Ηράκλειο

Πετάξτε σαν τα πουλιά! Ανοιχτή πρόσκληση από την Αερολέσχη «Ίκαρος»

Η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι εφικτή για οποιονδήποτε

Η Αεραθλητική Λέσχη “Ίκαρος”, που έχει έδρα στο Αβδού του δήμου Χερσονήσου και ειδικεύεται πάνω από 20 χρόνια στο αλεξίπτωτο πλαγιάς και στο παραμοτέρ, διοργανώνει στις 15-16 Σεπτεμβρίου διήμερη φιλική συνάντηση στο Αβδού, στον χώρο προσγείωσης των ανεμοποριστών. Τα μέλη της Αερολέσχης θα βρίσκονται εκεί και θα περιμένουν τους ενδιαφερόμενους για να λύσουν οποιαδήποτε απορία έχουν γύρω από τον αεραθλητισμό και με δυνατότητα διπλών πτήσεων (πτήσεις εθισμού) από έμπειρους εκπαιδευτές.

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, γνωστό και ως “παραπέντε” από τη διεθνή του ονομασία Parapente, αποτελεί τη νεότερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η πτήση με τη χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου και απογείωση από μια πλαγιά σε ύψος, με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων του ανέμου μπροστά από την πλαγιά. Πρόκειται για μια εφεύρεση των Γάλλων αλπινιστών, που στη δεκαετία του ’70 δοκίμασαν να κατέβουν από τα βουνά στα οποία ανέβαιναν με ένα πιο εύκολο αλλά και πολύ πιο διασκεδαστικό τρόπο. Είναι μια ασφαλής πτητική συσκευή, με την οποία μπορείς να βρεθείς σε ένα άλλο περιβάλλον, σε έναν αθέατο κόσμο που σε προκαλεί να τον ανακαλύψεις και να πετάξεις όπως κάνουν τα πουλιά. Ένα απλό και πρακτικό μέσο, που μπορεί να ικανοποιήσει την αναλλοίωτη στον χρόνο επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει. Αρκεί να βρεθούμε σε μια πλαγιά, ανεξαρτήτως ύψους, και οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές.

Ο χειριστής ξεδιπλώνει το αλεξίπτωτο πίσω του, φροντίζοντας να τοποθετηθεί με μέτωπο την κατεύθυνση του ανέμου. Ο αέρας μπαίνει στις κυψέλες και “φουσκώνει” το αλεξίπτωτο, που λόγω κατασκευής σηκώνεται στον αέρα. Δεν απαιτείται να “πηδήξετε” στο κενό, η πτέρυγα θα είναι πλήρως σχηματισμένη και θα πετάει πριν εσείς αφήσετε το έδαφος!!! Ο εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας, έτσι ώστε να κάνει τη βόλτα σας στους αιθέρες όσο πιο εύκολη και ασφαλή θα μπορούσε να είναι! Εάν μπορείτε να κάνετε μερικά γρήγορα βήματα, τότε σίγουρα μπορείτε να πετάξετε!

Η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς γενικότερα είναι εφικτή για οποιονδήποτε. Την απόλυτη στιγμή που το σώμα μας αφήνει το έδαφος και απογειωνόμαστε, ένας άλλος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά μας, ένας κόσμος μαγικός, όμορφος, ήρεμος... Κατά την πτήση, ο χειριστής κάθεται στη ζώνη και κατευθύνει το αλεξίπτωτο ανάλογα με τη μορφολογία του χώρου, τις καιρικές συνθήκες και την εμπειρία του. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα ρεύματα του αέρα (δυναμικά και θερμικά), με στόχο να παρατείνει την πτήση. Η εξέλιξη του νέου αυτού αθλήματος ήταν και είναι ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα πτέρυγες απίστευτης απόδοσης απ’ ό,τι αρχικά, αλλά και ρεκόρ αποστάσεων που ξεπερνούν τα 500 χλμ.!

Πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη σελίδα του Facebook.

Σχόλια