Νίκος Βούτσης: Τα βήματα ως τις 4 κάλπες του 2019

Ηράκλειο
Νίκος Βούτσης: Τα βήματα ως τις 4 κάλπες του 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίκος Βούτσης μίλησε στη «Ν.Κ.» για τα ορόσημα ως τις κάλπες και τη νομική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Δύο “οδικούς χάρτες”, έναν προς τις τέσσερις εκλογικές διαδικασίες που θα έχει αυτή η πολιτική χρονιά και έναν ως την έναρξη των νομικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε αποκλειστικές δηλώσεις που παραχώρησε στη “Νέα Κρήτη” κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Κρήτη για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως ημερομηνία-ορόσημο για την έναρξη της προεκλογικής χρονιάς την ημέρα που αρχίζει η τέταρτη Σύνοδος της Βουλής, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι το δίπολο της αντιπαράθεσης θα διαμορφωθεί μεταξύ προοδευτικού και δεξιού πόλου και πως «τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. φτιάχνουν τις προγραμματικές ατζέντες τους». Προφανώς μίλησε για προεκλογική χρονιά εθνικών εκλογών, ξεκαθαρίζοντας όμως πως η πρώτη εκλογική διαδικασία που σίγουρα γνωρίζουμε είναι η αυτή των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

Η αποστροφή του αυτή δηλώνει έμμεσα ότι στο πλάνο της κυβέρνησης προς στιγμήν είναι να γίνουν πρώτα οι δημοτικές εκλογές και να μην προηγηθούν οι εθνικές, όμως από την άλλη, περιγράφοντας την προετοιμασία των κομμάτων, αφήνει κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι θα έρθει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 στη Βουλή εφόσον έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις και τη νομική διεκδίκηση όρισε ως χρονοδιάγραμμα για την έναρξή τους την κοινοποίηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής στο Ευρωκοινοβούλιο και τη γερμανική Βουλή, που θα γίνει μετά την κατάθεση του πορίσματος στην ελληνική Βουλή τον Δεκέμβριο του 2018.

«Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει μόνο νομική και οικονομική πλευρά, αλλά αποτελεί ανθρωπιστικό και αντιφασιστικό καθήκον», τόνισε ο κ. Βούτσης. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βούτση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις εκδηλώσεις στη Βιάννο είναι οι εξής: «Φέτος οι εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ως το τέλος του 2018 θα έρθει στη Βουλή το έτοιμο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός από την Κάνδανο, και άρα θα ξεκινήσει από εκεί μια ουσιαστική δουλειά διεκδίκησης σε κλίμακα Ευρώπης, και βέβαια και αναφορά στη γερμανική Βουλή. Αυτή είναι η μια πλευρά που καθιστά την τελετή της Βιάννου ιδιαίτερα σημαντική, γιατί θα έχουμε εξελίξεις τόσο στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων προς όλες τις πτυχές των εγκλημάτων που γίνανε μέσα στην Κατοχή, όσο και για την κλοπή των πολιτιστικών ευρημάτων και αρχαιοτήτων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι στην Ευρώπη “σηκώνεται” και πάλι ο νεοφασισμός, η άκρα-άκρα Δεξιά. Αυτό το καταλαβαίνουν και στη Γερμανία, το καταλαβαίνουν και σε όλη την πρώην Ανατολική Ευρώπη, με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, και άρα είναι σύγχρονο αίτημα η διαμόρφωση ενός κινήματος για τη συλλογική αντιναζιστική μνήμη, με βάση την οποία διαμορφώθηκε ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον αιματηρό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης είναι βασικό για τις νέες γενιές να γνωρίζουν πού καταλήγουν αυτές οι φιλοφασιστικές και ρατσιστικές εκφράσεις στο όνομα των προσφυγικών ροών για μια ευρώπη- “φρούριο”».

- «Κύριε Βούτση, η πραγματική διεκδίκηση των αποζημιώσεων, δηλαδή η νομική, πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει;», τον ρωτήσαμε.

«Δεν είναι μόνο η νομική διεκδίκηση πραγματική. Αυτή θα ξεκινήσει μετά από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και τη γερμανική Βουλή, και την έναρξη συζήτησής του στο ανώτατο δυνατό επίπεδο με τη γερμανική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Αυτό προηγείται ή είναι εκ παραλλήλου ή με τις όποιες νομικού τύπου διεκδικήσεις. Είναι κατεξοχήν ηθικοπολιτικό ζήτημα και θα δούμε πώς θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αποκλειστικές δηλώσεις στη “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ”

“Οδικός χάρτης” ως τις εκλογές από τον Νίκο Βούτση

Σε ό,τι αφορά το γενικό πολιτικό σχόλιο που έκανε μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, με φόντο την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και την έναρξη της προεκλογικής χρονιάς με την έναρξη της 4ης Συνόδου της Βουλής, είπε:

«Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πλέον διαμορφώνονται οι προγραμματικές ατζέντες των δύο κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., θα έλεγα γενικότερα των ευρύτερων πόλων του προοδευτικού και του δεξιού πόλου στη χώρα μας, ενόψει και της προεκλογικής χρονιάς που επίσημα θα ξεκινήσει με την τέταρτη Σύνοδο της Βουλής την 1η Οκτωβρίου, και θα γίνουν τέσσερις εκλογές, ανεξάρτητα του πότε θα γίνουν, με την πρώτη να είναι σίγουρα - αυτό το ξέρουμε - στις 26 Μαΐου, εννοώ τις δημοτικές. Οριοθετήθηκε όπως γίνεται στη ΔΕΘ το πεδίο της αντιπαράθεσης και των πιθανών αντιθέσεων ή των προκλήσεων των πολιτικών που όλα τα κόμματα έχουν να απαντήσουν, ενόψει όχι μόνο της οικονομικής περιόδου που οριοθετήθηκε από την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και της συζήτησης και της έγκρισης στη Βουλή, το πρώτο τρίμηνο του 2019, της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον μέχρι τότε, βεβαίως, από τη γείτονα χώρα έχουν γίνει όλα τα βήματα που προβλέπονται στον “οδικό χάρτη” της συμφωνίας. Αυτό είναι το πλαίσιο, και ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί, να συμβάλλει και να συμμετέχει σε αυτή τη δημόσια συζήτηση και την αντιπαράθεση στα οικονομικά ζητήματα».

75η Επέτειος: Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, στη θέση Σελί Αμιρών, παραβρέθηκε, εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στο «αβγό του φιδιού» της νέας εποχής, ενώ ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει μόνο νομική και οικονομική πλευρά, αλλά αποτελεί ανθρωπιστικό και αντιφασιστικό καθήκον.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη θυσία των εκτελεσθέντων, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε για τις διαρκείς αξίες της ειρήνης και του ανθρωπισμού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, επεσήμανε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο, για να έλθει η δικαιοσύνη και η αποζημίωση, και η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό τον τόπο και σε όλη την Ελλάδα».

Στην τελετή μνήμης μίλησε η καθηγήτρια ιστορικός Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, ενώ τον ύμνο της Βιάννου απέδωσε η Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

Τέλος, η Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα ερμήνευσε το “Πέσατε θύματα” με τη συνοδεία του Μάνου Αβαράκη, που έπαιξε φυσαρμόνικα. Στέφανα κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών και οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Σπύρος Δανέλλης και Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς και οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς.

Το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις αποτυπώθηκε και σε πανό, το οποίο αναρτήθηκε στο Ηρώο από φορείς της περιοχής την ώρα της κατάθεσης των στεφάνων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News