Ηράκλειο

Ρίγη συγκίνησης στη σύναξη των ιερών εικόνων από τους Μικρασιάτες

Η πρώτη ετήσια σύναξη των ιερών εικόνων από τις οικογένειες Μικρασιατών στη Νέα Αλικαρνασσό με δεκάδες εικόνες που έφεραν Μικρασιάτες από τις χαμένες πατρίδες τους

Ρίγη συγκίνησης και μνήμες από περιγραφές των προγόνων τους που με μια εικόνα στο χέρι για να τους προστατεύει έφυγαν από τη Μικρά Ασία παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς, σκόρπισε η θέα των ιερών κειμηλίων που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί στη Νέα Αλικαρνασσό, η πρώτη σύναξη των ιερών εικόνων  από τις οικογένειες Μικρασιατών την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νεομάρτυρα Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως.

Περισσότερες από 50 εικόνες συγκεντρώθηκαν και λειτουργήθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, με τους πιστούς να προσκυνούν με ευλάβεια, τιμώντας παράλληλα τους ανθρώπους που έχτισαν μια καινούργια ζωή σε μια νέα πατρίδα, αφήνοντάς τους ως παρακαταθήκη, κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας, που προσπαθούν να κρατούν ζωντανά.

Μετά τη λειτουργία ακολούθησε λιτάνευση των  εικόνων στους δρόμους της Νέας Αλικαρνασσού και ακολούθησε μια ακόμη θεία λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Αλικαρνασσέως, δίπλα από τις φυλακές, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου που μεγάλωσε στην περιοχή.

Όπως κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του Αγίου, ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με εκδήλωση παρουσία πλήθους κόσμου, που απόλαυσε μικρασιάτικες γεύσεις που είχαν ετοιμάσει γυναίκες της περιοχής και μουσικές από τις χαμένες πατρίδες.

Όπως επισημάνθηκε πάντως στόχος είναι η σύναξη αυτή να μετατραπεί σε θεσμό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, με έναν ακόμη τρόπο και μια ακόμη αφορμή, οι μνήμες να ξεδιπλώνονται. Μνήμες που οι απόγονοι των Μικρασιατών δε θέλουν να σβήσουν ποτέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια