Ηράκλειο

Πότε θα γίνονται παραλαβές σταφυλιών από την ΕΑΣΗ

Πώς διαμορφώνει το ωράριό του το Οινοποιείο στην Παλιανή

Μέχρι αύριο Παρασκευή θα δουλέψει στο κανονικό του ωράριο για την παραλαβή των οινοστάφυλων το Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στην Παλιανή. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι μειωμένο από την ερχόμενη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και μετά, όπως ανακοίνωσε χθες η οργάνωση για την ενημέρωση του κόσμου.

Το ωράριο θα παραμείνει στα σημερινά κανονικά του πλαίσια μέχρι και αύριο Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, αλλά και τη Δευτέρα 10 του μήνα οι παραλαβές θα γίνονται από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Την Τρίτη 11 του μήνα, το ωράριο αλλάζει, από τις 9 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, την Πέμπτη 13 του μήνα από τις 9 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι και την Παρασκευή τις ίδιες ώρες, ενώ Σάββατο και Κυριακή θα είναι κλειστά.

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: Οινοποιείο Παλιανής 2810/791.250, 792.108 και 792.104, Υποκατάστημα Αρκαλοχωρίου 28910/22.223, Υποκατάστημα Πύργου 28930/22.309, Κεντρικά Γραφεία 2810/378.110 και 378.135.

 

ΚΕΟΣΕ για ΕΦΚ κρασιού

Εντωμεταξύ, ανακοίνωση, μέσω της οποίας διευκρινίζει πως η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας την περασμένη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου δεν αφορά την επιβολή ή μη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί αλλά τον τρόπο προσδιορισμού του, εξέδωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση από το ΣτΕ «ως ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί», που όμως δεν πρόκειται για την άρση της νομολογίας, όπως άφηνε να εννοηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η ΚΕΟΣΟΕ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία, κυρίως των νησιών του Αιγαίου»

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ' αριθ. 1734 απόφασή του, που εξέδωσε στις 3/9, ακύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών δε θα μπορεί, πλέον, να εισπράξει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015, που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, «καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ, όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, τον χρόνο επιβολής, την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης, τις φύρες κ.ά.».

Παράλληλα, η ΚΕΟΣΟΕ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες της απόφασης.

Τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία, κυρίως των νησιών του Αιγαίου».

«Μετά την εξέλιξη αυτή, καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο από έναν φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό Δημόσιο, δημιούργησε όμως, παράλληλα, νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος», προσθέτει.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια