Ηράκλειο

Τεράστια φωτιά σε χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Νέα αναζωπύρωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συναγερμός σήμανε με το «καλημέρα» της Κυριακής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου, εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε σε χώρο του Πανεπιστήμιου Κρήτης, στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται επί της Λεωφόρου Κνωσού.

Η φωτιά ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί της Κυριακής, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα αίτια που την προκάλεσαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από το υπόγειο του κτηρίου, ενώ, περίπου, στις 11 το πρωί της Κυριακής, η τεράστια πυρκαγιά τέθηκε προς ύφεση, με τους πυροσβέστες να εισέλχονται μέσα στο κτήριο για τη διαδικασία της αποκάθαρσης.

Πάντως, νέα αναζωπύρωση φαίνεται πως ξέσπασε ελάχιστα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, με την πυροσβεστική να δρα άμεσα.

Επί ποδός βρέθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν και από άλλες περιοχές της Κρήτης. Οι άνδρες της πυροσβεστικής επιχείρησαν να φτάσουν στην εστία της πυρκαγιάς, η οποία είχε εξαπλωθεί σε όλους τους χώρους του κεντρικού κτηρίου.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί, μάλιστα, ελικόπτερο της πυροσβεστικής Υπηρεσία πραγματοποίησε ρίψεις νερού στην οροφή του κτηρίου, στο σημείο που έχει στηθεί και η «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. Ενώ, συνολικά, τα δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν πάνω από 30 ρίψεις νερού στο φλεγόμενο κτήριο.
Φωτογραφίες - βίντεο: Νίκος Χαλκιαδάκης

Καταστράφηκε χώρος που στέγαζε υπηρεσίες του Βενιζελείου - Εκκενώθηκε η φοιτητική εστία


Από τη μάχη με τις φλόγες έχει προκληθεί τεράστια καταστροφή στο τμήμα του κτηρίου όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις των διοικητικών υπηρεσιών Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου βρίσκονται - μεταξύ άλλων - ιατρικά εφόδια, ενώ φαίνεται πως καίγεται και ο χώρος της φοιτητικής εστίας.

Σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Κρήτης επί της Λεωφόρου Κνωσού, είναι στεγασμένα τόσο τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), όσο και τοι Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηρακλείου, καθώς επίσης και η φοιτητική στέγη του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φοιτητική στέγη, στην οποία βρίσκονταν 50 με 70 φοιτητές, είχε ήδη εκκενωθεί από τις 8 το πρωί, οπότε και λειτούργησαν τα συστήματα πυρασφάλειας.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν υπεράνθρωπες, ώστε η φωτιά να μην καταστρέψει και τις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του ΜΦΙΚ.

Στο σημείο βρέθηκαν - μεταξύ άλλων - οι κκ. Μωυσής Μυλωνάς Χαράλαπμπος Φασουλάς και Μιχάλης Προμπονάς, από το ΜΦΙΚ, οι οποίοι, με τη βοήθεια και άλλων ατόμων από το προσωπικό το μουσείου, προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι μπορούσαν, χωρίς όμως αυτό να καταστεί απόλυτα δυνατόν.

Επίσης, στο φλεγόμενο κτήριο βρέθηκε ο Διοικητής των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, κ. Ιωάννης Τασσόπουλος, ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ Κρήτης, καθώς και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Ευρυπίδης Κουκιαδάκης.

Αναγνώστρια έστειλε βίντεο από το ύψος της λεωφόρου Ιωνίας όπου φαίνονται τα ελικόπτερα να σπεύδουν στη μάχη της κατάσβεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν περισσότερες από 30 ρίψεις νερού:

Νωρίτερα ακούγονταν συνεχείς εκρήξεις, καθώς η φωτιά, η οποία μαινόταν ανεξέλεγκτη έχει «φτάσει» μέχρι και στα εργαστήρια του Πανεπιστήμιου και του ΜΦΙΚ όπου βρίσκονταν τεράστιες ποσότητες από οινόπνευμα, αλλά και φιάλες και φιαλίδια προπανίου και άλλων αερίων.

Μάλιστα, η αστυνομία, άνδρες της οποίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο, έκλεισαν τη Λεωφόρο Κνωσού, ενώ απομάκρυναν τον κόσμο που επιχειρούσε να μεταβεί στο σημείο της πυρκαγιάς, εξαιτίας του φόβου εκρήξεων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυκνοί καπνοί είχαν «καλύψει» ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, ενώ στο σηεμίο βρέθηκαν προληπτικά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

(Φωτογραφίες από τον κ. Γιάννη Τσιγκένη)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια