default-image

«Βγαίνει το λάδι» στις καθαρίστριες του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
«Βγαίνει το λάδι» στις καθαρίστριες του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνο από την έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ

Η μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς εξαιτίας της υποστελέχωσης αλλά και των πολλαπλών καθηκόντων που είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν οι εργαζόμενοι καθαριότητας στο ΠΑΓΝΗ ήταν το βασικότερο ζήτημα που έθεσαν οι ίδιοι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Μάλιστα, η καταγγελία των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, ότι «βγαίνει το λάδι» στις καθαρίστριες, που έχουν αποδεκατιστεί, αποτέλεσε το αντικείμενο ερώτησης προς το υπουργείο Υγείας, που κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι το ΠΑΓΝΗ έχει μείνει χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, και ζητά άμεσες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ασθενών και των εργαζομένων, αλλά και η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων εξαρχής είχε τονίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση δεν μπορούν να διασφαλιστούν όσο κυριαρχεί η λογική του μικρότερου κόστους, όσο παραμένουν σε «ομηρία» οι εργαζόμενοι, με τις απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν με το νοσοκομείο.

«Έχουμε τονίσει ότι το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τους “βγαίνει το λάδι” στην κυριολεξία. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το 2012 υπηρετούσαν 160 (σαν ξεχωριστές ειδικότητες καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου και εργάτες), ενώ η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 125 και για τις τρεις ειδικότητες.

Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει για 6 ώρες εργασία, αλλά δουλεύουν παραπάνω αμισθί γιατί δεν επαρκούν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι ταυτόχρονα και βοηθοί θαλάμων και τα απογεύματα σε κάθε καθαρίστρια αντιστοιχεί ένα ολόκληρο κτήριο (δηλαδή 8 κλινικές!).

Δυστυχώς, η εκχώρηση καθηκόντων των βοηθών θαλάμων (ειδικότητα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας) στην καθαριότητα και χωρίς να αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα και να διατίθεται το ανάλογο προσωπικό εγκυμονεί από τη μια σοβαρούς κινδύνους για το νοσοκομείο, και από την άλλη αποτελεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ως εκ τούτου, αυτή η σύμβαση είναι επικίνδυνη, γιατί δεν μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης-αποστείρωσης στις κλινικές και τις μονάδες του νοσοκομείου, με σοβαρούς κινδύνους κατακόρυφης αύξησης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Σωματείου.

Περιμένουν όρθιοι... οι ασθενείς: Ακατάλληλος ο χώρος για τις αιμοληψίες

Το Σωματείο Εργαζομένων προχώρησε και σε άλλη μια καταγγελία για το πρόβλημα των αιμοληψιών, αναφέροντας ότι «οι όποιες λύσεις δίνονται για τη χωροθέτηση των ιατρείων δεν μπορεί να στηρίζονται στην ανακύκλωση αυτών», και συνεχίζει ότι «ο χώρος του προεγχειρητικού ελέγχου μεταφέρθηκε ορθώς σε κατάλληλο χώρο, ενώ η μεταφορά του Τμήματος Αιμοληψιών στον αρχικό ακατάλληλο χώρο του προεγχειρητικού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα εγχειρητικού ελέγχου, επειδή είναι ακατάλληλος. Δεν υπάρχει ουσιαστικά χώρος αναμονής για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, καθώς και ο χώρος για να πραγματοποιηθούν οι αιμοληψίες είναι ιδιαίτερα μικρός και στενός, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι ασθενείς και συνοδοί («για να μη χάσουν τη σειρά», όπως λένε) στέκονται όρθιοι στον διάδρομο και στον χώρο μπροστά από το ιατρείο. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δε βρίσκεται στη συγχώνευση του ιατρείου του προεγχειρητικού ελέγχου με άλλο ιατρείο (π.χ. τις αιμοληψίες), αλλά η ανεύρεση σωστού χώρου, όπου να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες και οι ασθενείς με τους συνοδούς τους να μην ταλαιπωρούνται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News