Επιχείρηση - «σκούπα» στην παράνομη χωματερή της Αλικαρνασσού

Ηράκλειο
Επιχείρηση - «σκούπα» στην παράνομη χωματερή της Αλικαρνασσού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Βουνά” από ογκώδη αντικείμενα και απορρίμματα που θα καταλήξουν στου πέρα Γαλήνους

Έπιασαν δουλειά χθες τα μηχανήματα του Δήμου Ηρακλείου, στην επιχείρηση - “σκούπα” της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, μετά τις εικόνες ντροπής που αποκάλυψαν η “ΚΡΗΤΗ TV” και η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σε μια μεγάλη έκταση στη Νέα Αλικαρνασσό, η οποία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, λίγα μέτρα από το αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου. Ένας χώρος δηλαδή που εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, που ενώ κατά διαστήματα καθαρίζεται, κάθε τόσο ξαναγεμίζει από μπάζα και σκουπίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρώτη μέρα χθες και τα μηχανήματα του Δήμου στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού δούλευαν ασταμάτητα απομακρύνοντας τα μπάζα και τα σκουπίδια, με κατεύθυνση τη χωματερή στους Πέρα Γαλήνους. Μάλιστα, επειδή πρόκειται για μια τεράστια και πολύ βεβαρημένη χωματερή, θα χρειαστούν πολλές μέρες για να υπάρξει πλήρης καθαρισμός και αποκατάσταση της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε ότι «ξεκινάει μια εκτεταμένη προσπάθεια καθαρισμού με το σύνολο των δυνάμεων του Δήμου Ηρακλείου, που θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου την προσπάθεια καθαρισμού και αποκατάστασης. Όσο αυτό είναι εφικτό, γιατί μιλάμε για μια διάθεση αποβλήτων που είναι συσσωρευμένα πάρα πολλά χρόνια»...

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στην επίμαχη περιοχή είναι διαχρονικό. Το κακό, ωστόσο, έχει παραγίνει, όπως κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός, με τα βουνά σκουπιδιών που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αυτοσχέδια χωματερή στο Ηράκλειο.

Ο Χάρης Μαμουλάκης μάλιστα στέλνει και το μήνυμα ότι οι υπηρεσίες και οι εκπρόσωποι του Δήμου Ηρακλείου θα εξαντλήσουν κάθε κατασταλτικό μέτρο σε βάρος εκείνων που θα εντοπιστούν να έχουν διαπράξει όλο αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.

«Πολλά φορτηγά. Πολλά μηχανήματα... Αυτό απαιτεί μια συνεχή προσπάθεια αρκετών ημερών, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το τελικό αποτέλεσμα. Όμως τώρα είμαστε διατεθειμένοι και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατό κατασταλτικό μέσο, διότι χωρίς την καταστολή, δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να παταχθούν»...

Μετά τις άκρως απαράδεκτες εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν, η Υπηρεσία Καθαριότητας αντικατέστησε την αλυσίδα που έσπασαν ασυνείδητοι πολίτες, που προχωρούν στην εναπόθεση σκουπιδιών τις βραδινές κυρίως ώρες, ενώ στα άμεσα σχέδια της Υπηρεσίας είναι η τοποθέτηση σταθερού κιβωτίου σκυροδέματος...

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου, «αυτό το κιβώτιο δε θα μπορεί να μετακινηθεί. Και αυτό θα είναι μόνιμη λύση. Όσοι έχουν μεγάλα αντικείμενα και θέλουν να τα πετάξουν, θα πρέπει να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου στο τηλέφωνο 2813/409.600, για να μπορέσουν να κανονίσουν ένα ραντεβού».

Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτοι χώροι εναπόθεσης αποβλήτων δημιουργούνται σε περίπου 30 σημεία του Ηρακλείου, σύμφωνα με την καταγραφή της αρμόδιας Υπηρεσίας Καθαριότητας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δηλώνει ότι τα πρόστιμα θα γίνουν ακόμη πιο τσουχτερά.

«Έως και 5.000 ευρώ, μέσω της επικαιροποίησης του κανονισμού καθαριότητας, που θα περάσει από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι τα πρόστιμα που θα ισχύουν. Πάντα αυτά γίνονται σε συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ώστε να μπορεί ο δημοτικός υπάλληλος ή ο επόπτης καθαριότητας να επιβάλλει ένα πιο αυξημένο πρόστιμο, το οποίο ίσως να δράσει αποτρεπτικά για όλους αυτούς», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News