Έρχονται εξελίξεις για τις λαϊκές των Καμινίων και της Αλικαρνασσού

Ηράκλειο
Έρχονται εξελίξεις για τις λαϊκές των Καμινίων και της Αλικαρνασσού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε διαβούλευση η παύση της λαϊκής των Καμινίων και η μετακόμιση της λαϊκής Ν. Αλικαρνασσού

Αποφασισμένοι να μεταφέρουν τη λαϊκή αγορά της Τρίτης στο δημοτικό ακίνητο απέναντι από τις φυλακές της Νέα Αλικαρνασσού, παρά τις σοβαρές ενστάσεις-αντιδράσεις της διοίκησης του σωφρονιστικού καταστήματος, εμφανίζονται στον Δήμο Ηρακλείου... Την ίδια ώρα, προωθείται προσωρινή αναστολή λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας, αφού οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί, ζητώντας να φύγει η λαϊκή, αλλά δεν έχει βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση κατάλληλης χωροθέτησης.

Οι εξελίξεις για τις συγκεκριμένες λαϊκές αγορές της πόλης δρομολογούνται άμεσα, αφού οι σχετικές αποφάσεις τέθηκαν ήδη σε δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, για να περάσουν κατόπιν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση για 10 ημέρες την παύση της λαϊκής της Δευτέρας και τη μετακίνηση της λαϊκής της Τρίτης, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς.

Με βάση την απόφαση, έχουμε δημόσια διαβούλευση για την προσωρινή παύση λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας, που διεξάγεται στην περιοχή των Καμινίων του δήμου Ηρακλείου και δημόσια διαβούλευση για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Τρίτης που διεξάγεται στη Δημοτική Ενότητα της Ν. Αλικαρνασσού, από τις οδούς Δημοκρατίας-Καρίας που είναι τώρα, στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από το κατάστημα κράτησης (φυλακές) Ν. Αλικαρνασσού, εκτάσεως 18 περίπου στρεμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη λαϊκή της Τρίτης, η αρχική ιδέα προέβλεπε τη “μετακόμιση” της λαϊκής στην οδό Σταδίου (από την οδό Κ. Καρυωτάκη μέχρι την οδό Μπαλαλή) και στην οδό Αναγεννήσεως, από την οδό Ηροδότου έως την οδό Αναπαύσεως. Η ιδέα “ναυάγησε” λόγω αντιδράσεων εκ μέρους των περιοίκων. Ως λύση προέκυψε το σενάριο της λειτουργίας της λαϊκής στο δημοτικό ακίνητο απέναντι από τις φυλακές (και δίπλα από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ), όπου άλλοτε λειτουργούσε γνωστό κέντρο συνεστίασης.

Η λύση προκρίθηκε από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Αλικαρνασσού και χαιρετίστηκε από τη Λότζια, δεδομένου ότι μια τέτοια προοπτική θα είχε μόνιμο χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας βεβαίως και την εξασφάλιση κάποιων αναγκαίων υποδομών.

Όμως και αυτό το σενάριο απεμπλοκής για τη λαϊκή της Τρίτης στη Νέα Αλικαρνασσό έτυχε... εμπλοκής! Βλέπετε, έχει σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις απέναντι στη μεταστέγαση της λαϊκής στο δημοτικό ακίνητο η διοίκηση των φυλακών της Νέα Αλικαρνασσού, η οποία εγείρει από την πλευρά της ζητήματα ασφαλείας...

Οι εξελίξεις για τις συγκεκριμένες λαϊκές αγορές της πόλης δρομολογούνται άμεσα, αφού οι σχετικές αποφάσεις τέθηκαν ήδη σε δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, για να περάσουν κατόπιν από το Δημοτικό Συμβούλιο

Από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, στις απανωτές συσκέψεις που έχουν γίνει για το θέμα το τελευταίο διάστημα, έχει επισημανθεί πωςμ αν πάρει “σάρκα και οστά” η προτεινόμενη αυτή μετακόμιση, θα δοθεί οριστική πλέον λύση στο πρόβλημα της κατά καιρούς μεταφοράς της λαϊκής αγοράς από τη μια γειτονιά στην άλλη και από τον ένα δρόμο στον άλλο...

Το συγκεκριμένο σημείο παρουσιάστηκε ως ιδανικό για τη δημιουργία σταθερής λαϊκής αγοράς, με τις αναγκαίες υποδομές, έχει εύκολη πρόσβαση και δε διαταράσσει τον αστικό ιστό.

Ταυτόχρονα, όπως έχουν σημειώσει τα αρμόδια στελέχη της Λότζιας, προσφέρεται η λύση αυτή για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και αναγκαίων υποδομών, όπως π.χ. οι τουαλέτες, για τη σωστή λειτουργική εξυπηρέτηση τόσο των καταναλωτών, όσο και των εμπόρων της λαϊκής.

Η αντίθεση μεταξύ δημοτικής Αρχής και διοίκησης των φυλακών αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Δημοσκόπιο. Από τη μια ο διευθυντής κλειστών φυλακών Νέας Αλικαρνασσού, Κώστας Μαυραντωνάκης, παρουσιάστηκε εκ νέου αρνητικός, εκφράζοντας ανησυχία για τους όρους ασφαλείας στην περιοχή, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οργάνωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ηρακλείου και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας ζωής, Πέτρος Ινιωτάκης, υποστήριξε ότι το σχέδιο του Δήμου θα αυξήσει την ασφάλεια στις φυλακές και παράλληλα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή.

Αδιέξοδο στα Καμίνια

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι

Για τη λαϊκή αγορά των Καμινίων, όπως προκύπτει και από την απόφαση που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, έχουμε αδιέξοδο!

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Καμινίων είχαν βγει στα... κάγκελα, απαιτώντας τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που σήμερα διεξάγεται στις οδούς Συβρίτου, Γορτύνης και Εργάνης.

Οι κάτοικοι άσκησαν έντονες πιέσεις προς τη δημοτική Αρχή, η οποία έβαλε στο “μικροσκόπιο” κάποιες εναλλακτικές λύσεις, όπως η αξιοποίηση της οδού Ισαύρων ή της οδού Καντάνου ή της οδού Πετλέμπουρη.

Ωστόσο, διαπιστώθηκαν προβλήματα και “αγκάθια” σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις, με αποτέλεσμα στον Δήμο να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, καταλήγοντας, ελλείψει εφικτής εναλλακτικής, στην ακραία λύση της παύσης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς των Καμινίων μέχρι νεωτέρας...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News