Ηράκλειο

Ημερίδα στο ΙΤΕ εις μνήμην του Φώτη Καφάτου

Επιστημονικό Συμπόσιο στη μνήμη του Φώτη Καφάτου από το ΙΤΕ

Ένα χρόνο μετά από την μεγάλη απώλεια του Φώτη Καφάτου, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, το ΙΤΕ τιμά τη μνήμη του με τη διοργάνωση ημερίδας στο πλαίσιο Επιστημονικών Συμποσίων που θα λαμβάνουν χώρα σε ετήσια βάση.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ, 25/9 και ώρα 9.00-18.00, στην αγγλική γλώσσα και με ελεύθερη είσοδο.

Πέρα από τις πρωτοπόρες επιστημονικές του ανακαλύψεις ο Φώτης ήταν ο νεότερος Καθηγητής στο Harvard, και για πάνω από μια δεκαετία Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) καθώς και ιδρυτικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Υπήρξε επίσης ο νεότερος Καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πρώτος ερευνητής στην Μοριακή Βιολογία στην Ελλάδα, ο πρώτος Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Οι συνεργάτες του τον θυμούνται ως έναν καλό και πολύτιμο φίλο και σύμβουλο που πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου.

Το φετινό Συμπόσιο θα περιλαμβάνει  επτά επιστημονικές ομιλίες με επίκεντρο την αλληλεπίδραση κουνουπιών και του παρασίτου της ελονοσίας, το θέμα που ο Φώτης επεξεργάσθηκε τα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του.

Οι ομιλητές θα είναι οι Dr. Carolina Barillas-Mury (Ερευνήτρια στο NIAID, NIH), Dr. Nora Besansky (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Notre Dame), Dr. Γιώργος Δημόπουλος (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins), Dr. Tony James (Καθηγητής στα πανεπιστήμια UCI και UCSD), Dr. Lena Levashina (Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck Βιολογίας Λοιμώξεων), Dr. Πέτρος Λιγοξυγκάκης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και Dr. Γιώργος Χριστοφίδης (Καθηγητής στο πανεπιστήμιο Imperial College London).

Σχόλια