Γιατί δεν πέρασε με την πρώτη η τροποποίηση για τα έργα της Δικαιοσύνης;

Ηράκλειο
Γιατί δεν πέρασε με την πρώτη η τροποποίηση για τα έργα της Δικαιοσύνης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πέρασε η τροποποίηση της μελέτης γιατί απουσίαζαν οι σύμβουλοι του Λαμπρινού!

 Άλλο ένα “αυτογκόλ” πέτυχε η παράταξη του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγκριθεί η εκτός ημερήσιας διάταξης τροποποίηση της μελέτης της λεωφόρου Δικαιοσύνης!

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό ως προς την έγκριση του θέματος, με το αιτιολογικό ότι η εισήγηση ήρθε εκ των υστέρων των τροποποιήσεων και χωρίς να είναι σαφές το κόστος των αλλαγών αυτών. Η συμπολίτευση δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 25 παρόντων συμβούλων που χρήζουν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που έρχονται ως έκτακτα, και έτσι το θέμα δεν πέρασε. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δε θα συζητηθεί ξανά αφού προαναγγέλθηκε εισαγωγή του θέματος σε τακτική συνεδρίαση, εντός των ημερών μάλιστα!

Υπήρξαν στιγμές έντασης μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης στηλίτευσε το γεγονός ότι, ενώ σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκείνος αποκαλύψει ότι σχεδιάζουν εν κρυπτώ τη μετατόπιση του άξονα της λεωφόρου Δικαιοσύνης, δέχτηκε τις διαψεύσεις τότε του αντιδημάρχου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, η τροποποίηση προβλέπει τη μεταφορά βορειότερα του άξονα, το νότιο πεζοδρόμιο αυξάνεται κατά 70 πόντους, οι οποίοι αφαιρούνται από το πεζοδρόμιο μπροστά από τα καταστήματα, και ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα κοπούν τα δέντρα! Επίσης, προτάθηκε να υπερυψωθεί το οδόστρωμα της οδού 1821, ώστε να λυθεί το πρόβλημα ανισοσταθμίας που δημιουργούσε η αρχική μελέτη. Το εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο η δημοτική Αρχή είχε προωθήσει τις αλλαγές και είχε εγκρίσεις από Αρχαιολογία και αρχιτεκτονικές υπηρεσίες, αλλά είχε προχωρήσει... και τα έργα υποδομής με βάση την τροποποίηση, χωρίς να έχει το “πράσινο φως” από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κόστος και αυταρχισμός

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες” Ηλίας Λυγερός έθεσε επιτακτικά το θέμα της κοστολόγησης των τροποποιήσεων της μελέτης της λεωφόρου Δικαιοσύνης, για να λάβει απάντηση από τον κ. Αναστασάκη ότι το κόστος είναι «επουσιώδες» και πως η διαίσθησή του... του έλεγε πως δε θα έχει κόστος «γιατί τα υλικά παραμένουν τα ίδια».

Μάλιστα, για τις εργασίες ισοσταθμίας της 1821 είπε ότι μόνο αυτό μπορεί να αλλάξει το κόστος και πως θα φανεί από τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες, ενώ με τις εργασίες που θα γίνουν μελλοντικά ο δρόμος θα μπορούσε να γίνει πεζόδρομος.

Ο κ. Λυγερός καυτηρίασε ακόμη την ταλαιπωρία των πολιτών και πως έχουν προχωρήσει τα έργα με αλλαγές άνευ ενημέρωσης και αυταρχικό τρόπο.

«Ζητάτε να συναινέσει το Σώμα, ενώ έχετε ήδη κατασκευάσει το 80% στη Δικαιοσύνης; Να συναινέσει χωρίς να γνωρίζει κόστος; Πόσο ωφέλιμες είναι συνολικά αυτές οι τροποποιήσεις για την πόλη;», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι «ο σεβασμός προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σεβασμός στην αλήθεια, και το ξεχάσατε, όπως προσπαθείτε με άλματα να μεταφερθείτε επίπεδο στο έργο, για να δώσετε θετικό πρόσημο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Μιχάλης Κασαπάκης ψήφισε λευκό, λέγοντας ότι η «νεκροψία θα δείξει», ενώ ο επικεφαλής της “Άμεσης Δημοκρατίας” κ. Ζαμπετάκης διερωτήθηκε αν από κάτω το έργο φτιάχνεται σωστά.

