default-image

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης: Τι καταγγέλλουν;

Ηράκλειο
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης: Τι καταγγέλλουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμμετείχαν στη σημερινή τετράωρη στάση εργασίας

Την «ομηρία» των ίδιων και των οικογενειών τους καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης οι οποίοι στη σχετική τους ανακοίνωση, φαίνονται οργισμένοι και αγανακτισμένοι από το γεγονός ότι μένουν απλήρωτοι.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι δεσμεύσεις που άκουσαν πριν από λίγους μήνες σχετικά με την τήρηση μίας συγκεκριμένης ημερομηνίας για την καταβολή του μισθού τους, δεν τηρήθηκε.

Γι’ αυτό το λόγο, συμμετείχαν στην τετράωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και πραγματοποιήθηκε σήμερα 13:00 – 17:00. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσαν.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους:

«Δεν υπάρχει τέλος στην κοροϊδία και αφερεγγυότητα, της εταιρία-εργολάβου που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, “Waste Solutions”, προς τους εργαζόμενους της. Η εταιρία, παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις συστάσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας συνεχίζει την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, κρατώντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, όμηρους απέναντι στις καθημερινές τους ανάγκες.

Μόλις στις 26 Ιουλίου οι εργαζόμενοι με στάση εργασίας και καταγγελία στο ΣΕΠΕ είχαν απαιτήσει την καταβολή του μισθού εντός πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα, με τον εργολάβο να δεσμεύεται τότε πως θα ρύθμιζε το συγκεκριμένο ζήτημα. Αντ’ αυτού, η εταιρία όχι μόνο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της (να τηρήσει τις υποχρεώσεις της βάση νομοθεσίας δηλαδή), αλλά όξυνε περισσότερο την δυσαρέσκειά μέσα στο εργοστάσιο με την στάση της, με το να καθυστερεί αυτή την φορά πολύ περισσότερο την καταβολή των δεδουλευμένων και με την μη τήρηση των ημερομηνιών που είχε η ίδια δημοσιεύσει ότι θα κατέβαλε, τις δόσεις της μισθοδοσίας.

Με συνέπεια, οι εργαζόμενοι σε χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση πήραν απόφαση συμμετοχής στην σημερινή τετράωρη στάση εργασίας 13:00-17:00 που προκήρυξε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου ζητώντας τα αυτονόητα.

Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Τεράστιες ευθύνες έχει και ο Δήμος Ηρακλείου - ΕΣΔΑΚ , ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα 3 χρόνια που ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει το εργοστάσιο, καθώς τακτικά οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αναδείξει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν, με ευθύνη και του συγκεκριμένου εργολάβου.

Όμως συνεχίζει να εμπιστεύεται στην περιουσία του Δήμου (το οικόπεδο του ΚΔΑΥ ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου) σε επιχειρηματίες που ασυδοτούν εις βάρος εργαζομένων και μάλιστα με συνέπειες για όλους τους δημότες της πόλης μας, καθώς η ανακύκλωση δεν γίνεται σωστά, τόσο λόγω της λειψής συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού απο τον εργολάβο, όσο και γιατί οι συνθήκες μέσα στο εργοστάσιο δεν αφήνουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν απερίσπαστα.

Είναι καθημερινό σχεδόν το φαινόμενο τα απορριμματοφόρα του Δήμου να μένουν ακινητοποιημένα, να μην κάνουν αποκομιδή, επειδή για τους παραπάνω λόγους το εργοστάσιο δεν μπορεί να δεχτεί παραπάνω ανακυκλώσιμο υλικό, διευκολύνοντας έτσι τον εργολάβο…και ας μαζεύονται στις γειτονιές όγκοι συσσωρευμένων σκουπιδιών.

Περιμένουμε ταυτόχρονα από την επιθεώρηση εργασίας να παρέμβει επιτέλους αποφασιστικά, και να προβεί σε όλες εκείνες τις κυρώσεις που επιβάλει η νομοθεσία.

Μετά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των εργαζόμενων και την επίσης επαναλαμβανόμενη μή συμμόρφωση της εταιρίας, τι είναι εκείνο που εμποδίζει την Επιθεώρηση να προχωρήσει από απλές συστάσεις, σε κυρώσεις;

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τώρα:

* Την Άμεση καταβολή του μισθού του μήνα Αυγούστου σε όλους τους εργαζόμενους. Καμία καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού, η καταβολή του να γίνεται εντός πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα. Επίδοση των αποδείξεων μισθοδοσίας αμέσως μετά την εξόφληση της. Καμία καθυστέρηση και άρνηση καταβολής αποδείξεων μισθοδοσίας από πλευράς εταιρίας.

* Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, άμεση επαναφορά του 6ήμερου - 40ωρου για όλους.

* Καμία σκέψη για προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου με απλήρωτους εργαζόμενους. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, σε περίπτωση συντηρήσεων του εργοστασίου, με πλήρεις αποδοχές μέχρι την επαναφορά στις θέσεις εργασίας μας.

* Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.

* Άμεση και αναδρομική καταβολή της απλήρωτης υπερωρίας για όλο το χρονικό διάστημα που δουλεύουμε με την Waste Solutions σε όλους τους εργαζόμενους. Ενσωμάτωσή της στον μισθό. Επαναφορά του Βαρέου και Ανθυγιεινού Ενσήμου για όλους τους εργαζόμενους.

* Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθεί η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

* Να υπογραφεί ΤΩΡΑ Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News