Ηράκλειο

Ο Γ. Μεραμβελιωτάκης για τις προμήθειες φωτισμού

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χερσονήσου στις καταγγελίες περί αδιαφάνειας

Τις δικές του απαντήσεις στα “πυρά” και στις “βολές” παρατάξεων και συμβούλων της αντιπολίτευσης έδωσε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χερσονήσου Γιώργος Μεραμβελιωτάκης, ο οποίος βρέθηκε στο “στόχαστρο” της κριτικής με φόντο τους χειρισμούς γύρω από την προμήθεια συστημάτων και υλικών ηλεκτροφωτισμού.

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν μέσω σκληρών ανακοινώσεών τους καταστρατήγηση των κανόνων δημόσιας διοίκησης και χειρισμούς αδιαφάνειας εκ μέρους του αντιδημάρχου, ο οποίος απάντησε χθες με μια αναλυτική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση-απάντησή του στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ο κ. Μεραμβελλιωτάκης αναφέρει: «Θα ήθελα εξαρχής να διευκρινίσω ότι υποστηρίζω σθεναρά το δικαίωμα καθενός να εκφράζει την άποψή του. Παράλληλα, όμως, υποστηρίζω σθεναρά και το δικαίωμα των δημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών μιας κατεξοχήν τουριστικής περιοχής, να ζουν σε μια πόλη με βιώσιμους όρους. Ως δημοτική Αρχή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τα προβλήματα της καθημερινότητας που αφορούν στη λειτουργία της πόλης και στη συνέχεια στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, η στοχοποίησή μου - με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών - δε γίνεται για αμφιλεγόμενα έργα, τα οποία αναμφίβολα εκτελέστηκαν, αλλά για αμφιλεγόμενες διαδικασίες. Όσο για τους χαρακτηρισμούς και τα αδιάκοπα πυρά από συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους, χαίρομαι που τους δίνεται η δυνατότητα για ψυχική εκτόνωση. Το κοινό καλό υπαγορεύει την κατανόηση, να μην εξαντλείται η πολιτική σε ανεφάρμοστες υποσχέσεις, να αναζητηθεί το νόημα των επιλογών και να μη “βγάζω την ουρά μου απέξω” και συστηματικά να “πυροβολώ” την προσωπογραφία του “κακού που φταίει”. Προσωπικά θα με πείραζε να μου χρεώσουν αδράνεια και αδιαφορία για τα ζητήματα του τόπου. Προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής Αρχής λοιπόν είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών και, βεβαίως, των επισκεπτών μας, που σε μια τέτοιας κλίμακας τουριστική περιοχή αποτελούν και τους βασικούς διαφημιστές μας.

«Η δημοτική Αρχή, με αίσθημα ευθύνης και για χάρη του δημόσιου συμφέροντος, προέβη στην προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρολογικού υλικού και σε εκτέλεση των αντίστοιχων έργων από εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου μας, αφού πριν είχε ελεγχθεί και διασφαλιστεί η ποιότητα των υλικών, καθώς και ότι ήταν συμφέρουσες οι τιμές αγοράς τους»

Γιώργος Μεραμβελιωτάκης (αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χερσονήσου)

 

Επί της ουσίας, πράγματι έγινε η προμήθεια των απαραίτητων υλικών ηλεκτροφωτισμού (και όχι λαμπτήρων) και ηλεκτροφωτίστηκαν: 1.700 μέτρα από τη διακλάδωση Γουβών προς Πάνω Γούβες, 1.000 μέτρα από τις Κάτω Γούβες μέχρι το ξενοδοχείο “Αφροδίτη”, 350 μέτρα στην οδό Δημοκρατίας στα Μάλια, 260 μέτρα δυτικά της Σταλίδας και 360 μέτρα στην Ανάληψη (ποτάμι). Συνολικά 3.670 μέτρα φωτισμού δρόμων στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και τον ηλεκτροφωτισμό των γηπέδων Λιμένα Χερσονήσου και Ελιάς, που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, καθώς ήταν επιτακτική η χρήση τους και τις νυχτερινές ώρες, μετά την ακύρωση καταλληλότητας των γηπέδων της Ανώπολης και των Γουβών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουμε για την προμήθεια υλικών και εκτέλεση έργων υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος των απευθείας αναθέσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, για αρκετό χρονικό διάστημα, κατά το μεταβατικό στάδιο μετά την ψήφιση του Νόμου 4412/2016. Τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο με νομολογία του προς το τέλος του 2017 έκρινε ότι, παρά τις διατάξεις του νέου νόμου, παραμένει σε ισχύ η διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 6 του προηγούμενου Νόμου 4071/2012 ως ειδική διάταξη που επιτρέπει στους Δήμους την αυτοτελή εκτέλεση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών όταν αφορούν σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες, υπό την προϋπόθεση ότι αντίστοιχες δαπάνες έχουν εγγραφεί σε ξεχωριστές ανά Δημοτική Ενότητα πιστώσεις στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό τους.

Εντωμεταξύ, βέβαια, τα έργα και οι προμήθειες που ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να προχωρήσουν λόγω της αναγκαιότητας ηλεκτροφωτισμού διαφόρων περιοχών και οικισμών του δήμου μας. Δεδομένης της παραπάνω αναγκαιότητας, η δημοτική Αρχή, με αίσθημα ευθύνης και για χάρη του δημόσιου συμφέροντος, προέβη στην προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρολογικού υλικού και σε εκτέλεση των αντίστοιχων έργων από εξειδικευμένο προσωπικό του Δήμου μας, αφού πριν είχε ελεγχθεί και διασφαλιστεί η ποιότητα των υλικών καθώς και ότι ήταν συμφέρουσες οι τιμές αγοράς τους.

Θέλω εδώ να υπενθυμίσω αυτό που τόνισα και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/9/2018 (σ.σ. την περασμένη Δευτέρα) και είναι καταγεγραμμένο και στα πρακτικά της, ότι δηλαδή είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να ελέγξει - ο ίδιος ή με διορισμό πραγματογνώμονα - την ύπαρξη των εκτελεσθέντων έργων, της προμήθειας των υλικών και εάν αυτά έγιναν επ’ ωφελεία του Δήμου, και σε αντίθετη περίπτωση δέχομαι να μου καταλογιστεί προσωπικά η όποια ζημία θεωρούν ότι προέκυψε από τη διαδικασία. Παρά την παραπάνω δήλωσή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μου δημοτικοί σύμβουλοι έπαψαν να έχουν επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε, εντούτοις την αμέσως επόμενη ημέρα συνέχισαν να διοχετεύουν στον ημερήσιο Τύπο περαιτέρω καταγγελίες και ύβρεις, δεδομένα που καταδεικνύουν ότι μοναδικός σκοπός τους είναι να πλήξουν το πρόσωπό μου και τη δημοτική Αρχή Χερσονήσου».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια