Ηράκλειο

Γοητεύουν χιλιάδες επισκέπτες τα γλυπτά από άμμο

Παραδομένα στις καιρικές συνθήκες, τα εκπληκτικά γλυπτά από άμμο στην Αμμουδάρα, εξακολουθούν να «γοητεύουν» τους χιλιάδες επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής.

Τα εντυπωσιακά, ψηλά γλυπτά, φιλοτεχνήθηκαν ως γνωστό, τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο, που έγινε υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου και με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης. Εξακολουθούν όμως να αποτελούν αξιοθέατα της Αμμουδάρας για ολόκληρο το καλοκαίρι.

Η φθορά μάλιστα που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες και η θάλασσα, τα κάνει ακόμα πιο γοητευτικά, καθώς υποδηλώνει το εφήμερο αυτής της τέχνης και όχι μόνο... Έτσι, ενισχύει και το μήνυμα του φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, του «σπιτιού» όλων εμάς, παλαιότερων, σημερινών και επόμενων γενιών. 

Όπως είναι ήδη γνωστό, το 3ο φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο  διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Μονής Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση. Το μήνυμα του φεστιβάλ ήταν «Δεν το  βάζω κάτω! Καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες!».

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις διοργανώσεις, από το 2016 που ξεκίνησε το φεστιβάλ, το μήνυμά του αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος κυρίως από το πλαστικό, αλλά και από διάφορα σκουπίδια.

Γλυπτά φιλοτέχνησαν ο Ουκρανός πανεπιστημιακός καθηγητής Yuriy Mysko, η διεθνής γλύπτρια επίσης από την Ουκρανία Lyudmyla Mysko, ο Ρουμάνος εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα Gabriel Grama  και οι Έλληνες γλύπτες Ανδρέας Αραπάκης, Αμαλία Φλωρου και Μανώλης Χαρκούτσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, σε πιλοτική μορφή, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έγιναν με πολύ μεγάλη επιτυχία μαθήματα γλυπτικής στην άμμο για παιδιά, που προγραμματίζεται να καθιερωθούν από την επόμενη διοργάνωση το 2019.

Οι παραλίες στις οποίες υπάρχουν αξιοθέατα έργα τέχνης είναι:

- Περίπου 200 μέτρα δυτικά του γηπέδου ΕΓΟΗ

- Στο κέντρο της Αμμουδάρας, (τέρμα της οδού Νάξου, στο ύψος του κεντρικού πάρκινγκ)

- Δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού

- Μπροστά από το πρώην club “Barracuda”.

Σχόλια