Δίνουν ζωή από την Κρήτη - Γενναία απόφαση για διπλή δωρεά οργάνων

Ηράκλειο
Δίνουν ζωή από την Κρήτη - Γενναία απόφαση για διπλή δωρεά οργάνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια δύσκολη και γενναία απόφαση για δωρεά οργάνων πήραν συγγενείς.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα επιχείρηση μεταφοράς ζωτικών οργάνων από το ΠΑΓΝΗ.

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ξεκίνησαν την διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες, τουλάχιστον ως το βράδυ της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Ιωάννη Φανουργιάκη «πρόκειται για δύο Γερμανίδες, 55 και 63 ετών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην εφημερία της 31ης Αυγούστου με εγκεφαλική αιμορραγία και εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Ωστόσο, εξ αρχής η κατάσταση της υγείας των δύο γυναικών κρίθηκε ως μη αναστρέψιμη από τους ιατρούς της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ αφού είχε ήδη επέλθει ο εγκεφαλικός τους θάνατος.

Συνεπώς, η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε τα οικογενειακά περιβάλλοντα των δύο γυναικών. Οι οικογένειες λοιπόν των – έως τότε – ασθενών πήραν τη γενναία αλλά και δύσκολη απόφαση να ακολουθήσει μεταμόσχευση στα ζωτικά όργανα των συγγενών τους κι έτσι ξεκίνησε η μακρά διαδικασία.

Οι μεταμοσχεύσεις στις δύο Γερμανίδες

Τονίζεται, ότι η χειρουργική επέμβαση στην 55χρονη Γερμανίδα ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης με τρεις μεταμοσχευτικές ομάδες να συμμετέχουν στην διαδικασία. Συγκεκριμένα, ιατροί από την Ολλανδία, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας και τον Ευαγγελισμό μετέβησαν εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ για να παραλάβουν τα μοσχεύματα, σύμφωνα με τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Ιωάννη Τασσόπουλο.

Παράλληλα κινητοποιήθηκε και ο τομέας της Οφθαλμολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου για τους κερατοειδείς χιτώνες.

Στη συνέχεια λοιπόν, έγινε η αφαίρεση των μοσχευμάτων, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τασσόπουλο, με την ομάδα από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο να παραλαμβάνει έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση το ήπαρ και η ομάδα του Ευαγγελισμού παρέλαβε τους νεφρούς, ενώ οι κερατοειδείς παραλήφθηκαν από την Οφθαλμολογική του ΠΑΓΝΗ.

Ωστόσο, κρίθηκε τελικώς ότι δε μπορούσε να γίνει μεταμόσχευση στην καρδιά της άτυχης 55χρονης Γερμανίδας κι έτσι η ομάδα των Ολλανδών αποχώρησε από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Παρόλα αυτά», προσθέτει ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, «αργά το βράδυ της Τετάρτης θα ακολουθήσει η διαδικασία αφαίρεσης μοσχευμάτων από το δεύτερο περιστατικό, δηλαδή την 63χρονη Γερμανίδα».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εν τέλει οι μεταμοσχευτικές ομάδες δεν αποχώρησαν από το Ηράκλειο, αλλά παραμένουν για να δουν την εξέλιξη της δεύτερης μεταμοσχευτικής διαδικασίας.

«Μέχρι στιγμής οι εξετάσεις που στάλθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων δείχνουν ικανοποιητικά στοιχεία για την κατάσταση των μοσχευμάτων της 63χρονης», καταλήγει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Ιωάννης Τασσόπουλος.

Ποια είναι η διαδικασία της μεταμόσχευσης

Ιατροί σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων λαμβάνουν δείγματα από τα όργανα που πρόκειται να μεταμοσχευθούν.

Στη συνέχεια στέλνουν τα δείγματα σε αντίστοιχους οργανισμούς στο εξωτερικό, αλλά και ΕΟΜ στην Αθήνα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις συμβατότητας μεταξύ οργάνων και λήπτη.

Μόλις βρεθούν συμβατοί λήπτες, οι ιατροί ξεκινούν την διαδικασία της μεταμόσχευσης και αργότερα ξεκινά η επιχείρηση της αερομεταφοράς των ζωτικών οργάνων.

Πρόκειται για την ύψιστη διαδικασία κατά την οποία η ιατρική βρίσκεται στην υπηρεσία ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά την αγωνία της αναμονής ενός συμβατού δείγματος ώστε να σωθεί η ζωή τους.

Μέχρι στιγμής λοιπόν πέντε συνάνθρωποι μας θα λάβουν το ύψιστο δώρο ζωής από την απόφαση των οικογενειών των δύο Γερμανίδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News