Τόνοι με σκουπίδια σε μία... αυτοσχέδια χωματερή στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Τόνοι με σκουπίδια σε μία... αυτοσχέδια χωματερή στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες ντροπής κάτω από τη «μύτη» του Δήμου που προσπαθεί να βάλει ένα τέλος σ' αυτή την κατάσταση

Εικόνες που σοκάρουν… Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυτοσχέδια χωματερή στο Ηράκλειο, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα από το αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου και από το εργοστάσιο ανακύκλωσης!

Τόνοι μπαζών, ογκωδών αντικειμένων, τόνοι από κλαδέματα δέντρων και όχι μόνο, με τις μαύρες σακούλες να έχουν σχηματίσει βουνά σκουπιδιών σε μια μεγάλη ακτίνα και τον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV να καταγράφει τις απαράδεκτες αυτές εικόνες υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κάτω μάλιστα από τη μύτη της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου.

Ασυνείδητοι σπάνε την αλυσίδα και εισέρχονται στον χώρο, εναποθέτοντας ακόμη και ογκώδη αντικείμενα, ενώ πρόσφατα υπήρξε και επ’ αυτοφώρω σύλληψη ιδιώτη εργολάβου.

Τον εφιάλτη των σκουπιδιών και της ασυνειδησίας κατέγραψε καρέ - καρέ ο τηλεοπτικός φακός και με το άθλιο σκηνικό να είναι ορατό και από τον δρόμο, με οδηγούς να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο, εικόνες που, όπως σχολιάζουν, αποτυπώνουν την αδιαφορία των αρμοδίων να δώσουν λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Χάρη Μαμουλάκη, συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες, με την περισυλλογή αρκετών ογκωδών αντικειμένων από την επίμαχη περιοχή πλησίον των ρεμάτων, αντικείμενα τα οποία οδηγούνται στον ειδικό …τεμαχιστή προτού καταλήξουν στην χωματερή των Πέρα Γαλήνων.

Πρόκειται μάλιστα για μια έκταση όπου ο Δήμος σχεδιάζει να υλοποιήσει το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας!

Οι εικόνες πάντως «μιλούν» από μόνες τους, με τις όποιες προσπάθειες τις υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου να πέφτουν στο κενό, καθώς το κακό στη λεγόμενη… χαβούζα της Αλικαρνασσού πολλαπλασιάζεται!

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή στους παλαιότερους ως η χαβούζα της Αλικαρνασσού. Ένας χώρος που έχει μετατραπεί εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες σε χώρο απόρριψης κάθε είδους αντικειμένων, μπαζών, απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων, κλπ.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε «συλλάβει» επ’ αυτοφώρω δυο φορτηγά να απορρίπτουν μπάζα και διάφορα υλικά και φυσικά διαβιβάσαμε τα στοιχεία τους στη δημοτική αστυνομία για την επιβολή των σχετικών προστίμων.

Η παρέμβαση του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στην περιοχή με τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας – μια παρέμβαση που έχει ήδη ξεκινήσει, θυμίζω την πιλοτική μονάδα του προγράμματος LIFE F4F Τροφή από Τρόφιμα που ήδη λειτουργεί και είναι κομμάτι του πάρκου – έχει ως σκοπό μεταξύ άλλων, να αναδείξει αυτόν τον θαμμένο φυσικό πλούτο και την ομορφιά της περιοχής.

Μόλις την Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με ευρεία πλειοψηφία έδωσε το πράσινο φως στην έγκριση αδειοδότησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, έργο που επίσης εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο και αποτελεί περίπου το 50% του έργου.

Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην Ελλάδα, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη. Το Περιβαλλοντικό Πάρκο πρόκειται:

  • Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
  • Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και  την αναψυχή.
  • Να οργανώσει χωροταξικά  το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
  • Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση  ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις.
  • Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και  ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας)  όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ.
  • Να αναπτύξει ερευνητικές - καινοτόμες - επιδεικτικές  εφαρμογές κυκλικής οικονομίας.
  • Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες  χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.

Με αυτό το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας κινούμαστε προς την κατεύθυνση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα, η οποία προβλέπει την αύξηση του όγκου επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων τουλάχιστον κατά 65%, καθώς και τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής τους έως 10% μέχρι το 2030, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων για την Ελλάδα. Και συνδυάζοντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή και την καινοτομία, μας δίνει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά, να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα ωφελήσουν τα μέγιστα τον τόπο μας και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα περιβάλλον λίγο καλύτερο απ’ ό,τι το παραλάβαμε!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News