Ηράκλειο

Αραχνιάζει «χρυσό» ακίνητο στα Λιοντάρια

Γραφεία σκονισμένα, άδειοι διάδρομοι και κτίρια κλειδωμένα αποτελούν κοινή πρακτική...

Μετά το κτίριο-φάντασμα του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά πολλοί όροφοι εκ των οποίων παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ακολουθεί το ερειπωμένο αστυνομικό τμήμα στο κέντρο Ηρακλείου. Από τη στιγμή που το τμήμα έκλεισε και οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο, το κτίριο παραμένει κενό και σφραγισμένο με λουκέτο.

Όσοι περνούν από το σημείο διερωτώνται γιατί ένα κτίριο που βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, τα Λιοντάρια, παραμένει ανεκμετάλλευτο και άδειο, ενώ πολλές υπηρεσίες στεγάζονται σε χώρους τουλάχιστον ακατάλληλους και μικρούς…Απάντηση όμως δεν θα πάρουν…

Πέρασε στα «χέρια» του Δημοσίου 

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αστυνομικών υπαλλήλων Ηρακλείου κ.Πικράκη το ακίνητο παραμένει σε αυτή την κατάσταση από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου αστυνομικού μεγάρου, οπότε και «μετακόμισε» η υπηρεσία. Εκ τότε σύμφωνα με τον ίδιο έχει περάσει στα «χέρια» του δημοσίου. Όσο για το ερώτημα πολλών πολιτών αν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για κάποιο τμήμα της αστυνομίας ώστε οι αστυνομικοί να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα στα περιστατικά εντός πόλεως, ο κ.Πικράκης απαντά ότι είναι αδύνατο γιατί απαιτείται η συνεχής φύλαξη του κτιρίου και των οχημάτων.

Ξεχασμένο ακίνητο στην καρδιά της πόλης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ.Βοργιά που μίλησε στο neakriti.gr «πολλά δημόσια κτίρια παραμένουν άδεια ενώ την ίδια στιγμή βλέπεις δημόσιες υπηρεσίες όπως η Εφορία με τεράστια ενοίκια. Το παλιό αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί -αλλά έχουν εγκαταληφθεί- ενώ σε άλλες υπηρεσίες καταγράφεται σπατάλη σε ενοίκια».

Και ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με τον κ.Βοργιά ενοικιάζει γραφεία, ενώ διαθέτει οικόπεδα όπου θα μπορούσε να χτίσει ακίνητα, λαμβάνοντας ένα δάνειο. Οι δόσεις του δανείου θα εξοφλούνταν με τα χρήματα που σήμερα δαπανώνται στα ενοίκια.

Βέβαια όλα αυτά γίνονται σε μια ιδανική πολιτεία όπου το κράτος δεν επιβάλλει μόνο φόρους και δεν υποχρεώνει μόνο τους πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά επίσης αποφεύγει άσκοπές σπατάλες και αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία.

Αντ’αυτού γραφεία σκονισμένα, άδειοι διάδρομοι και κτίρια κλειδωμένα αποτελούν κοινή πρακτική και στο Ηράκλειο όπου οι υπηρεσίες κατά τα άλλα στενάζουν και δεν έχουν που να μεταφερθούν.

Εξάλλου η πρώην αμερικανική βάση που δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί, αποτελεί το «λαμπρό» παράδειγμα των ακινήτων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και έπεται συνέχεια…

 

Σχόλια