Ηράκλειο

Το τελευταίο «αντίο» στον π. Σταύρο, τον ιερέα που κήδεψε τον Καζαντζάκη & τιμωρήθηκε

Από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Κνωσσού αποχαιρετούν τον πατήρ Σταύρο Καρπαθιωτάκη

Μία σπουδαία προσωπικότητα της Εκκλησίας αποχαιρετά σήμερα το Ηράκλειο, έναν άνθρωπο που έζησε μέχρι τα 85 του χρόνια και κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε κάτι πολύ σημαντικό: είχε τελέσει κρυφά την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο λόγος για τον πατήρ Σταύρο Καρπαθιωτάκη, συνταξιούχο ιερέα στον Άγιο Ιωάννη Κνωσσού ο οποίος το Νοέμβριο τους 1957 ήταν στρατιωτικός ιερέας και υπηρετούσε στο Ηράκλειο.

Η τέλεση της κηδείας του παπά Σταύρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Κνωσσού, με πλήθος κόσμου να βρίσκεται στην εκκλησία για να τον αποχαιρετήσει.

«Τον Νοέμβριο του 1957 ήμουνα στρατιώτης και παπάς και υπηρετούσα την θητεία μου στο Ηράκλειο. Μια μέρα πριν την κηδεία του Καζαντζάκη, ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μην βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοεμβρίου. Οι αρχές και ο στρατός φοβόνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Όταν θα το 'παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ σαν παπάς ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδηση μου με πείραζε πολύ. Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ' ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο ή εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του, δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. [...] Το 'σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα. [...] Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια! [...] Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξι μήνες», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο πατήρ Καρπαθιωτάκης τιμωρήθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο απλώς επειδή το έσκασε από το στρατόπεδο την ημέρα της κηδείας. Ίσως δε γνώριζαν τι έκανε τις ώρες που ήταν εκτός της μονάδας του... Ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος ιερέας που βρισκόταν στην κηδεία. Το ατόπημά του ήταν πως το έσκασε από το στρατόπεδο.

Τα συλλυπητήρια της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

«Με συγκίνηση και βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε την αποδημία του πατέρα Σταύρου Καρπαθιωτάκη, που μαζί με δεκαέξι ακόμα ιερείς είχαν τελέσει την κηδεία του Ν. Καζαντζάκη στο Ηράκλειο το 1957 και είχε ακολουθήσει τον θανόντα μέχρι τον τάφο.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη κ. Γιώργος Στασινάκης μαζί με την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Εταιρείας, Κλεοπάτρα Πρίφτη (1925-2015) είχαν συναντήσει κατά το παρελθόν πολλές φορές τον πατέρα Σταύρο, είχαν συζητήσει μαζί του και είχαν δημοσιεύσει την μαρτυρία του στο Regard Crétois, την επίσημη επιθεώρηση της Εταιρείας.

Ο Πρόεδρος, η Συντονιστική Επιτροπή και τα Μέλη της ΔΕΦΝΚ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.».

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης

 Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης έγινε γνωστός ο θάνατος του πατέρα Σταύρου Καρπαθιωτάκη, του μοναδικού ιερέα που συνόδευσε τη σορό του Νίκου Καζαντζάκη μέχρι την τελευταία κατοικία της στον προμαχώνα Μαρτινέγκο. Η ηρωική στάση του πατέρα Σταύρου κατά την τέλεση της κηδείας του μεγάλου συγγραφέα, το ήθος και η προσφορά του επί δεκαετίες ως ιερέα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής του. Γι’ αυτή του την στάση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Καζαντζάκη τον τίμησε σε μια σεμνή συνάντηση στην οικία του το 2015 και σήμερα, στην εξόδιο ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη, ο καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Καζαντζάκη, του απηύθηνε τον ακόλουθο αποχαιρετισμό.

«Πατέρα Σταύρο,

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το Ηράκλειο, η Κρήτη, η Ελλάδα ολόκληρη σε αποχαιρετά σήμερα, γεμάτη ευγνωμοσύνη, όχι μόνο για το πνευματικό και κοινωνικό σου έργο, που αφειδώς παρείχες επί πολλές δεκαετίες στο ποίμνιό σου, αλλά και γιατί είχες την τόλμη σε δύσκολες συνθήκες να συνοδεύσεις μόνος εσύ στην τελευταία του κατοικία στα μπεντένια του Ηρακλείου στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, τον μεγάλο μας συντοπίτη, τον Νίκο Καζαντζάκη. Η πρωτοβουλία σου εκείνη που βγήκε αυθόρμητα από τα βάθη της ψυχής σου, όταν κανείς άλλος δεν το τολμούσε, έδωσε στον μεγάλο μας συγγραφέα τη δυνατότητα να παρουσιάσει την ψυχή του απέναντι στον Μεγάλο Κριτή με τις ευλογίες της εκκλησίας μέχρι την τελευταία στιγμή που το σώμα συναντά το χώμα για να βρει τον «αναπαμό» που προσδοκά σε όλη την επίγεια ζωή. Και η ζωή σου όλη, πλήρης κοινωνικής προσφοράς αλλά και τόλμης και αποφασιστικότητας να βρίσκεις πάντα λύσεις στα προβλήματα του πλησίον σου, ήταν εμπνευσμένη από τις τρείς φράσεις με τις οποίες αναφέρθηκες στο διοικητή της ΣΕΑΠ όταν σε κάλεσε να απολογηθείς γιατί τόλμησες να ξεπροβοδίσεις το Νίκο Καζαντζάκη:  Είμαι Κρητικός. Είμαι η Εκκλησία. Η Εκκλησία συγχωρεί.

Πατέρα Σταύρο,

Ήσουν ίσως η τελευταία στην επίγεια ζωή πνευματική σύνδεση με τον Μεγάλο Κρητικό. Πηγαίνεις τώρα κοντά στους Αγίους για να τον συναντήσεις μαζί με όλο το ποίμνιό σου που έχει μεταφερθεί στην αιώνια ζωή. Είμαι σίγουρος ότι ο Νίκος Καζαντζάκης σε περιμένει για να συναντήσει για πρώτη φορά από κοντά τον άνθρωπο που του έδωσε το τελευταίο πνευματικό αποχαιρετισμό.

Εμείς στο Μουσείο Καζαντζάκη θα θυμόμαστε πάντα την επίγεια συνάντηση που είχαμε στο σπίτι σου πριν τρία περίπου χρόνια και την κατάθεση ψυχής που μας παρείχες μιλώντας για τη ζωή σου, για τα πιστεύω σου, για τον Μεγάλο Κρητικό στοχαστή. Η κατάθεση αυτή, ηχητικό ντοκουμέντο, φυλάσσεται στο Μουσείο κοντά στα τεκμήρια για τον Νίκο Καζαντζάκη, πολύτιμο απόκτημα για όλες τις ερχόμενες γενιές.

Καλό σου ταξίδι, Πατέρα Σταύρο.

Σύσσωμο το Δ.Σ και τα στελέχη του Μουσείου Καζαντζάκη μεταφέρουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην πρεσβυτέρα και την πολυπληθή οικογένεια του Πατέρα Σταύρου. Ο Πατέρας Σταύρος θα ζει πάντα στην καρδιά μας».

Σχόλια