Ηράκλειο

Αναβαθμίζεται τεχνολογικά το ΤΕΙ Κρήτης

Σύγχρονες πρωτοποριακές και τεχνολογικές εφαρμογές, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό του, θα αναπτύσσει σύντομα το ΤΕΙ Κρήτης μέσω προγράμματος ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020.

Μέσω του προγράμματος το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα αποκτήσει σύστημα τηλεκπαίδευσης και ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), αλλά και σύγχρονα πρωτοποριακά εργαστήρια, όπως το σύστημα κλινικής προσομοίωσης στις επιστήμες υγείας, τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, καθώς και εργαστηριακές υποδομές για τον τομέα της ενέργειας.

Την απόφαση ένταξης του έργου στο ΠΕΠ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία της Περιφέρειας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού.

«Ένα ακόμα έργο στήριξης για τα τριτοβάθμια Ιδρύματα της Κρήτης. Είναι ένα έργο για εξοπλισμό που έρχεται για το ΤΕΙ, όπως έγινε με τα αντίστοιχα έργα για το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές για τα τριτοβάθμια Ιδρύματα του νησιού ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για το νησί πως «όλα τα έργα που έχουν υπογραφεί θα συμβάλουν στην καλύτερη εκπαίδευση όλων των φοιτητών, αλλά και στη συνεργασία μεταξύ όλων των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης».

«Το συνολικό έργο που θα υλοποιηθεί αποσκοπεί στην υλοποίηση καινοτόμων υποδομών, μεθοδολογιών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης επόμενης γενιάς», τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΤΕΙ, Νίκος Κατσαράκης.

«Οι υποδομές τηλεκπαίδευσης και e-learning θα συνδράμουν καθοριστικά στο έργο μας. Με το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουμε να έχουμε σύγχρονα συστήματα τηλεκπαίδευσης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πράξη, που θα αναβαθμίσει τις υποδομές», επισήμανε.

Αναλυτικά οι δράσεις που θα αναπτυχθούν αφορούν:

- Υποδομές τηλεκπαίδευσης και e-learning: Στην υλοποίηση αυτής της δράσης προβλέπεται η δημιουργία αιθουσών αμφίδρομης οπτικοακουστικής τηλεκπαίδευσης, καθώς και η ενίσχυση αιθουσών με συστήματα μετάδοσης δεδομένων και λογισμικό διάδρασης.

- Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος βασισμένου σε τεχνολογίες VDI, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα υποστήριξης ιδεατών εργαστηρίων υπολογιστών, εξυπηρέτησης εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων και παροχής προσωποποιημένου περιβάλλοντος εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, η πρόσβαση σε σημαντικούς υπολογιστικούς πόρους θα γίνεται χωρίς χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς.

- Ενίσχυση και επέκταση των υπολογιστικών και δικτυακών υποδομών για την υποστήριξη των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, e-learning και VDI.

- Αναβάθμιση εκπαιδευτικού εργαστηριακού εξοπλισμού των καινοτόμων δραστηριοτήτων του ΤΕΙ Κρήτης, οι οποίες συνδέονται με επίκαιρους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών και δημιουργούν σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης.

Σχόλια