Ηράκλειο

Την τελευταία του πνοή άφησε ο π. Στ. Καρπαθιωτάκης, ο ιερέας που κήδευσε τον Ν. Καζαντζάκη

Έφυγε από τη ζωή ο ιερέας που κήδευσε κρυφά τον Νίκο Καζαντζάκη

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο πατήρ Σταύρος Καρπαθιωτάκης, συνταξιούχος ιερέας στον Άγιο Ιωάννη Κνωσού.

Η τέλεση της κηδείας του παπά Σταύρου θα γίνει την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Κνωσού.

Υπενθυμίζεται ότι ο παπά Σταύρος ήταν ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη. Το Νοέμβριο του 1957 ήταν στρατιωτικός ιερέας και υπηρετούσε στο Ηράκλειο.

«Τον Νοέμβριο του 1957 ήμουνα στρατιώτης και παπάς και υπηρετούσα την θητεία μου στο Ηράκλειο. Μια μέρα πριν την κηδεία του Καζαντζάκη, ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μην βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοεμβρίου. Οι αρχές και ο στρατός φοβόνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Όταν θα το 'παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ σαν παπάς ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδηση μου με πείραζε πολύ. Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ' ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο ή εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. [...] Το 'σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα. [...] Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια! [...] Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξι μήνες», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο πατήρ Καρπαθιωτάκης τιμωρήθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο απλώς επειδή το έσκασε από το στρατόπεδο την ημέρα της κηδείας. Ίσως δε γνώριζαν τι έκανε τις ώρες που ήταν εκτός της μονάδας του... Ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος ιερέας που βρισκόταν στην κηδεία. Το ατόπημά του ήταν πως το έσκασε από το στρατόπεδο.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια