default-image

Η πολύμηνη αναμονή με την... «πολυδιαφημιζόμενη» λίστα χειρουργείου

Ηράκλειο
Η πολύμηνη αναμονή με την... «πολυδιαφημιζόμενη» λίστα χειρουργείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ζητά εξηγήσεις για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Στις ατελείωτες λίστες αναμονής και την πρωτοφανή ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες ασθενείς εξαιτίας της περιβόητης λίστας χειρουργείου σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι:

«Οι δομές δημόσιας υγείας, καθώς και εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται κυριολεκτικά σε οριακές συνθήκες λειτουργίας αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού. Δυστυχώς, ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να μαστίζεται από τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε κλίνες ιδίως στις ΜΕΘ, από τον παλαιωμένο στόλο του ΕΚΑΒ και από την απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η απουσία σχεδιασμού με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τόσο ευαίσθητο χώρο της υγείας έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε οριακό σημείο. Η κυβερνητική πολιτική και η «… πολυδιαφημιζόμενη» λίστα χειρουργείου αναδεικνύει με σαφή τρόπο τα προβλήματα ελλιπούς λειτουργίας των χειρουργείων.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο του νομού Ηρακλείου, χιλιάδες ασθενείς περιμένουν το μαγικό τηλεφώνημα από το γιατρό τους για να μπουν στο χειρουργείο. Οι μακρές λίστες και η πολύμηνη αναμονή, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και στο Βενιζέλειο, ενδέχεται να έχει ως συνέπεια κάποιοι ασθενείς να … μην προλάβουν καν να πάνε στο χειρουργείο. Η λίστα αναμονής στο ΠΑΓΝΗ αριθμεί 3.600 και στο Βενιζέλειο 1.800 ασθενείς. Οι αριθμοί αυτοί, μάλιστα, δεν υπολογίζουν, τις περαιτέρω καθυστερήσεις που υπάρχουν τον Αύγουστο, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς ο αριθμός των χειρουργείων που εκτελούνται πέφτει στο μισό, προκειμένου να δοθούν άδειες στους εργαζόμενους.

Η κύρια αιτία της πολύμηνης αυτής αναμονής οφείλεται στην αδυναμία λειτουργίας των χειρουργικών τραπεζιών, κυρίως λόγω υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο αναγκάζεται να εργάζεται χωρίς άδειες και ρεπό, προκειμένου να μείνει όρθιο το νοσοκομείο. Απέναντι στη θριαμβολογία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που ευαγγελίζεται … στήριξη της Δημόσιας Υγείας η πραγματικότητα είναι αμείλικτη …Μετρημένες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, 150 κενά σε γιατρούς μετράει το ΠΑΓΝΗ, οι ειδικευόμενοι ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνάμεις, δουλεύοντας ακόμη και 48 ώρες χωρίς ρεπό, για να καλύψουν τις ανάγκες. Για παράδειγμα, στην Παιδοψυχιατρική Κλινική, 13 βάρδιες την εβδομάδα καλύπτονται από εργαζόμενους άλλων τμημάτων, ενώ η κλινική κινδυνεύει ακόμη και με λουκέτο, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν η Ψυχιατρική, η Ογκολογική, η Ορθοπεδική Κλινική, οι Ακτινοθεραπείες και το ΤΕΠ.

Δυστυχώς, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να σταματήσει τις φρούδες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια και να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την απραξία της. Ειδικά, στον τομέα της υγείας, η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών.

Στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας πρέπει να βρίσκονται η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων του ν. Ηρακλείου;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της μακροσκελούς και πολύμηνης λίστας αναμονής και να προγραμματισθούν οι επεμβάσεις των ασθενών;

3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News