Ποτάμι από βοθρολύματα καταλήγει στην Αμμουδάρα!

Ηράκλειο
Ποτάμι από βοθρολύματα καταλήγει στην Αμμουδάρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις διαρροές στα δίκτυα του βιολογικού σε Πενταμόδι-Πετροκέφαλο

Το πεντακάθαρο νερό του Βιολογικού Καθαρισμού Πετροκεφάλου-Πενταμοδίου του δήμου Ηρακλείου έχει ξαφνικά μετατραπεί σε ποτάμι από βοθρολύματα, που ακολουθούν την πορεία προς τη θάλασσα της Αμμουδάρας, αφού θεωρείται σίγουρο ότι εκεί θα καταλήξουν μέσω του ποταμιού του Κρουσώνα, όπου διοχετεύονται από τον περασμένο Νοέμβριο, με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου να μην έχει λύσει το πρόβλημα, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τι φταίει πραγματικά και δημιουργείται όλη αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση; Οι φωτογραφίες που μας έστειλαν οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηριστικές και αποδεικνύουν πως πρόκειται για διαρροές από το δίκτυο με το οποίο είναι συνδεδεμένος ο Βιολογικός Καθαρισμός, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργούσε άψογα! Επικίνδυνες καταστάσεις καταγγέλλουν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” οι κάτοικοι από το Πετροκέφαλο και το Πενταμόδι.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός, που βρίσκεται βόρεια των δύο οικισμών, στοιχίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ενώ αρχικά λειτουργούσε άριστα, αναβλύζοντας πεντακάθαρο νερό, σήμερα εμφανίζει μια εικόνα αποκαρδιωτική και απαράδεκτη! Λύματα αναβλύζουν στον δρόμο από σπασμένες πλάκες τσιμέντου στην είσοδο των εγκαταστάσεων. Κατευθύνονται προς αγροτικό δρόμο, βρίσκοντας διέξοδο σε ρυάκι μοναδικού κάλλους, το οποίο οδηγεί στην τοποθεσία Καντρί, στο ποτάμι που κατεβαίνει από τον Κρουσώνα και εκβάλλει στην Αμμουδάρα.

Όσο για τη δυσωδία των λυμάτων, αλλά και τον αποκλεισμό του αγροτικού δρόμου που οδηγεί από τα δύο χωριά προς τις παρακείμενες καλλιέργειες ή τον εντυπωσιακό ιερό χώρο της Αγίας Παρασκευής, είναι πραγματικά ανυπόφορη και άκρως επικίνδυνη.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, κανένα όχημα δεν μπορεί να περάσει, αλλά ακόμα και αν το καταφέρει, μεταφέρει τη βρομιά και τα λύματα όπου και αν θα πάει στη συνέχεια.

Προφανώς, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων αλλά και των Μορφωτικών Συλλόγων των δύο οικισμών δεν έχουν αντιληφθεί το παραμικρό. Μήπως όμως απλά δεν ενδιαφέρονται; Το ερώτημα αυτό θέτουν οι κάτοικοι που προσέφυγαν στην εφημερίδα μας.

«Γιατί, αν αναφερθεί κανείς στον Δήμο ή τη ΔΕΥΑΗ, μάλλον χάνει τον χρόνο του. Η επίδειξη όμως στη ΔΕΥΑΗ των σχετικών εικόνων και της αναζήτησης μιας επίσημης απάντησης θα είχε ενδιαφέρον (και για το μέλλον που θα επανέλθουμε στο θέμα). Σημασία, ωστόσο, έχει ότι πριν από μερικά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα, που άλλες περιοχές του τόπου μας θα ζήλευαν και οι τοπικοί άρχοντες θα αγανακτούσαν προκειμένου να έχουν στη διάθεση τού τόπου τους», λένε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται πως προέρχεται από το σπάσιμο των δικτύων διοχέτευσης των λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό. Υπάρχει διαρροή, συγκεκριμένα, στην είσοδο του Βιολογικού και χθες έγινε αντιληπτή σε άλλο σημείο των δικτύων και μια δεύτερη διαρροή. Το ερώτημα είναι: Γιατί η ΔΕΥΑΗ δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να επισκευάσει τη ζημιά; Τι περιμένει από τον Νοέμβριο του 2017, οπότε και ενημερώθηκε για πρώτη φορά από τους κατοίκους της περιοχής; Και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων γιατί δε μιλάνε; Γιατί δεν πιέζουν να δοθεί μια λύση;

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι αρμόδιοι φορείς, τόσο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και του Δήμου Ηρακλείου και φυσικά της ΔΕΥΑΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News