Στα «σκαριά» η νέα Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης

Ηράκλειο
Στα «σκαριά» η νέα Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη σύσκεψη χθες στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης

Σε Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης προχωρούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι ενεργοί Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού, που δραστηριοποιούνται υπό το πρίσμα της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, η οποία χθες προχώρησε σε ευρεία σύσκεψη των προέδρων τους, για να οργανώσουν από κοινού άμεσες επαφές στην Αθήνα, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για φορολογικό-ασφαλιστικό και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Απόλυτα ικανοποιημένος για τη συμμετοχή που υπήρξε δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ενώ ομόφωνα ρόλο συντονιστή για τη μετέπειτα δράση των οργάνων ανέλαβε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, με όλους τους συμμετέχοντες να δημιουργούν μια πρώτη Επιτροπή Αγώνα!

Στο πλευρά των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν και χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Αναλυτικότερα, χθες, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης εκπροσωπήθηκαν σχεδόν όλοι οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, με εξαίρεση τους ψαράδες, οι οποίοι όμως αναμένεται να ενσωματώσουν και εκείνοι τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα, για μια σειρά ζητημάτων που ενώνουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς.

Όπως ξεκαθάρισαν όλοι, φορολογικό και ασφαλιστικό θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη θέση του διεκδικητικού πλαισίου τους.

Απόλυτα ικανοποιημένος για τη συμμετοχή που υπήρξε δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ενώ ομόφωνα ρόλο συντονιστή για τη μετέπειτα δράση των οργάνων ανέλαβε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, με όλους τους συμμετέχοντες να δημιουργούν μια πρώτη Επιτροπή Αγώνα!

Ένα μεγάλο θέμα μάλιστα στο οποίο έκαναν ιδιαίτερη αναφορά ήταν η αλλαγή του καθεστώτος του ΕΛΓΑ από το 2011, όταν άρχισε η συσσώρευση, όπως είπαν, χρεών του Δημοσίου, που ενώ είχε την υποχρέωση από εκείνη τη στιγμή να πληρώνει το προσωπικό και τις λειτουργικές δαπάνες του φορέα και έτσι οι εισφορές των παραγωγών να επιστρέφουν μόνο στους ίδιους ως αποζημιώσεις, αντίθετα δεν πλήρωνε, και υπέρογκα ποσά από τις εισφορές των αγροτών πηγαίνουν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο του ΕΛΓΑ. Κι εμείς θέλουμε αντιθέτως την επιβίωσή του. Γι’ αυτό θα καλέσουμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Μόνο αν καλυφθούν από το Δημόσιο τα χρέη προς τον ΕΛΓΑ θα λειτουργήσει όπως πρέπει και το ζήτημα της γεωργικής ασφάλισης», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Από ’κει και πέρα, ξεχωριστή θέση έχουν τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και τα θέματα της ελιάς, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των ελαιοδέντρων λόγω δάκου και άλλων ασθενειών, για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ελαιοπαραγωγός αλλά το κράτος, και άρα απαιτείται να ενταχθούν αυτές οι αιτίες στην ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών.

Χθες, εξάλλου, τονίστηκε απ’ όλους και η μεγάλη αδικία σε βάρος της Κρήτης, να εξαιρεθεί από την επιδότηση των μεταφορών, όταν είναι γνωστό ότι, λόγω της θάλασσας, το κόστος μεταφορών για τα προϊόντα του νησιού είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με την υπόλοιπη - μη νησιωτική - Ελλάδα.

ΤΑ ΛΑΘΗ

«Να αποφύγουμε κακοτοπιές του παρελθόντος»

«Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος» ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλος Παπαδάκης, αναφορικά με τις αποβάσεις στην Αθήνα και την τηλεοπτική εκμετάλλευση των γεγονότων από τα αθηναϊκά κανάλια.

«Ήταν απαράδεκτη η στάση κάποιων συνδικαλιστών, να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε διάφορα για να τους δείχνει η τηλεόραση», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπαδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης και ζήτησε να υπάρξει δυναμική καταγραφή και προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τους κτηνοτρόφους.

Χθες όμως υπήρξε σημαντική αναφορά και στα ζητήματα άλλων κλάδων, όπως είναι ο κλάδος των κηπευτικών. Μάλιστα, στην Ιεράπετρα την προεδρία του Αγροτικού Συλλόγου έχει τώρα γυναίκα, και συγκεκριμένα η αγρότισσα Κατερίνα Τσικαλουδάκη. Παράλληλα, παραβρέθηκαν συνδικαλιστές απ’ όλη την Κρήτη, όπως ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδας Τάσος Βρέντζος, ο μελισσοκόμος από τα Βορίζια Κώστας Λεονταράκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο Μανόλης Τσατσαράκης από τον Προφήτη Ηλία, ο κτηνοτρόφος Γιώργος Τζουλιαδάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, από τους βιοκαλλιεργητές ελαιολάδου στο Ασήμι ο Γιάννης Φουντουλάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης με τον γραμματέα Μανόλη Εικοσαπεντάκη κ.ά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News