Με τοίχους που… «μιλούν» γέμισε το Ηράκλειο!

Ηράκλειο
Με τοίχους που… «μιλούν» γέμισε το Ηράκλειο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλλιτέχνες από 8 έως 80 ετών δημιούργησαν ένα έργο τέχνης στον τοίχο του αεροδρομίου

Με χρώματα και ζωγραφιές που εκπέμπουν βαθιά νοήματα για τον άνθρωπο, τη ζωή και την προστασία του περιβάλλοντος πλημμύρισε άλλος ένας τοίχος επί της οδού Σταδίου στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου (στον δρόμο που ενώνει την Ικάρου με τον παραλιακό).

Πρόκειται για τον τοίχο του αεροδρομίου, μήκους 120 μέτρων και ύψους 2,50 μέτρων, με την Εθελοντική Ομάδα “Ζω-Δρω” να βάζει και πάλι το μεράκι και όλη την τέχνη της, μετατρέποντας τον παλιό τοίχο σε πίνακα ζωγραφικής!

Καλλιτέχνες από 8 έως 80 χρονών βοήθησαν ώστε από έναν τοίχο χωρίς νόημα να τον μετατρέψουν σε έναν “τοίχο που μιλάει”, δεν περνάει απαρατήρητος και σίγουρα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα!

Στο ρεπορτάζ μας σας παρουσιάζουμε σήμερα φωτογραφίες από τον εν λόγω τοίχο, πριν και μετά την παρέμβαση των μελών της Ομάδας “Ζω-Δρω”, με την αλλαγή να είναι εμφανής και σίγουρα μοναδικής ομορφιάς και καλαισθησίας.

Τα χρώματα ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιδέα, όπως μας είπαν τα μέλη της ομάδας, τα έδωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Βλαχάκης. Ζωγράφοι της δράσης αυτής είναι οι Nikol Pytha, Εύα Περτσελάκη, Λίτσα Μακράκη, Μαρία Χατζημιχαήλ, Ολυμπία Βαρδάκη και Γωγώ Πιλάτου. Στο χρώμα επίσης βοήθησαν ο κ. Γιώργος Γούλος και ο κ. Αλέκος Αλεξανδρίδης, ηλικίας 80 ετών, που παρά την ηλικία του έβαψε αρκετά μέτρα τοίχου, για να μπορέσουν στη συνέχεια μέλη της ομάδας να ζωγραφίσουν. Σημαντική, ωστόσο, ήταν και η συμβολή των παιδιών της περιοχής, που έβαλαν το χεράκι αλλά και τη φαντασία τους, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το όλο εγχείρημα.

«Βλέπαμε τα παιδάκια μας μαζί με λαχτάρα να ζωγραφίζουν και όσο κουρασμένα και αν ήταν δε φεύγανε. Έμεναν εκεί με ενθουσιασμό, συμμετέχοντας ασταμάτητα στην όλη προσπάθεια, για να κάνουμε όμορφη τη γειτονιά μας. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον μικρό Λευτέρη, μόλις 8 χρονών, ιδρωμένος αλλά ακούραστος να μας ρωτάει: “Πότε θα κάνουμε και άλλους τοίχους;”. Οπότε αυτή και μόνο η θέληση των μικρών αλλά και των μεγάλων ανθρώπων της περιοχής μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε», μας είπε το μέλος της ομάδας Γωγώ Πιλάτου.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως ο κορμός της ομάδας αποτελείται από τις Αντωνία Τσαγκαράκη, Μεθοδία Ματαλιωτάκη, Μαρία Γωνιανάκη, Νίκη Σωμαρά, Νεκταρία-Άννα Ζερβάκη, Μαρία Κασσωτάκη, Πόπη και Ιφιγένεια Γιαουρτά και Γωγώ Πιλάτου.

Δίνουν χρώμα και ζωντάνια σε ξεχασμένες γωνιές

Η Εθελοντική Ομάδα “Ζω-Δρω” είναι μια δράση που έδωσε το κίνητρο σε πολίτες που ήθελαν να δράσουν και να προσφέρουν στη γειτονιά και στον τόπο που ζουν. Σαν ομάδα υπάρχει και δημιουργεί εδώ και τρία χρόνια στην πόλη του Ηρακλείου. Αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές ομάδες “υιοθεσίας” χώρων πρασίνου. Τα μέλη της είναι άνθρωποι δραστήριοι, με καλλιτεχνική προσωπικότητα και δημιουργική αισθητική.

Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τις εικαστικές παρεμβάσεις τους δίνουν χρώμα και ζωντάνια σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία μέχρι χθες ήταν αφημένα στη φθορά του χρόνου.

Δρώντας πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, στα ζώα και στον άνθρωπο, επιστρατεύοντας φαντασία, διάθεση, πινέλα και χρώματα, όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της Ομάδας “Ζω-Δρω” μετατρέπουν σε... πίνακες ζωγραφικής τοίχους, πάρκα, κάδους και όποιο άλλο σημείο τούς ξυπνά τη φαντασία και θέλει φροντίδα, περιποίηση και αλλαγή, δίνοντας ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα. Με τη βοήθεια ζωγράφων της πόλης και βεβαίως με την ευγενική χορηγία των επιχειρηματιών και των ιδιωτών της πόλης, που προσφέρουν αφιλοκερδώς υλικά, τα μέλη της Ομάδας “Ζω-Δρω” έχουν παρέμβει με χρώματα στη λεωφόρο Ικάρου στη Νέα Αλικαρνασσό, στον Καράβολα, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του Ηρακλείου.

Στόχος της ομάδας είναι να βελτιώσει όχι μόνο την εικόνα των κάδων και του δρόμου, αλλά και τη διάθεση των πολιτών, στέλνοντας το περιβαλλοντικό μήνυμα σε όλους, ότι «πρέπει να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News