Μετατόπιση για τα 50 δέντρα

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, θέλοντας να υπερασπιστεί την τροποποίηση του έργου ως προς τη μετατόπιση του άξονα της Δικαιοσύνης, είπε: «Αποσιωπούμε το γεγονός ότι τα μεγάλα και πολύπλοκα έργα έχουν πάντα τροποποιήσεις, εκτός αν κάποιος μπορεί να μου πει οποιοδήποτε έργο που δεν είχε τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και έγινε... Εβλήθη ο αντιδήμαρχος και είπε “θα το φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο”, και πρότεινε ένα επιχείρημα που αποσιωπάτε, ότι δεν κόβονται τα δέντρα της λ. Δικαιοσύνης. Είναι 50 δέντρα. Εβλήθημεν για 4 δέντρα της Ίδης. Αυτό είναι το ερώτημα και να έχουμε το θάρρος να τοποθετηθούμε: Πείτε όχι, μην κάνετε τροποποίηση, κόψτε τα δέντρα. Σε κάθε περίπτωση - επειδή είπατε ότι πρόκειται για άλλο έργο - δεν πρόκειται για άλλο. Και άλλοι ειδικοί που απευθύνθηκα ιδιωτικά μειδίασαν όταν τους είπαν για την αλλαγή του υλικού 10x10x10 σε 10x10x5 και με διαβεβαίωσαν ότι θα είναι σταθερό. Για τη Δημοκρατία δεν ξέρω τι γινόταν, αλλά σε μια δημοτική Αρχή που για όλα κάνει διαβούλευση δεν μπορείτε να το λέτε αυτό. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, αλλά να μην αποσιωπούμε τον βασικό λόγο της αλλαγής, που είναι η μη κοπή των 50 δέντρων», κατέληξε ο κ. Λαμπρινός.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

«Εδώ υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο, Ανοιχτοί Ορίζοντες” Γιάννης Κουράκης στην τοποθέτησή του είπε ότι υπάρχει νομικό και πολιτικό πρόβλημα, αλλά και έλλειψη δημοκρατίας στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, προσθέτοντας: «Τα λέγαμε ότι ετοιμάζετε μετατόπιση άξονα και λέγατε όχι. Δε λογαριάζετε το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί σε ένα τέτοιο έργο θα έπρεπε να έχει δώσει την έγκρισή του. Άλλο έργο δημοπρατήσατε και άλλο κατασκευάζετε. Αποκρύπτετε ότι στη μελέτη υπάρχουν 100 νέα δέντρα.

Σε ό,τι αφορά το φωτισμό: Κόβετε το πεζοδρόμιο κατά 70 πόντους, εξαφανίζετε αστικό εξοπλισμό και κάποιες θέσεις ΑμεΑ και θέσεις μεταφοράς κρατουμένων. Οι αστοχίες και ο κακός χειρισμός σας σάς αναγκάζουν να το αλλάξετε πολλές φορές, γιατί δεν μπορείτε τώρα αλλιώς να το προχωρήσετε.

Αν νομίζετε ότι είναι σημειακή αλλαγή η μετατόπιση του άξονα και το διαψεύδατε, κάνετε λάθος. Και ενώ είχατε φτιάξει υποδομές, πήρατε εγκρίσεις χωρίς να μας ενημερώσετε. Δεν είναι πολιτικά ηθικό, δε συμφωνούμε με την αλλαγή και ψηφίζουμε λευκό. Έχουν γραφτεί και άλλα σε σχέση με τα υλικά και εύχομαι να μην υπάρχουν προβλήματα όταν κυκλοφορούν τα βαριά οχήματα», κατέληξε ο κ. Κουράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News