Ηράκλειο

«Πράσινο φως» για την κυκλική οικονομία

Τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας συζήτησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και έθεσε προς έγκριση με θετική απόφαση κατά πλειοψηφία.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ, που εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, που συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, οργανώνει σε μια ενιαία έκταση πολλές διαφορετικές χρήσεις, είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων, και μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο προτείνεται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής, με τη λειτουργία του να έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα στην Ελλάδα, να συμβάλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, αλλά και να αναβαθμίζει περιβαλλοντικά - και όχι μόνο - τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι από τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας είναι οι ακόλουθοι:

1. Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.

2. Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση-εκπαίδευση-καινοτομία, καθώς και την αναψυχή.

3. Να οργανώσει χωροταξικά το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση “Μαύρος Σπήλιος” και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.

4. Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση, καθώς και στη χωριστή συλλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις, όπως:

i. Το Δημοτικό Πράσινο Σημείο-Κέντρο Εκπαίδευσης για τη Διαλογή στην Πηγή (Π.Σ.-ΚΑΕΔΙΣΠ).

ii. Τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ.

iii. Την προ-επεξεργασία πράσινων-ογκωδών του Δήμου.

iv. Τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου.

v. Τις πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.

5. Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα Προ-επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας), όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της Ε.Ε.

6. Να αναπτύξει ερευνητικές-καινοτόμες-επιδεικτικές εφαρμογές κυκλικής οικονομίας.

7. Να “δέσει” αρμονικά με υφιστάμενες χρήσεις, όπως η Λαχαναγορά και η Ιχθυαγορά, ενισχύοντάς τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Χάρης Μαμουλάκης, είπε ότι «το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα πάρκο αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών, καινοτομίας και έρευνας. Και θα συμβάλει έτσι ώστε η χώρα μας, από ουραγός στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, να γίνει πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων και να συμβάλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια