Ηράκλειο

Μια ακόμα «ηχηρή» αναβολή για το Πολιτιστικό κέντρο

Μετά τη λεωφόρο Δικαιοσύνης αποδεικνύεται περίτρανα ότι και το έργο του Πολιτιστικού κέντρου Ηρακλείου έχει εγκαταληφθεί στη μοίρα του. Mάλιστα όχι μόνο οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί στην ώρα τους, αλλά επίσης ο χώρος δεν είναι έτοιμος για να γίνει η πανηγυρική συναυλία τον Οκτώβριο όπως είχε ανακοινωθεί.

Πρόοδος εργασιών

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου της 30/ής/7/2018 και μετά από την επίσκεψη του κ. δημάρχου στο έργο και σχετικά με τις εργασίες της φάσης ολοκλήρωσής του, μας ανακοινώθηκε ότι:

  1. Η Αίθουσα Συναυλιών θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και θα γινόταν εκεί και μία πανηγυρική συναυλία για το γεγονός.

Δυστυχώς η Αίθουσα Συναυλιών δεν πρόκειται να είναι έτοιμη ούτε στο τέλος του χρόνου. Όσο για τη συναυλία που μας υποσχέθηκαν, καλύτερα να μην την αναφέρουμε, διότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για αυτήν.

  1. Η Κεντρική Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, η λεγόμενη ΚΑΠΧ, θα ολοκληρωθεί έως τις 4/11/2018.

Επίσης δυστυχώς, η αίθουσα δεν πρόκειται να είναι έτοιμη ούτε και μέχρι τον Μάιο 2019. Ακόμη δεν έχουν εγκρίνει τα... καθίσματα, οι δε μηχανισμοί της θεατρικής σκηνής ακόμη μεταλλάσσονται.

  1. Το όλο έργο θα είναι πλήρως έτοιμο στις 4/11/2018.

Το έργο δε θα είναι έτοιμο ούτε και μέχρι τον Μάιο 2019 και είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει. Θα πάμε δηλαδή σε εκλογές τον Μάιο του 2019 (πέντε σχεδόν χρόνια μετά) και το έργο δε θα είναι έτοιμο...

Οικονομικά στοιχεία

Το έργο έχει δημοπρατηθεί με το σύστημα μελέτη-κατασκευή.

Το σύστημα αυτό επιβάλλει στον εργολάβο να παραδώσει το έργο πλήρως έτοιμο για λειτουργία, όπως λέμε “με το κλειδί στο χέρι”.

Είχαμε και στο παρελθόν αναφέρει πως η δημοτική Αρχή, υποχωρώντας στις απαιτήσεις του εργολάβου, είχε δεχτεί πως θα του δώσει και επιπλέον χρήματα και ο κ. πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ μας κατηγόρησε για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ήδη μαθαίνουμε ότι το πρώτο τμήμα των απαιτήσεων του εργολάβου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και το Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ είναι έτοιμο να τις εγκρίνει μέσω του πρώτου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), με τη δικαιολογία ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές για βελτίωση του έργου.

Θα ρωτήσουμε λοιπόν:

1) Είναι αυτές οι αλλαγές αναγκαίες για το έργο;

2) Γιατί δεν προβλέφθηκαν στην αρχική μελέτη;

3) Γνωρίζετε ότι τα απρόβλεπτα μιας σύμβασης δεν πρέπει να αναλίσκονται για βελτιώσεις;

4) Μήπως οι αλλαγές αυτές είναι τα... “πανωπροίκια” του εργολάβου;

5) Έχει εγκρίνει η Επιτροπή Παρακολούθησης τις αλλαγές αυτές όπως προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 44 του Ν. 3669/2008;

Από ό,τι γνωρίζουμε, η Επιτροπή Παρακολούθησης δεν έχει εγκρίνει καμία απολύτως τροποποίηση της μελέτης.

6) Έχει εγκρίνει το Τεχνικό Συμβούλιο Έργων τις αλλαγές αυτές;

Διαχείριση του έργου

Όπως μας πληροφόρησε η δημοτική Αρχή με το δελτίο Τύπου στις 31/7/2018, η σύμβαση υπογράφηκε στις 18/4/2016 (αρ. πρωτ. 624/18.4.2016) με συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης τη 10η/10/2017 (540 ημέρες).

