Ηράκλειο

“Άναψε” φωτιές η μετονομασία ιστορικού δρόμου στον Πόρο

Κι αν στο Δημοτικό Συμβούλιο η μετονομασία της οδού Κονίτσης σε οδό “Φαίδωνα Βαρδαβά” πυροδότησε ενστάσεις και αντιδράσεις, οι αναταράξεις είναι ακόμα πιο δυνατές στην περιοχή του Πόρου

“Φωτιές” άναψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, αλλά και στην τοπική κοινωνία οι προωθούμενες ονοματοθεσίες και μετονομασίες δρόμων σε αρκετές γειτονιές της πόλης, καθώς υπήρξαν ενστάσεις και επιφυλάξεις για το... timing των αλλαγών, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα πολιτών και επαγγελματιών.

Μεταξύ των 100 (!) συνολικά αλλαγών σε ονόματα δρόμων της πόλης, που πέρασαν υπό έντονες αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς από το Δημοτικό Συμβούλιο, μία περίπτωση που έχει “σηκώσει” μεγάλη συζήτηση και πολλές αντιδράσεις είναι αυτή της μετονομασίας κεντρικού δρόμου στον Πόρο, συγκεκριμένα της οδού Κονίτσης, σε οδό “Φαίδωνα Βαρδαβά”!

Μιλάμε, φυσικά, για μετονομασία προς τιμήν του αείμνηστου αντιδημάρχου Φαίδωνα Βαρδαβά, πατέρα του σημερινού αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά! Μια εξέλιξη που είχαμε προαναγγείλει προ ημερών εδώ από τη “Νέα Κρήτη”, αποκαλύπτοντας μέσα από τις στήλες των παραπολιτικών σχολίων και το σχετικό παρασκήνιο με φόντο το σχετικό αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου Πόρου.

Η εξέλιξη ξένισε αρκετούς δημοτικούς συμβούλους. Για τη μετονομασία της οδού Κονίτσης σε Φαίδων Βαρδαβά υπήρξαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση.


Η παράταξη της μείζονος πλειοψηφίας, με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και ενόχλησή της για το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που προωθείται με ζέση η απόδοση τιμής στο πρόσωπο του Φαίδωνα Βαρδαβά, ο πρώτος σε ψήφους και αγαπητός στον κόσμο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Μανόλης Παγωμένος, ο οποίος προσέφερε σημαντικό έργο στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μην έχει τιμηθεί όπως του αρμόζει.

Επιφυλάξεις και ενστάσεις εκφράστηκαν, μάλιστα, κατά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και από μέλη της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης του Βασίλη Λαμπρινού. Εδώ μάλιστα από κάποιους έγινε αυτομάτως η συνειρμική διασύνδεση με μια άλλη υπόθεση ονοματοδοσίας, αυτής προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η υπόθεση αυτή, ως γνωστόν, είχε εξελιχθεί σε σίριαλ, με την τοπική Ν.Δ. και τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου να καταλογίζουν έλλειψη βούλησης και ασεβείς χειρισμούς απέναντι στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., για τον οποίο η δημοτική Αρχή, μετά από πολλές περιπέτειες και παρατράγουδα, κατέληξε στην όχι και ακριβώς “λαμπερή” περίπτωση της οδού Λακωνίας.

Λευκό κατά τη σχετική λήψη απόφασης, απόντος πάντως του αντιδημάρχου Κώστα Βαρδαβά - ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία επικαλούμενος λόγους ηθικής τάξης - ψήφισε η παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Άμεση Δημοκρατία”.

Αιφνιδιάστηκαν οι δημότες

Κι αν στο Δημοτικό Συμβούλιο η μετονομασία της οδού Κονίτσης σε οδό “Φαίδωνα Βαρδαβά” πυροδότησε ενστάσεις και αντιδράσεις, οι αναταράξεις είναι ακόμα πιο δυνατές στην περιοχή του Πόρου.

Δημότες της περιοχής που έπεσαν από τα... σύννεφα θα... ξυπνήσουν πολύ σύντομα με το όνομα του πρώην αντιδημάρχου - το σπίτι του οποίου απέχει λίγα βήματα από τον επίμαχο δρόμο - να αναφέρεται στην οδό τους, αλλαγή η οποία αν μη τι άλλο προκαλεί... αίσθηση στους ίδιους.

Όπως διαπιστώσαμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ, αρκετοί πολίτες δε γνωρίζουν το παραμικρό για τη μετονομασία, σε έναν δρόμο, μάλιστα, ο οποίος διατηρεί την ονομασία αυτή πάνω από 50 χρόνια, ενώ αναρωτιούνται για τον... χρόνο που γίνονται αυτές οι αλλαγές, οι οποίες θα επιφέρουν μια μίνι αναστάτωση στην καθημερινότητά τους, πόσω μάλλον στους επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για νέα φυλλάδια, κάρτες και όχι μόνο.

Οι δημότες δήλωσαν αγανακτισμένοι για το... αιφνιδιαστικό του πράγματος και για το ότι, όπως λένε, ουδέποτε ρωτήθηκαν σχετικά από τον Δήμο.

ΣΤΑ “ΚΑΛΑ... ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ”: “Σπάει” το ιστορικό προφίλ

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι περίοικοι που εξέφρασαν την απορία και θυμηδία τους για το ότι στα καλά καθούμενα έρχεται μια αλλαγή ονομασίας που δεν επηρεάζει μονάχα τον συγκεκριμένο δρόμο, αλλά συνολικά το ιστορικό προφίλ της ευρύτερης περιοχής γύρω από το ναό του Αγίου Γεωργίου.

Όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν ονόματα που παραπέμπουν στα ιστορικά γεγονότα και στο έπος του ’40, όπως μεταξύ άλλων οι οδοί Κονίτσης, Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Χειμάρρας κ.τ.λ.

Δεν είναι λοιπόν λογικό ή φυσιολογικό - σχολιάζουν πολλοί κάτοικοι - να “σπάσει” το ενιαίο αυτό ιστορικό προφίλ των οδών και ξαφνικά μεταξύ των οδών που συνδέονται με το έπος του ’40 να ξεπροβάλει οδός “Φαίδωνα Βαρδαβά”! Όπως λένε, αντί ο Δήμος να τρέχει άρον-άρον να αλλάξει το ιστορικό όνομα μιας οδού μετά από τόσες δεκαετίες, θα μπορούσε κάλλιστα να επιλέξει τη λύση μιας ανώνυμης οδού, από τις τόσες που υπάρχουν...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια