default-image

Θύελλα με τις προμήθειες φωτισμού στη Χερσόνησο

Κρήτη
Θύελλα με τις προμήθειες φωτισμού στη Χερσόνησο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες από παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους - Στο στόχαστρο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στον Δήμο Χερσονήσου με φόντο τους χειρισμούς γύρω από την προμήθεια συστημάτων φωτισμού... Παρατάξεις της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι καταγγέλλουν, μέσω σκληρών ανακοινώσεών τους, καταστρατήγηση των κανόνων δημόσιας διοίκησης και χειρισμούς αδιαφάνειας, βάζοντας στο “στόχαστρο” τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Μεραμβελιωτάκη, στον οποίο χρεώνουν ότι έκανε μόνος του τις παραγγελίες, τις παραλαβές, τους ελέγχους και τις πληρωμές!

«Η δημοτική Αρχή Χερσονήσου υιοθέτησε δικές της ταχύρρυθμες μεθόδους για να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε ότι δε χρειάζονται τα συλλογικά όργανα, δε χρειάζονται οι μελέτες που συντάσσουν οι “ανίκανοι” υπάλληλοι, δεν υπάρχει λόγος να γίνονται παραλαβές και έλεγχοι υλικών για να υλοποιηθεί μια προμήθεια. Για όλα αυτά αρκεί να ασχοληθεί ένα και μόνο άτομο. Και αρκεί αυτός να είναι ο αντιδήμαρχος. Είναι υπεραρκετός!

Από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χερσονήσου, στην οποία εμείς ως δημοτική παράταξη δε συμμετέχουμε (φρόντισε γι’ αυτό ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σέγκος), ενημερωθήκαμε για τις νέες μεθόδους που η δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί στις προμήθειες υλικών.

Σύμφωνα με την 277/2018 απόφαση της Ο.Ε., έχει εκδοθεί η με αριθμό 340/304/2018 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, με την οποία διατάσσεται ο Δήμος Χερσονήσου να πληρώσει το ποσό των 258.715,94 € νομιμότοκα, καθώς και 5.554 € για δικαστική δαπάνη. Η διαταγή αυτή αφορά μια προμήθεια Ηλεκτρολογικού Υλικού.

Από την περιγραφή του νομικού συμβούλου προκύπτει ότι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Χωροταξικού Σχεδιασμού και Άρδευσης κ. Γεώργιος Μεραμβελιωτάκης, μόνος του, χωρίς καμία εισήγηση, χωρίς καμία απόφαση αρμόδιου οργάνου, χωρίς καμία ψήφιση πίστωσης και χωρίς καμιά πρόταση ανάληψης υποχρέωσης, αποφάσισε ότι ο Δήμος χρειάζεται ηλεκτρολογικό υλικό. Επέλεξε μόνος του κάποιον προμηθευτή και παράγγειλε τα υλικά, τα οποία επίσης μόνος του, και αφού προφανώς τα καταμέτρησε και τα έλεγξε, παρέλαβε, υπέγραψε και σφράγισε όλα τα απαραίτητα έγραφα και τιμολόγια. Και αυτή τη διαδικασία ο κ. αντιδήμαρχος την έκανε 118 φορές (!) στη διάρκεια ενός έτους.

Προφανώς, αφού δεν τηρήθηκε καμία απολύτως διαδικασία, ήταν παντελώς αδύνατον να γίνει η οποιαδήποτε πληρωμή αυτών των τιμολογίων, οπότε ο προμηθευτής κατέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο και εξέδωσε διαταγή πληρωμής εις βάρος του Δήμου», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Πολίτες για τη Κοινωνία και το Περιβάλλον”, και σημειώνει ακόμη: «Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η διαταγή πληρωμής αποκαλύπτει ότι στις 3/4/2018 εκδίδονται 117 τιμολόγια και στις 17/4/2018 άλλο ένα επιπλέον, για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού που η δημοτική Αρχή Χερσονήσου έχει προμηθευτεί, διά του αντιδημάρχου κ. Μεραμβελιωτάκη, συνολικής δαπάνης 260.000 €.

Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν μέχρι στιγμής:

* Αφού υπήρχαν αναθέσεις για προμήθειες υλικών μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2018, γιατί χρειάστηκαν οι προμήθειες που με τον δικό του τρόπο έκανε ο κ. αντιδήμαρχος το διάστημα Απριλίου 2017-Απριλίου 2018;

* Αφού το σύνηθες ετήσιο κόστος για ηλεκτρολογικό υλικό δεν ξεπερνά το ποσό των 35.000 € (προμήθεια 2015, προμήθεια 2016, απευθείας ανάθεση για μέχρι 30/3/2018), γιατί οι προμήθειες του κ. αντιδημάρχου φτάνουν στο ποσό των 260.000 € για ένα έτος;

Επιτακτική είναι η ανάγκη, για όλα τα υλικά που αγοράστηκαν και για τα οποία εκδόθηκαν τα 118 αυτά τιμολόγια, να διερευνηθεί αν όντως παραγγέλθηκαν και παραλήφθηκαν στο σύνολό τους και πού βρίσκονται ή πού χρησιμοποιήθηκαν. Ο Δήμος Χερσονήσου διαθέτει αρκετά έμπειρα και ικανά στελέχη, και διαθέτει αξιόλογο προσωπικό, το οποίο μπορεί να διερευνήσει ενδελεχώς την όλη υπόθεση.

Δυστυχώς, και από αυτή την υπόθεση προκύπτουν αμείλικτα ερωτηματικά για τη δημοτική Αρχή, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί άμεσα. Είναι δυνατό η χρηστή διοίκηση, την οποία υποσχέθηκε στους δημότες μας, να υλοποιείται με διαδικασίες όπως αυτές που αποκαλύφθηκαν; Με αυτές τις διαδικασίες προστατεύονται το συμφέρον των δημοτών και τα χρήματα του Δημοσίου;».

Απόστολος Λουλουδάκης: «Βιομηχανία παράνομων αποφάσεων»

Σκληρή ανακοίνωση για το ίδιο θέμα έβγαλε και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης.

«Δυστυχώς, η Πολιτεία αποδείχτηκε ότι δεν είχε εργαλεία, δε διέθετε τα αντανακλαστικά για να επέμβει εγκαίρως στον Δήμο Χερσονήσου πριν η καταστρατήγηση της νομιμότητας επιβληθεί πλέον ως το καθεστώς που προτάσσεται μάλιστα ως μια αντιστασιακή φιλολαϊκή και κοινωνική πολιτική, που αντιστέκεται στη γραφειοκρατία. Από τα πρακτικά του Δ.Σ. φαίνεται καθαρά ότι αυτό αποτελεί το μόνιμο επιχείρημα της δημοτικής Αρχής και ειδικά του αντιδημάρχου, που εμφανίζεται ως το “παιδί του λαού”, που έχει βρει τον τρόπο να παρακάμπτει τον νόμο και τη γραφειοκρατία.

Ο κ. αντιδήμαρχος έχει εθιστεί πλέον στο τοξικό περιβάλλον μιας εποχής που του επέτρεπε να λειτουργεί ως σατράπης και αντιλαμβάνεται τον δημόσιο τομέα ως ένα χώρο επαγγελματικής αποκατάστασης και ασύδοτης λειτουργίας, έξω από κανόνες, νόμους και πλαίσια, και επειδή νιώθει ότι ζει στη χώρα της ανομίας και της ατιμωρησίας, έχει μετατρέψει τον Δήμο σε μια βιοτεχνία παράνομων αποφάσεων, παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες, τον διοικητικό μηχανισμό και τα πολιτικά θεσμικά όργανα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.

φωτογραφία αρχείου 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News