Τον Ιούλιο του 2017 απομακρύνθηκε από το Δ.Σ. της Επιχείρησης ο προηγούμενος τεχνικός διευθυντής, όχι επειδή δε διαχειρίστηκε καλά το έργο, αλλά επειδή δεν... άρεσε στον κ. δήμαρχο μια δημόσια τοποθέτησή του, τελείως άσχετη με το έργο.

Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε ενδεικτικά και για την ιστορία είναι το ότι, για να αντικαταστήσουν τον προηγούμενο διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, τροποποίησαν τον Κανονισμό Προσωπικού της Επιχείρησης και μείωσαν τα προσόντα της θέσης του διευθυντή, για να τοποθετήσουν κάποιον άλλο...

Έτσι, με ένα νέο ο διευθυντή και με την απόφαση 2 του Πρακτικού 214/3.10.2017 του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ, δόθηκε στον εργολάβο παράταση της συμβατικής προθεσμίας για ακόμη 390 ημέρες, έως τις 4/11/2018, και επιπλέον “χαρίστηκαν” στον εργολάβο και οι ποινικές ρήτρες.

Η ζημιά στη ΔΕΠΤΑΗ και το έργο από την κίνηση αυτή είχαμε τότε σημειώσει πως είναι της τάξης του 1.000.000 ευρώ.

Σήμερα που τελειώνει και αυτή η νέα προθεσμία στις 4/11/2018 χωρίς να είναι έτοιμο το έργο, ετοιμάζονται για νέες παρατάσεις, αλλά και για νέες συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις.

Ο Θεός να τα κάνει όλα αυτά σωστή διαχείριση του έργου.

Πρόσφατες εξελίξεις

Μάθαμε πως η Επιτροπή Παρακολούθησης με έγγραφό της, προχθές Τρίτη 11/9/2018, ζήτησε ενημέρωση για το έργο της ολοκλήρωσης του ΠΣΚΗ. Αυτό σημαίνει ότι για τις αλλαγές που προτείνονται με τον υπό έγκριση ΑΠΕ, που συζητήθηκε προχθές Τρίτη στο Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ, δεν έχουν λάβει τη σύμφωνη γνώμη της.

Ψάχνοντας λίγο το θέμα, μάθαμε ότι είχαν “μαλλιοτραβήγματα” στο Δ.Σ. με την εισήγηση για τον 1ο ΑΠΕ και πως αποφάσισαν να... στείλουν τον ΑΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι σαφώς αναρμόδιο!

Όλα αυτά δείχνουν:

-Προχειρότητα αλλά και άγνοια νόμου των αρμοδίων στη διαχείριση της σύμβασης του έργου.

-Ευθυνοφοβία των μελών του Δ.Σ. στη λήψη αποφάσεων.

-Ακαταλληλότητα οργάνων.

Παραλαβή του τελειωμένου έργου

Εντωμεταξύ, όλο το υπόλοιπο έργο είναι ακόμη περιφραγμένο για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Μας έχει κοστίσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ και παραμένει κλειδωμένο.

Μόνο τα γραφεία της ΔΕΠΤΑΗ και το υπόγειο πάρκινγκ λειτουργούν, τα οποία είχαν εγκαινιαστεί πριν από 8 ολόκληρα χρόνια. Λειτουργούν επίσης και τα δύο θέατρα, που και αυτά είχαν τελειώσει από το 2014 και παραλήφθηκαν για χρήση το 2015.

Σε ολόκληρη την περίοδο της δημοτικής Αρχής, μόνο το Ωδείο Ηρακλείου λειτουργεί σε νέους χώρους. Όλο το υπόλοιπο κτήριο παραμένει ακόμη περιφραγμένο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει η Επιτροπή Προσωρινής Παραλαβής- που έχει συσταθεί πριν από ένα ακριβώς χρόνο- τι πράττει η Τεχνική Υπηρεσία και το Δ.Σ της ΔΕΠΤΑΗ;

 

 

 

Σχόλια