Ηράκλειο

Ιδού το πόρισμα για τα λύματα - Κατέληγαν στην παραλία της Φλωρίδας

Στο φως οι αναλύσεις που έδειξαν βαρύ οργανικό φορτίο στα απόβλητα τα οποία κατέληγαν στην παραλία της Φλωρίδας.

Η ρύπανση στον Καρτερό τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει... Απόβλητα με τόσο βαρύ οργανικό φορτίο που να προέρχεται από την ίδια πηγή δε φαίνεται να συνεχίζουν να πέφτουν τουλάχιστον στις ίδιες ποσότητες! Γιατί μπορεί οι υπηρεσίες να μη βρήκαν τον υπαίτιο της μόλυνσης, αλλά βρήκαν με τι μόλυνε το περιβάλλον...

Και αυτό δεν ήταν άλλο από μια γλοιώδη πράσινη ουσία με βαρύ οργανικό φορτίο, όπως δείχνει το εργαστηριακό αποτέλεσμα της χημικής ανάλυσης από δείγμα που ελήφθη από το ανάχωμα στις 30 Ιουλίου, δηλαδή μόλις απαγορεύτηκε το κολύμπι στην παραλία.
Το αποτέλεσμα αυτό φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, θέλοντας να καταδείξει ότι οι υπηρεσίες, γνωρίζοντας τη σύσταση του απόβλητου, θα μπορούσαν να βρουν ποιος είναι εκείνος που μολύνει με τη ρίψη των υγρών αποβλήτων που παρουσιάζουν «βαρύ οργανικό φορτίο», δηλαδή είναι αρκετά πηκτά, κολλώδη σα βούτυρο που αν έπεφταν στον Βιολογικό Καθαρισμό, όπως λένε μηχανικοί και χημικοί που μίλησαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, θα προκαλούσαν “έμφραγμα” στο δίκτυο! Την ίδια ώρα η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου φρόντισε να κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η μόλυνση προέρχεται από τον αγωγό ομβρίων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου! Συνεπώς ο αγωγός ομβρίων κατεβάζει αυτό το απόβλητο με το ορφανικό φορτίο, που είναι απόρροια κάποιων οργανικών αποβλήτων!


Το ερώτημα πλέον είναι ένα: Πόσοι χρήστες και ποιοι - δηλαδή τι είδους επεξεργασία κάνουν στις μονάδες τους - χρησιμοποιούν τον αγωγό ομβρίων, και γιατί ρίχνουν από εκεί απόβλητα που θεωρητικά θα έπρεπε να καταλήγουν με βυτιοφόρο στον Βιολογικό Καθαρισμό Ηρακλείου;

Δεν εμφανίστηκε κανείς!

Ο περίφημος λάκκος με τα λύματα στην παραλία της Φλωρίδας δε φαίνεται να ανατροφοδοτείται όπως γινόταν τις πρώτες ημέρες που εντοπίστηκε, καθώς ο ή οι υπαίτιοι, ύστερα από τόση κινητοποίηση των Αρχών και του εισαγγελέα - κοντά ένα μήνα τώρα - είτε έπαψαν να ρίχνουν απόβλητα στον αγωγό... ή απλώς πιάστηκαν και συμμορφώθηκαν! Επισήμως όμως δεν έχει γίνει γνωστό.


Πάντως, η σιωπή των υπηρεσιών λειτούργησε με τον πιο ένοχο τρόπο, αφού έδωσε χώρο και χρόνο στον ή στους δράστες να “κρυφτούν”! Όμως και οι υπηρεσίες αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης, έπαιξαν το δικό τους “κρυφτό”, προσφέροντας απλόχερα για άλλη μια φορά το γνωστό άλλοθι... “φταίνε πολλοί, άρα δε φταίει κανένας”! Ωστόσο ούτε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εμφανίστηκε ποτέ στην παραλία της Φλωρίδας, ούτε φυσικά πάτησε επισήμως ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αν και ανεπίσημα μπορεί να βρισκόταν εκεί κάθε μέρα λόγω μιας κάποιας ειδικής “σχέσης” που λέγεται ότι έχει με την περιοχή... Κάτοικοι, πάντως, διαμαρτύρονταν κάθε μέρα και ήταν εκεί! Πόσοι τον είδαν;

Οι αναλύσεις στη θάλασσα

Ο λάκκος με την πράσινη γλοιώδη ουσία που σωρεύτηκε στην παραλία της Φλωρίδας στον Καρτερό φαίνεται ότι πλέον παραμένει στάσιμος... Τουλάχιστον δεν ξαναγεμίζει. Η ζημιά όμως έγινε! Τα παχύρευστα αυτά υγρά που αντλούσε το βυτιοφόρο της ΔΕΥΑΗ, και τα οποία έγιναν αιτία να απαγορευτεί από τις 27 Ιουλίου ως τις 3 Αυγούστου το κολύμπι στα νερά τής εν λόγω παραλίας, λιμνάζουν... κάτω από τον καυτό ήλιο! Αλήθεια, τι είδους υγρά είναι αυτά; Από πού προέρχονται; Ποιος τα ρίχνει;


Μα δε θα υπήρχε ευκολότερος τρόπος να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης, στην οποία ανήκει η Διεύθυνση Υγιεινής, αν λάμβαναν υπόψη τη σύσταση του υγρού! Και στη σύσταση των αποβλήτων που κατέληγαν την περίοδο εκείνη στη θάλασσα βρέθηκαν Enterococci και Escherichia coli με τιμές estimated 4, που θα μαρτυρούσαν ότι ίσως επρόκειτο για την απόληξη σπασμένων αγωγών αποχέτευσης ή το περιεχόμενο βυτιοφόρων που άδειασαν βόθρους εκείνες τις ημέρες! Όμως οι καταγγελίες ότι εθεάθησαν βυτιοφόρα γίνονται τώρα τελευταία... προφανώς γιατί κάποιοι ασυνείδητοι “είδαν φως και μπήκαν”! Δηλαδή η μόλυνση μια ανάσα από τη Λέσχη Αξιωματικών της Αεροπορίας, την πολυσύχναστη παραλία της Φλωρίδας και φυσικά τα δεκάδες σπίτια των μόνιμων κατοίκων, αλλά και ξενοδοχείων της περιοχής δεν ήταν μόνο από βοθρολύματα αλλά και από άλλες ουσίες!
Στις 3 Αυγούστου εξεδόθη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με την οποία ο λόγος που είχε επιβάλει την απαγόρευση της κολύμβησης στη θαλάσσια περιοχή “Φλωρίδα” Καρτερού είχε εξαλειφθεί. Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη εκδόθηκε μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Ο λόγος της απαγόρευσης της κολύμβησης είχε εξαλειφθεί, όμως όχι η μόλυνση στον λάκκο.


Πώς είχε εξαλειφθεί η απαγόρευση; Ο εισαγγελέας είδε δώσει εντολή να γίνει ανάχωμα, να δημιουργηθεί ο λάκκος, ώστε να υγρά να μην καταλήγουν στη θάλασσα. Αμέσως μετά ελήφθη δείγμα και από τη θάλασσα, και από το λάκκο με το ανάχωμα, και από άλλα δύο σημεία σε γεφυράκια στο ρυάκι που κατεβαίνει στη Φλωρίδα. Διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση είχε περιοριστεί εντός του λάκκου και δεν είχε μολύνει εκτεταμένα τη θάλασσα, ούτε εντοπίστηκαν υψηλοί δείκτες e-coli κολοβακτηριδίων που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τις επόμενες ημέρες, αφού είχε παρέλθει χρόνος 4-5 ημερών πλέον.

