default-image

Κόντρες για το ΠΑΓΝΗ μέσω ανακοινώσεων διοίκησης και συνδικαλιστών

Ηράκλειο
Κόντρες για το ΠΑΓΝΗ μέσω ανακοινώσεων διοίκησης και συνδικαλιστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εικονική πραγματικότητα οι πιστώσεις στα νοσοκομεία» - Ανακοινώσεις και απαντήσεις μεταξύ της διοίκησης ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Σε σύγκρουση θέσεων και απόψεων προχώρησαν για άλλη μια φορά, μέσα από ανακοινώσεις τους, ο διοικητής των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος, από τη μια, και ο πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, από την άλλη.

«Ο κεντρικός στόχος υπουργείου και διοίκησης Υ.ΠΕ. είναι η λειτουργία του νοσοκομείου σαν επιχείρηση που θα πουλάει υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς-πελάτες με φτηνό ευέλικτο υγειονομικό προσωπικό», λέει ο συνδικαλιστής αναφορικά με μια ανακοίνωση του κ. Τασσόπουλου, η οποία και προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, με βάση άλλα δημοσιεύματα του σωματείου, για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας.

«Σκόπιμα η διοίκηση αποκρύβει ότι τα οικονομικά στοιχεία για το 2018 είναι μειωμένα από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 363 εκατ. ευρώ, που προστίθενται στη μείωση κατά 22,5% του 2016. Αντίστοιχη είναι και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο ΠΑΓΝΗ. Αυτή η μείωση προβλέπεται τελικά να υπερκαλυφθεί από την αύξηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τις Μονάδες Υγείας λόγω αύξησης των εσόδων του. Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται από τα αυξημένα έσοδα του ΕΟΠΥΥ λόγω της επιβολής ή αύξησης των εισφορών των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που για το 2017 υπολογίζονταν σε 717 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο Δημήτρης Βρύσαλης.

«Κεντρικός στόχος της διοίκησης, η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας και ανάπτυξης των νοσοκομείων», αναφέρει η ανακοίνωση Τασσόπουλου, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, δηλαδή της περασμένης Τετάρτης.

Παρουσιάζοντας τις πιστώσεις αρχικών προϋπολογισμών, επιπλέον πιστώσεις και την τελική διαμόρφωση πιστώσεων προϋπολογισμού ΠΑΓΝΗ, περιόδου 2015-2018, ο Γιάννης Τασσόπουλος παρέθεσε τα εξής:

«Ο αρχικός προϋπολογισμός του 2015 είναι 48.517.794,01 ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του 2016 είναι 52.943.000 ευρώ, για το 2017 είναι 56.495.125,05 ευρώ και για το 2018 είναι 60.653.511 ευρώ. Οι επιπλέον πιστώσεις είναι 3.800.000 ευρώ, 10.825.000 ευρώ, 12.850.000 ευρώ και 4.300.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο τελικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 52.317.794,03 ευρώ, 63.768.000 ευρώ, 69.345.125,05 ευρώ και 64.953.5111 ευρώ αντίστοιχα μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2018.

Επιπλέον, το 2016 το ΠΑΓΝΗ έλαβε 16.672.462,21 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για πληρωμές ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων. Το ύψος των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων σε τρίτους σήμερα είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το νοσοκομείο.

Έχει αποκατασταθεί η τριμερής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ το νοσοκομείο χρηματοδοτήθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) το 2016 με 16.672.462,21 ευρώ και το 2017 με 21.949.509,97 ευρώ», σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης Τασσόπουλου.

Τι αναφέρει το σωματείο

«Η ομολογία ότι η πλήρης στελέχωση δεν έχει επιτευχθεί ποτέ ιστορικά στο ΕΣΥ, όχι μόνο δε μας καθησυχάζει, αλλά ούτε αναιρεί τις ευθύνες και αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγουμένων, για την υποστελέχωση των νοσοκομείων», αναφέρει από την πλευρά του, στη χθεσινή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Οι προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας είναι ελάχιστες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των όποιων προσλήψεων αφορά προσωρινά εργαζόμενους (επικουρικοί, δελτίο παροχής υπηρεσιών, ατομικές συμβάσεις), οι οποίοι στην ουσία δεν προστίθενται στο προσωπικό που υπάρχει, αλλά αντικαθιστούν αυτούς των οποίων λήγει η σύμβαση.

* Ο υπάρχων αριθμός εργαζομένων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Οι ανάγκες δεν προκύπτουν, όπως λέει η διοίκηση. Είναι μόνιμες και συνεχώς αυξανόμενες.

* Οι ευκαιριακές αντεργατικές λύσεις της διοίκησης με περιπλανώμενους εργαζόμενος από τμήμα σε τμήμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (χωρίς να γνωρίζουν τους ασθενείς και τα προβλήματά τους), με παράλληλα καθήκοντα και εξαντλητικά ωράρια, είναι επικίνδυνες για όλους.

* Η τελευταία απόφαση της διοίκησης για την ανάγκη λειτουργικής διασύνδεσης ορισμένων ιατρικών τμημάτων (δηλαδή γιατροί από μια κλινική του ΠΑΓΝΗ να κάνουν εφημερίες σε αντίστοιχη κλινική στο Βενιζέλειο λόγω υποστελέχωσης) αποτελεί επιβεβαίωση των όσων κατά καιρούς καταγγέλλουμε.

* Αποτελεί κοροϊδία να μιλά η διοίκηση για προτεραιότητα στη στελέχωση των τμημάτων, ενώ σε λίγες μέρες απολύει 7 εργαζομένους στην Παιδοψυχιατρική και το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με απόλυση δεκάδες συνάδελφοί μας (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ) που καλύπτουν σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

Για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας, ο υπουργός Υγείας απέρριψε επανειλημμένα το αίτημα για μονιμοποίησή τους.

Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και επέκταση της “ελαστικής απασχόλησης”».

«Εντυπώσεις εφησυχασμού»

Παρακάτω, ο πρόεδρος του σωματείου αναφέρει πως «οι αριθμοί που δίνει η διοίκηση αποτελούν εικονική πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, «ο ίδιος ο δημόσιος απολογισμός που έκανε η διοίκηση στις 27/1/2018 διαψεύδει τα πρόσφατα στοιχεία. Για ποια ενίσχυση μιλάει η διοίκηση όταν δεν αναπτύσσονται όλα τα κρεβάτια στη ΜΕΘ; Γιατί νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους; Γιατί εκατοντάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργάζονται 16 ώρες, χωρίς ρεπό και ημερήσια ανάπαυση; Αλλού να ψάξει η διοίκηση για σκοπιμότητες και δημιουργία εντυπώσεων.

Εντυπώσεις εφησυχασμού και λογική χαμηλών απαιτήσεων από ασθενείς και εργαζόμενους δημιουργεί η ηγεσία του υπουργείου μέσω της διοίκησης του νοσοκομείου, για να κρύψουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, απαιτεί τη μείωση και του “μη μισθολογικού κόστους” μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μετατροπή της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News