default-image

Του Κορώνη ο Μαγαράς – Άλλο ένα μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ηράκλειο
Του Κορώνη ο Μαγαράς – Άλλο ένα μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο πριν την κατάρρευση βρίσκεται ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο, μνημείο του Ηρακλείου.

Η κρήνη Paracandia αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο της πόλης μας. Ωστόσο για να είμαστε σε θέση να το προστατεύσουμε πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και συνεπώς και την αξία του.

Το ζήτημα για του Κορώνη τον Μαγαρά μαζί με σχετικό φωτογραφικό υλικό ανέδειξε μέσα από την προσωπική της σελίδα στο facebook η αρχαιολόγος κα. Λιάνα Σταρίδα.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση:

Είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι μια από τις κρήνες της Paracandia, για τους οδοιπόρους που διψούσαν για λίγο νερό όταν έκλειναν οι καστρόπορτες του Χάνδακα.

Γύρω από το σωζόμενο κτίσμα, βρίσκονται μεγάλα τμήματα από τοιχοποιίες παλαιοτέρων χρόνων που ίσως αποτελούν ενδείξεις για ύπαρξη μεγαλύτερων εγκαταστάσεων ήδη από την περίοδο της ενετικής κυριαρχίας.

Η αλόγιστη ανέγερση αυθαιρέτων οικοδομών δεν άφησε αλώβητη την κρήνη. Η στέψη της αποτελεί την αυλή υπερκείμενου σπιτιού!!!!

Κι αυτό από μόνο του είναι ασύστολος βανδαλισμός.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες άλλοτε κωφεύουν, άλλοτε αδιαφορούν παντελώς κι άλλοτε παίζουν μπάλα με τον τρούλο του άμοιρου μνημείου.

Γύρω στο 2009, έγινε πλήρης καθαρισμός του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά από το Τμήμα Τειχών και Πόλης του Δήμου Ηρακλείου και την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθαρίστηκε η πρόσβαση από το δάσος των καλαμιών και κάπως μπήκε το νερό στ' αυλάκι για τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξή του.

Έκτοτε τίποτα.

Του Κορώνη ο Μαγαράς θα καταρρεύσει.

Και πάλι θα κλαίμε, και πάλι θα κατηγορούμε αλλήλους, και πάλι θα ακολουθήσει σιωπή κι ακόμα ένα μνημείο θα περάσει στη λήθη.

Και πάλι εμείς οι πολίτες του Ηρακλείου θα το επιτρέψουμε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News