default-image

Ποινή κάθειρξης... 136 ετών - Ένοχοι οι δύο διακινητές μεταναστών

Ηράκλειο
Ποινή κάθειρξης... 136 ετών - Ένοχοι οι δύο διακινητές μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφεραν

Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν χθες οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές των συνολικά 62 μεταναστών, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί στ’ ανοικτά των λασιθιώτικων ακτών, όταν το σκάφος που τους μετέφερε από την Τουρκία εξέπεμψε σήμα κινδύνου, τον Μάιο του 2016.

Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε - εκ νέου - ένοχους τους δύο άνδρες, ηλικίας 34 και 30 ετών. Πρόκειται για ένα Γεωργιανό, ο οποίος ήταν ο χειριστής του επίμαχου σκάφους, καθώς κι έναν 30χρονο Ουκρανό, που φέρεται να είχε καθήκοντα βοηθού του 34χρονου.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν “καταπέλτης” για τους δύο κατηγορούμενους, παρά το ότι αμφότεροι υποστήριξαν χθες ότι είναι αθώοι. Συγκεκριμένα, η Έδρα καταδίκασε τον κάθε κατηγορούμενο σε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφεραν. Εξάλλου, δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Ποινή κάθειρξης... 136 ετών

Τελικά, επιβλήθηκε στον κάθε έναν εξ αυτών ποινή κάθειρξης... 136 ετών (εκτιτέα ποινή τα 25 έτη), αλλά και συνολική χρηματική ποινή ύψους 345.000 ευρώ!

Ας σημειωθεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό η “καμπάνα” του δικαστηρίου ήταν βαρύτερη: Τότε, αμφότεροι οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για το κάθε μεταφερόμενο άτομο.

Επισημαίνεται ότι μετά την εκπομπή του SOS, τον Μάιο του 2016, οι φερόμενοι διακινητές είχαν εγκαταλείψει το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες, φτάνοντας κολυμπώντας στη νήσο Ελάσα, στ’ ανοικτά των λασιθιώτικων ακτών. Εκεί τους εντόπισαν άνδρες του Λιμενικού και τους συνέλαβαν.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων που επέβαιναν τότε στο σκάφος βρίσκονταν πέντε παιδιά, 12 έφηβοι, αλλά κι ένα μωράκι μόλις 9 μηνών. Επίσης μεταξύ των επιβαινόντων υπήρχε και μια έγκυος. Όλοι οι μετανάστες ήταν συριακής, πακιστανικής, ιρανικής, ιρακινής και αφγανικής υπηκοότητας.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News