Ηράκλειο

Έργα στο φαράγγι Αμπά όπου σκοτώθηκε η 31χρονη Κάλλια

Στο σημείο υπάρχει ο δεύτερος υψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας σε κατακόρυφη πτώση

Ο δήμος Αχαρνών-Αστερουσίων ενέκρινε την επικαιροποιημένη μελέτη και την υποβολή πρότασης του έργου με τίτλο «Προστασία-ανάδειξη των ιδιαιτέρων οικοτόπων της περιοχής “φαράγγι Αμπά” στα Αστερούσια Όρη», προϋπολογισμού 280.000 ευρώ, με σκοπό την ανάδειξη, την προστασία και την τουριστική προβολή της περιοχής. Πρόκειται για το φαράγγι το οποίο αποδείχτηκε την περασμένη Κυριακή μοιραίο για την 31χρονη ορειβάτισσα Κάλλια Μηλιαρά.


Ειδικότερα, το έργο αφορά στην ανάπλαση των παράλιων των Παρανύμφων, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θέασης του καταρράκτη Αμπά και στη διαμόρφωση της υφιστάμενης διαδρομής του φαραγγιού Αμπά, που ξεκινά από το σημείο θέασης του καταρράκτη και καταλήγει στον οικισμό των Τριών Εκκλησιών του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

(To φαράγγι του Αμπά)

Δεύτερος υψηλότερος καταρράκτης

Εξάλλου, το φαράγγι του Αμπά, εκτός του ότι φιλοξενεί το μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό αρπακτικών πτηνών σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί και τον δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη της Ελλάδας σε κατακόρυφη πτώση, μετά τον καταρράκτη του Μάστορα στο φαράγγι του Χα.

Ο ποταμός Μουσούλης, που το διαρρέει το χειμώνα, συγκεντρώνει τα νερά από τις πηγές του οροπεδίου των Παρανύμφων και του Αμυγδάλου και τα μεταφέρει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Η ομαλή πορεία του ποταμού στο εύφορο οροπέδιο διακόπτεται απότομα όταν συναντάει το βραχώδες ρήγμα των Αστερουσίων, σχηματίζοντας τον επιβλητικό καταρράκτη, καθώς και άλλους μικρότερους καταρράκτες γύρω του.

Πάνω από τον κυρίως καταρράκτη, υπάρχει ένας ερειπωμένος νερόμυλος, από όπου ξεκινάει ένα σύντομο μονοπάτι κατά μήκος του γκρεμού και οδηγεί σε σημείο με τρομερή θέα, τόσο στον Αμπά, όσο και στη θάλασσα. Παρόλο που φαίνεται δύσκολο να κατέβει κάποιος στη βάση του καταρράκτη χωρίς τεχνικό εξοπλισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπήρχε παλιά μονοπάτι που έφτανε ως εκεί.

Γιατί ονομάστηκε Αμπάς

Μάλιστα, λέγεται ότι το όνομα Αμπάς προέρχεται από το “αββάς”, δηλαδή ιερέας, καθώς στη βάση του μεγάλου καταρράκτη ασκήτευε κάποτε ένας μοναχός.

Σχόλια