Ηράκλειο

Ποτάμι από βοθρολύματα καταλήγει στην Αμμουδάρα!

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις διαρροές στα δίκτυα του βιολογικού σε Πενταμόδι-Πετροκέφαλο

Το πεντακάθαρο νερό του Βιολογικού Καθαρισμού Πετροκεφάλου-Πενταμοδίου του δήμου Ηρακλείου έχει ξαφνικά μετατραπεί σε ποτάμι από βοθρολύματα, που ακολουθούν την πορεία προς τη θάλασσα της Αμμουδάρας, αφού θεωρείται σίγουρο ότι εκεί θα καταλήξουν μέσω του ποταμιού του Κρουσώνα, όπου διοχετεύονται από τον περασμένο Νοέμβριο, με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου να μην έχει λύσει το πρόβλημα, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.


Τι φταίει πραγματικά και δημιουργείται όλη αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση; Οι φωτογραφίες που μας έστειλαν οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηριστικές και αποδεικνύουν πως πρόκειται για διαρροές από το δίκτυο με το οποίο είναι συνδεδεμένος ο Βιολογικός Καθαρισμός, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργούσε άψογα! Επικίνδυνες καταστάσεις καταγγέλλουν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” οι κάτοικοι από το Πετροκέφαλο και το Πενταμόδι.


Ο Βιολογικός Καθαρισμός, που βρίσκεται βόρεια των δύο οικισμών, στοιχίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ενώ αρχικά λειτουργούσε άριστα, αναβλύζοντας πεντακάθαρο νερό, σήμερα εμφανίζει μια εικόνα αποκαρδιωτική και απαράδεκτη! Λύματα αναβλύζουν στον δρόμο από σπασμένες πλάκες τσιμέντου στην είσοδο των εγκαταστάσεων. Κατευθύνονται προς αγροτικό δρόμο, βρίσκοντας διέξοδο σε ρυάκι μοναδικού κάλλους, το οποίο οδηγεί στην τοποθεσία Καντρί, στο ποτάμι που κατεβαίνει από τον Κρουσώνα και εκβάλλει στην Αμμουδάρα.


Όσο για τη δυσωδία των λυμάτων, αλλά και τον αποκλεισμό του αγροτικού δρόμου που οδηγεί από τα δύο χωριά προς τις παρακείμενες καλλιέργειες ή τον εντυπωσιακό ιερό χώρο της Αγίας Παρασκευής, είναι πραγματικά ανυπόφορη και άκρως επικίνδυνη.


Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, κανένα όχημα δεν μπορεί να περάσει, αλλά ακόμα και αν το καταφέρει, μεταφέρει τη βρομιά και τα λύματα όπου και αν θα πάει στη συνέχεια.
Προφανώς, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων αλλά και των Μορφωτικών Συλλόγων των δύο οικισμών δεν έχουν αντιληφθεί το παραμικρό. Μήπως όμως απλά δεν ενδιαφέρονται; Το ερώτημα αυτό θέτουν οι κάτοικοι που προσέφυγαν στην εφημερίδα μας.


«Γιατί, αν αναφερθεί κανείς στον Δήμο ή τη ΔΕΥΑΗ, μάλλον χάνει τον χρόνο του. Η επίδειξη όμως στη ΔΕΥΑΗ των σχετικών εικόνων και της αναζήτησης μιας επίσημης απάντησης θα είχε ενδιαφέρον (και για το μέλλον που θα επανέλθουμε στο θέμα). Σημασία, ωστόσο, έχει ότι πριν από μερικά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα, που άλλες περιοχές του τόπου μας θα ζήλευαν και οι τοπικοί άρχοντες θα αγανακτούσαν προκειμένου να έχουν στη διάθεση τού τόπου τους», λένε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.


Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται πως προέρχεται από το σπάσιμο των δικτύων διοχέτευσης των λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό. Υπάρχει διαρροή, συγκεκριμένα, στην είσοδο του Βιολογικού και χθες έγινε αντιληπτή σε άλλο σημείο των δικτύων και μια δεύτερη διαρροή. Το ερώτημα είναι: Γιατί η ΔΕΥΑΗ δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να επισκευάσει τη ζημιά; Τι περιμένει από τον Νοέμβριο του 2017, οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά από τους κατοίκους της περιοχής; Και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων γιατί δε μιλάνε; Γιατί δεν πιέζουν να δοθεί μια λύση;


Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι αρμόδιοι φορείς, τόσο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και του Δήμου Ηρακλείου και φυσικά της ΔΕΥΑΗ.

Σοβαρός ο κίνδυνος λόγω ανεπεξέργαστων

Στο μεταξύ, επειδή πρόκειται για ανεπεξέργαστα λύματα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Και προφανώς δεν είναι και τα μόνα ανεπεξέργαστα λύματα που πέφτουν στα ρυάκια και τα ποτάμια της Κρήτης. Μάλιστα, είναι πολλές οι περιπτώσεις των Βιολογικών Καθαρισμών που είτε εξαρχής δε φτιάχνονται σωστά ή εκ των υστέρων λειτουργούν προβληματικά διότι επεκτάθηκαν οι οικισμοί για τους οποίους είχαν αρχικά κατασκευαστεί και έτσι η χωρητικότητα των λυμάτων δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των οικισμών.


Εξάλλου, η ίδια η περιβαλλοντική νομοθεσία πλέον έχει “χαλαρώσει”, ενώ τα εργαστήρια Δημόσιας Υγείας κλείνουν. Έχει μπει σε δεύτερη μοίρα η προστασία του περιβάλλοντος, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται και για την ίδια την υγεία του ανθρώπου.

Όσο για την πορεία των λυμάτων, πάντοτε αυτά αργά ή γρήγορα καταλήγουν στη θάλασσα και έτσι έχουμε καταστάσεις εξαιρετικά επικίνδυνες όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία των ανθρώπων που κολυμπούν χωρίς να έχουν πάρει χαμπάρι πόσο βεβαρημένο μπορεί να είναι σε μια συγκεκριμένο χρονική στιγμή το νερό της θάλασσας. Γνωστά τα παραδείγματα που έχουμε βιώσει είτε στο πρόσφατο είτε στο απώτερο παρελθόν, τόσο στην παραλία της Αμμουδάρας όσο και του Καρτερού ή άλλων θαλάσσιων περιοχών στα βόρεια παράλια.

Η απάντηση της ΔΕΥΑΗ

Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑΗ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας δίνει την δική τους εκδοχή αναφορικά με το συμβάν.

Η ανακοίνωση:

Απαντώντας στο σημερινό δημοσίευμα της εγκρίτου εφημερίδας σας με τίτλο «Πνίγονται από τα λύματα δύο χωριά», σας ενημερώνουμε ότι:

 

  1. Η διαρροή των λυμάτων από τον αγωγό πριν από τον Βιολογικό Καθαρισμό του Πενταμοδίου αφορά ένα τμήμα του μήκους περίπου 200 μέτρων, το οποίο χρειάζεται αντικατάσταση.
  2. Το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού δεν κατασκευάστηκε από τη ΔΕΥΑΗ και αποτελεί τμήμα πολύ παλαιού αγωγού, το οποίο παρουσιάζει τις εν λόγω διαρροές και έχει επισκευαστεί (προσωρινά) επανειλημμένα κατά τους τελευταίους μήνες.
  3. Το τμήμα αυτό του αγωγού θα αντικατασταθεί άμεσα και εκτιμάται ότι οι σχετικές εργασίες θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.
  4. Η όποια καθυστέρηση της ΔΕΥΑΗ στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται σε αδιαφορία είτε ολιγωρία, όπως κάποια σχόλια κατοίκων αφήνουν να υπονοηθεί αλλά αποκλειστικά στην έλλειψη προσωπικού και επαρκών οικονομικών πόρων. Να υπενθυμίσουμε ότι, ο σημερινός Καλλικρατικός Δήμος Ηρακλείου προήλθε από συγχώνευση τεσσάρων Καποδιστριακών Δήμων και η ΔΕΥΑΗ παρέλαβε μόνο υποχρεώσεις και συσσωρευμένα προβλήματα σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητάς της (Ύδρευση – Αποχέτευση – Άρδευση), χωρίς να ενισχυθεί με προσωπικό, τεχνικά μέσα, αλλά ούτε και έτυχε οποιασδήποτε χρηματικής ενίσχυσης.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία είτε διευκρίνιση.

Ο Γενικός Διευθυντής

Χ. Παπαματθαιάκης

Πατήστε εδώ για να δείτε την επιστολή της ΔΕΥΑΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια