Στην Περιφέρεια για Κλεισθένη και ΒΟΑΚ ο Αλ. Χαρίτσης

Ηράκλειο
Στην Περιφέρεια για Κλεισθένη και ΒΟΑΚ ο Αλ. Χαρίτσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Περιφέρεια επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης

Ο ΒΟΑΚ και όλα τα μεγάλα έργα του νησιού στη συνάντηση Περιφερειάρχη, Υπουργού Εσωτερικών τέθηκαν επί τάπητος στην Περιφέρεια.

Ο ΒΟΑΚ και όλα τα μεγάλα έργα υποδομών στο νησί, την ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου στις Περιφέρειες, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων με την διασφάλιση των σχετικών χρηματοδοτήσεων, όπως επίσης οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προβλεφθούν στον «Κλεισθένη 2» για την Αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν στην σημερινή συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. Επίσης ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Υπουργού να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης των Περιφερειών όπως το «Φιλόδημος» για τους δήμους της χώρας.

Στη συνάντηση που έγινε στη Περιφέρεια, συμμετείχαν, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός στις δηλώσεις του τόνισε ότι, το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ εξήρε την καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους του νησιού. Μάλιστα αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί για άλλες περιοχές άλυτο θέμα, στη Περιφέρεια Κρήτης δρομολογούνται πολύ σημαντικά έργα για την επίλυση του.

Ειδικότερα στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, με την Περιφέρεια Κρήτης έχουμε μια στενή συνεργασία και από την περίοδο που βρισκόμουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Η συνεργασία αυτή μετουσιώθηκε σε χρηματοδοτήσεις πολύ κρίσιμη για την Περιφέρεια Κρήτης, και χαίρομαι γιατί δρομολογούνται έργα που είναι πάρα πολύ σημαντικά όπως είναι για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα θέμα που δημιουργεί εντάσεις, δυσκολίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά ευτυχώς εδώ στην Κρήτη φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί με έναν τρόπο καλοσχεδιασμένο ομαλό και θα λύσουμε λοιπόν αυτό το βασικό πρόβλημα όλων των τοπικών κοινωνιών σε περιφερειακό επίπεδο στην Κρήτη χωρίς προβλήματα».

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» δήλωσε:

«Στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μία σειρά από ζητήματα και προτάσεις οι οποίες έγιναν συνολικά και για το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τις μεγάλης μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη» αλλά και ζητήματα αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας Δήμων κεντρικού Κράτους και πώς μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα επιλύσουμε. Εμείς θα επιμείνουμε το επόμενο διάστημα σε εμβάθυνση της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα τα οποία απασχολούν την Αυτοδιοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά και να δρομολογήσουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο κομμάτι της χρηματοδότησης και μέσα από τα προγράμματα τα οποία και ως Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Φιλόδημος», διαχειριζόμαστε αυτό το διάστημα».

Στη σύσκεψη για τα έργα υποδομής του νησιού δήλωσε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης:

«Συζητήσαμε επίσης για τα μεγάλα έργα υποδομής, γνωρίζετε ότι προχωράνε οι διαδικασίες και για το ΒΟΑΚ, όμως σας επαναλαμβάνω ότι σε αυτή την πρώτη φάση ανάληψης των καθηκόντων στο Υπουργείο Εσωτερικών πολύ κρίσιμη είναι και η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων και ειδικά όταν αυτό γίνεται με έμπειρους αυτοδιοικητικούς και στο θεσμικό κομμάτι της Αυτοδιοίκησης, να δούμε πως χωρίς προβλήματα να υλοποιηθεί ο «Κλεισθένης» αλλά και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και σε μικρές παρεμβάσεις, σε ρυθμίσεις, οι οποίες όμως διευκολύνουν το έργο της Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα της».

Στ. Αρναουτάκης: Βελτίωση θεσμικών λειτουργιών στον «Κλεισθένη», αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, χρονοδιαγράμματα στα μεγάλα έργα

Βελτιωτικές αλλαγές στον «Κλεισθένη 2», στην πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, στα μεγάλα έργα της Κρήτης στον ΒΟΑΚ και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνεργασία με τον κ. Χαρίτση για όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια, όπως επίσης τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:

«Πρέπει να δούμε με τον «Κλεισθένη 2» πώς βελτιώνουμε κάποιες θεσμικές λειτουργίες και ήδη έχει κατατεθεί από την Ένωση Περιφερειών το πόρισμα που έχει βγει από εξαίρετους νομικούς, και από τον κ. Κουκιαδάκη, που συμμετείχε, και περιμένουμε τι θα αποδεχτεί το Υπουργείο. Συζητήσαμε θέματα τα οποία μας ταλανίζουν πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή για το μικρό ή το μεγάλο θέμα θα πρέπει να είμαστε στην Αθήνα συνέχεια, άρα πρέπει να υπάρξει η πραγματική αποκέντρωση. Επίσης να υπάρξει η αποκέντρωση με πόρους, όχι μόνο να δίνονται αρμοδιότητες αλλά πρέπει να δίνονται και πόροι γιατί έχουμε μια σειρά θεμάτων που έρχονται αρμοδιότητες που δεν αφορούν τις Περιφέρειες χωρίς να δοθούν οι πόροι. Επίσης αυτό που ζήτησα και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως στο «Φιλόδημο» έχουν ανοίξει διάφορες προσκλήσεις να ανοίξει και ένα πρόγραμμα για μας, τις Περιφέρειες, ειδικά για τα αντιπλημμυρικά έργα και όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες να μπορούν να υποβάλουν προτάσεις γιατί έχουμε το παράδοξο ότι μεταφέρεται η αρμοδιότητα από τους Δήμους στην Περιφέρεια, όμως δεν υπάρχει κάποια μελέτη για να μπορούν να μας πούνε ποια είναι αυτά τα έργα τα οποία πρέπει να κάνουμε». Παράλληλα ο Υπουργός έκανε αποδεκτό την πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης να υπάρξει για τις Περιφέρειες της χώρας ένα ανάλογο του «Φιλόδημου» πρόγραμμα προκειμένου να χρηματοδοτούνται έργα μέσα από αυτό, και να γίνεται η προκήρυξη μέσα από το Υπουργείο.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ, στις χρηματοδοτήσεις των οδικών έργων δήλωσε:

«Παράλληλα έβαλα και τα μεγάλα θέματα της Κρήτης, για τον ΒΟΑΚ, που πρέπει να δούμε τα χρονοδιαγράμματα, επίσης για το επαρχιακό δίκτυο ανέφερα ότι ήδη εμείς προετοιμάζουμε την προκήρυξη για τα 35 εκατομμύρια που είναι το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης, θεωρούμε μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε τον ανάδοχο, Νοέμβρη θα είναι ο διαγωνισμός, άρα η διαδικασία προχωρεί και μία σειρά άλλων έργων αρμοδιότητας που μπορεί το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει όπως είναι η αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουμε από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που από τα 32 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι θα πάνε φέτος στα 62. Δεν μπορώ να πω ότι μας ικανοποιεί, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε μία μείωση κοντά στα 120 εκατομμύρια ως Περιφέρεια Κρήτης. Ζήτησα αν μπορεί να πάει στα 100 εκατομμύρια της Περιφέρειας Κρήτης, θα το δει ο Υπουργός και ας ελπίσουμε ότι τη νέα χρονιά οι πόροι αυτοί θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα έργα τα οποία θέλομε στο νησί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News