότητα του αμίαντου. Ωστόσο, θα γίνουν στο εγγύς μέλλον μετρήσεις από πιστοποιημένο εργαστήριο του Δημοκρήτου που έχει τη διαπίστευση γι’ αυτό το σκοπό.».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι «κλιμάκιο του Δημόκρητου είναι έτοιμο να έρθει Κρήτη. Εν τω μεταξύ, να πούμε πως το ζήτημα της ρύπανσης από αμίαντο εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης κυρίως.».

Τέλος, ο κ. Φωτάκης αναφέρει στο neakriti.gr ότι «Όλα αυτά γίνονται με την απαιτούμενη επιστημονική σοβαρότητα και εγκυρότητα για ό,τι πρόβλημα υπάρξει. Θα γίνει η κατάλληλη ενημέρωση, βεβαίως, από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Η ανακοίνωση του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουν ξεκινήσει από το μεσημέρι της Κυριακής 23/10 μετρήσεις και δειγματοληψίες για την εκτίμηση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσσό.

Δειγματοληψίες πραγματοποιούνται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και στο 20ο Δημοτικό Σχολείο και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Συμπληρωματικές μετρήσεις για εκτίμηση της ρύπανσης σε όλο τον αστικό ιστό και την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου πραγματοποιούνται στο κτίριο της Πυροσβεστικής στο κέντρο του Ηρακλείου και στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα πολιτικής προστασίας. Ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ανάλυσης και ποιοτικού ελέγχου των αποτελεσμάτων.».

Δείτε τη στιγμή της αναζωπύρωσης:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια