Ηράκλειο

Μυστήριο με το πωλητήριο σε χωριό της Μεσαράς

Fake news ή πραγματικότητα το πωλητήριο που μπήκε σε χωριό; Τι αναφέρουν τα νεότερα στοιχεία.

Aν δεν το βλέπαμε δε θα το πιστεύαμε... Ωστόσο φαίνεται να είναι από εκείνα τα απίστευτα κι όμως ελληνικά που συμβαίνουν. Σύμφωνα με ανάρτηση της οργάνωσης “Δια-SOS-τε τη Μεσαρά” στο Facebook, πωλητήριο μπαίνει σε εγκαταλελειμμένο χωριό στην περιοχή της Μεσαράς, κι έτσι ένα ολόκληρο χωριό, στο οποίο πια δεν κατοικεί κανείς, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση προς... πώληση. Εκτός και αν όλο αυτό είναι fake news...


Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στο Facebook η σελίδα “Δια-SOS-τε τη Μεσαρά”, το συγκεκριμένο χωριό δεν κατοικείται εδώ και χρόνια, οπότε και μια αθηναϊκή εταιρεία είναι σε συζητήσεις προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά του. Η εταιρεία επιθυμεί να μετατρέψει το ερειπωμένο χωριό σε παραδοσιακό τουριστικό οικισμό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, μέχρι στιγμής το όνομα του χωριού δεν έχει αποκαλυφθεί. Αναμένεται όμως να ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

Έντονο ενδιαφέρον εταιρείας


Αναλυτικά, στη συγκεκριμένη ανάρτηση στο Facebook του “Δια-SOS-τε τη Μεσαρά”, που έχει προκαλέσει πολύ σούσουρο για το ποιο μπορεί να είναι το προς πώληση χωριό και εάν όντως πωλείται, αναφέρονται τα εξής: «Πωλείται χωριό της Μεσαράς! Ένα ολόκληρο χωριό, που σήμερα έχει τελείως εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση για πώληση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το συγκεκριμένο χωριό, που για ευνόητους λόγους δε θα αναφέρουμε προς το παρόν το όνομά του (έως να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση), υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αθηναϊκή εταιρεία να το αγοράσει και να το μετατρέψει σε πρότυπο παραδοσιακό τουριστικό οικισμό. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες του και δεν αποκλείεται εντός των ημερών οι δύο πλευρές να τα βρουν και να έχουμε θετικές εξελίξεις. Για τη μεγάλη αυτή επένδυση, που θα αλλάξει εντελώς τον τουριστικό χάρτη της περιοχής, θα σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους...».
Η συγκεκριμένη ανάρτηση στο Facebook έχει γίνει θέμα και σε αθηναϊκό σάιτ. Πάντως τα χωριά της Μεσαράς που αυτή τη στιγμή δεν κατοικούνται είναι ο Ράφτης, που είναι εγκαταλελειμμένο χωριό από το 1960, και ο Λίσταρος, που έχει ερημώσει τα τελευταία 10 χρόνια, με τελευταίο κάτοικό του να αποτελούσε έναν Γερμανό, ο οποίος όμως έχει φύγει από τη ζωή.

Υπάρχει ζήτηση στην περιοχή

H εφημερίδα ''Νέα Κρήτη"  επικοινώνησε με την πρόεδρο μεσιτών Ηρακλείου και ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, για να διαλευκάνουμε την υπόθεση. Η ίδια, αν και δε γνώριζε να μας πει κάτι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, εντούτοις μας αποκάλυψε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές σπιτιών στη Μεσαρά. Συγκεκριμένα γίνονται αγοραπωλησίες πετρόκτιστων σπιτιών, παλιών κατοικιών και οικοπέδων σε περιοχές όπως τα Πιτσίδια και το Καμηλάρι». Η κ. Μαυράκη επίσης επισημαίνει πως ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυρίως από Ρώσους, που θέλουν βίλες και μονοκατοικίες κοντά ή “πάνω” στη θάλασσα, αλλά και από Άραβες, Γερμανούς και Άγγλους. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες, όπως υπογράμμισε η κ. Μαυράκη, «γίνονται σε πραγματικές τιμές και όχι στις υπερβολικές τιμές που πουλούσαμε το 2009», ενώ αναφερόμενη στα ποσά που δίνουν οι ξένοι για να επενδύσουν στην Κρήτη σημείωσε πως «συγκεκριμένα οι ξένοι ενδιαφέρονται για παραθαλάσσιες βίλες διαθέτοντας έως 500.000 ευρώ. Όταν πρόκειται για σπίτια σε χωριά διαθέτουν μέχρι 120.000 ευρώ, ενώ για παλιά, πετρόκτιστα που θέλουν πλήρη ανακαίνιση έως 50.000 ευρώ. Για αγορά δε οικοπέδου δεν κάνουν λόγο, διότι ξέρουν τη γραφειοκρατία και τη φορολογία της Ελλάδας», είπε η κ. Μαυράκη.


Την ίδια ώρα, η πρόεδρος των μεσιτών τόνισε πως μια κινητικότητα για αγορά διαμερισμάτων και οικοπέδων αρχίζει το τελευταίο διάστημα να διαφαίνεται και από τους Έλληνες, οι οποίοι σιγά-σιγά αποφασίζουν να βγάλουν τα χρήματα που τους έχουν απομείνει από τα σεντούκια για να χτίσουν ένα σπίτι. Κίνηση που, όπως επισήμανε η κ. Μαυράκη, είναι αρκετά θετική, καθώς όπως σημείωσε «η αγορά φαίνεται να βρίσκει το βηματισμό της. Οι Έλληνες θέλουν να αγοράσουν, αλλά όχι σε υπερβολικές τιμές. Έχει πέσει κατά πολύ το μπάτζετ τους. Για παράδειγμα, πριν από μια δεκαετία αυτός που τότε αγόραζε κατοικία των 150 τ.μ. σήμερα αγοράζει μικρότερη, ενώ, εκεί που παλιότερα διέθετε 200.000 ευρώ, σήμερα ζητά να αγοράσει με 100.000-120.000 ευρώ». Τέλος, η κ. Μαυράκη σημείωσε πως το μπάτζετ των Ελλήνων για την αγορά οικοπέδου κυμαίνεται από 80.000 έως 150.000 ευρώ, για την αγορά διαμερίσματος από 80.000 έως 170.000 ευρώ και για μονοκατοικίες από 200.000 έως 250.000 ευρώ, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών και να υπάρξει ένα ρεαλιστικό σκηνικό ανάμεσα στην τιμή και τη ζήτηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια