Καταγγέλλουν νέο εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Καταγγέλλουν νέο εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ακόμα ατύχημα εν ώρα εργασίας καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το έβδομο εργατικό ατύχημα προστίθεται στην μαύρη λίστα του εργολάβου, το οποίο έρχεται για να δείξει πως τα όσα ακούγονται και γράφονται για την ασυνέπεια και την ασυδοσία του δεν είναι απλώς παραμύθια δίχως δράκο».

Δείτε την ανακοίνωση:

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΚΔΑΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ!

Δυστυχώς για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται αυτό που τόσο καιρό φωνάζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης για τις τραγικές συνθήκες εργασίας, και τα ελλιπή μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, το έβδομο εργατικό ατύχημα προστίθεται στην μαύρη λίστα του εργολάβου, μέσα σε έναμιση χρόνο το οποίο έρχεται για να δείξει πως τα όσα ακούγονται και γράφονται για την ασυνέπεια και την ασυδοσία του  δεν είναι απλώς παραμύθια δίχως δράκο.

Αντιθέτως όλα όσα  καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους και το σωματείο δεν είναι προφητείες αλλά η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά στην εργασία τους και τις συνθήκες που εργάζονται με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Μόλις προχθές, 2 οχήματα στο εργοστάσιο συγκρούστηκαν μεταξύ τους, στέλνοντας τον ένα χειριστή τραυματισμένο στον αυχένα στο νοσοκομείο. Αιτία ήταν πως το περονοφόρο όχημα δεν είχε φρένα με αποτέλεσμα να τρακάρει με άλλο όχημα μέσα στο εργοστάσιο. Ολα αυτά επανειλειμένος οι εργαζόμενοι, είχαν καταγγείλει στην Τεχν. Επιθεώρηση και στον ίδιο τον εργολάβο πως τα οχήματα έχουν αρκετά προβλήματα, η συντήρηση  και η επισκευή τους που δεν γίνετε ταχτικά τα κάνουν ακόμα ποιο επικίνδυνα. 

Μάλιστα, την επομένη μέρα, όχι μόνο ο εργολάβος δεν προχώρησε στην επισκευή τους, αλλά ο προϊστάμενος βάρδιας είχε το θράσος να επιπλήξει την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας που θέλησε να κάνει παρέμβαση επειδή δόθηκε  εντολή από την εταιρία σε εργαζόμενους να ανέβουν και να δουλέψουν τα οχήματα χωρίς να τους παρέχει καμία  απολύτως προστασία.

Ερωτηματικά δημιουργεί η απαράδεκτη στάση των ελεγκτών της Τεχνικής Επιθεώρησης οι οποίοι, στην καταγγέλεια που έκαναν οι εργαζόμενοι για το συγκεκριμένο ατύχημα ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξαν την ευθύνη στους εργαζόμενους! Ότι εκείνοι φταίνε που ο εργολάβος έχει αφήσει χωρίς φρένα τα οχήματα! Και μάλιστα ενώ έχουν εντοπίσει σωρεία παραβάσεων σε ελέγχους που έχουν κάνει στο εργοστάσιο, μετά από υπόδειξη του σωματείου και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, παρέμειναν τόσο καιρό σε προφορικές συστάσεις χωρίς να υπάρξει εφαρμογή τις σχετικής νομοθεσίας για τις παραβάσεις αυτές και ενώ τα εργατικά ατυχήματα έχουν φτάσει πλέον τα επτά και ο μηχανολογισμός εξοπλισμό καταρρέει.

Η αποθράσυνση της εργοδοσίας δεν είναι τυχαία αφού πατάει πάνω στο έδαφος που απλώνει η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων, με το αντεργατικό οπλοστάσιο που δίνουν στη διάθεση τους.

Τις δικές του ξεχωριστές ευθύνες έχει ο Δήμος ηρακλείου, που σε περιούσια του (το οικόπεδο του ΚΔΑΥ ανήκει στον Δήμο) αφήνει τους επιχειρηματίες να κάνουν τις μπίζνες, στρώνει το έδαφος μέσα απο τα λεγόμενο master plan, με χρηματοδοτήσεις εκατομυρίων ευρώ να δίνει υπερσύγχρωνες εγκαταστασεις στο ιδιωτικο κεφάλκαιο χωρις να παίρνει το παραμικρό μέτρο για τους εργαζόμενους σε αυτες. Ιδιαίτερα για την κατάσταση στο ΚΔΑΥ έχει πλήρη επίγνωση καθως οι εργαζόμενοι ουτε μια ουτε δυο φορές έχουν παρέμβει στο Δήμοτικό Συμβουλίο. Κατάσταση που με ευθυνη του εργολάβου προκαλεί την υπολειτουργία του εργοστασίου αρα και την μη υλοποίσηση της ανακυκλωσης σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη.

Οι εργαζόμενοι στην ανακυκλώση δεν σταματούν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθουν! Διεκδικουν:

  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η επισκευή των οχημάτων, κανενας εργαζόμενος σε όχημα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
  • Την Άμεση καταβολή του μισθού του μήνα Αυγούστου σε όλους τους εργαζόμενους .Καμία καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού, η καταβολή του να γίνεται εντός πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα. Επίδοση των αποδείξεων μισθοδοσίας αμέσως μετά την εξόφληση της. Καμία καθυστέρηση και άρνηση καταβολής αποδείξεων μισθοδοσίας από πλευράς εταιρίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ ,άμεση επαναφορά του 6ήμερου - 40ωρου για όλους.
  • Καμία σκέψη για προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου με απλήρωτους εργαζόμενους. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, σε περίπτωση συντηρήσεων του εργοστασίου, με πλήρεις αποδοχές μέχρι την επαναφορά στις θέσεις εργασίας μας.
  • Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
  • Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την Waste Solutions σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στον μισθό. Επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να υπογραφεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News