Το βαρύ οργανικό φορτίο

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό αναλύσεων, στις 30 Ιουλίου 2018 λήφθηκε δείγμα με μπουκάλι στις 10:56 το πρωί μέσα από το ανάχωμα, δηλαδή μέσα από τον λάκκο με τα λύματα. Το δείγμα κρίθηκε ότι ήταν σε καλή κατάσταση όταν έφτασε για ανάλυση στο εργαστήριο και το αποτέλεσμα μεταξύ άλλων έδειξε ότι το Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο (COD) κατά τους χημικούς ήταν υψηλό, δηλαδή έφτανε όπως βλέπετε στην ανάλυση τα 19.580 mg O2/L. Σύμφωνα με χημικούς μηχανικούς που μίλησαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα βαρύ οργανικό φορτίο μέσα στα υγρά που κατέληγαν στον λάκκο. Μάλιστα χαρακτήρισαν το φορτίο αυτό εξαιρετικά βαρύ, ενώ είχε αυτό το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, κολλώδες, σαν κάτι παχύρευστο που θέλει πολύ νερό για να διαλυθεί και να διασπαστεί. Δηλαδή, αν το υλικό αυτό έφτανε στον Βιολογικό Καθαρισμό του Ηρακλείου, θα έπρεπε να γίνει μια κάποια ειδική επεξεργασία και να σπαταληθεί πολύ νερό για να γίνει διαλυτό. Αυτό προκύπτει από αυτό το αποτέλεσμα του πιστοποιητικού αναλύσεων που δημοσιεύει η “Νέα Κρήτη”.

ΤΟ COD

Τι είναι το Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο

Το Χημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο (ΧΑΟ ή COD) είναι η ποσότητα του οξυγόνου η οποία απαιτείται για την ολική χημική οξείδωση των οργανικών συστατικών μιας ουσίας.

Ο προσδιορισμός του ΧΑΟ πραγματοποιείται με την κατανάλωση διχρωμικού καλίου. Το διχρωμικό κάλιο είναι ένας πολύ ισχυρός οξειδωτής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωση και των μη βιολογικά αποδομήσιμων και των εν μέρει βιοαποδομήσιμων ενώσεων. Ως εκ τούτου το προσδιοριζόμενο COD είναι πάντα μεγαλύτερο του BOD.
Τόσο η μέθοδος μέτρησης του BOD όσο και του COD αποσκοπούν στον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του οργανικού φορτίου στα λύματα. Λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που ακολουθείται, η μέτρηση του BOD προσδιορίζει το βιοδιασπάσιμο οργανικό φορτίο, ενώ η μέτρηση του COD προσδιορίζει τόσο το βιοδιασπάσιμο όσο και το μη βιοδιασπάσιμο κλάσμα του οργανικού φορτίου στα λύματα. Με βάση τα ανωτέρω, ο λόγος του BOD5/COD μπορεί προσεγγιστικά να υπολογιστεί από την ακόλουθη σχέση: BOD5/COD = βιοδιασπάσιμο οργανικό φορτίο/(βιοδιασπάσιμο οργανικό φορτίο + μη βιοδιασπάσιμο οργανικό φορτίο). Κατά την επεξεργασία των λυμάτων το βιοδιασπάσιμο οργανικό φορτίο απομακρύνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα του βιοδιασπάσιμου και μη βιοδιασπάσιμου οργανικού φορτίου. Συνεπώς ο λόγος BOD5/COD αναμένεται να έχει υψηλότερη τιμή στα ανεπεξέργαστα λύματα από τα επεξεργασμένα, όπου στην περίπτωση που έχει απομακρυνθεί όλο το βιοδιασπάσιμο οργανικό φορτίο θα είναι μηδέν.


Πόσοι χρήστες της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου παράγουν ως απόρροια της λειτουργίας των μονάδων τους απόβλητο βαρύ σε οργανικό φορτίο; Αυτό θα μπορούσε να το ερευνήσει ο εισαγγελέας ή ακόμη και η ΕΤΒΑ που έχει την ιδιοκτησία της περιοχής. Και ως εκεί φαίνεται ότι έφτασαν οι υπηρεσίες. Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που έλαβε την εντολή από τον εισαγγελέα, και ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και η Περιφέρεια ολοκλήρωσαν το έργο τους στη διαδρομή εντός των διοικητικών ορίων του αγωγού ομβρίων και στην απαγόρευση και άρση της κολύμβησης στην παραλία. Δηλαδή, αφού η πηγή της μόλυνσης διοικητικά ανήκει σε έκταση της ΕΤΒΑ, ο Δήμος Ηρακλείου δε νιώθει την υποχρέωση να την εντοπίσει; Η δε Περιφέρεια δεν έχει εγκρίνει τυχόν αδειοδοτήσεις;

Δέκα ερωτήματα για τα απόβλητα

Το απόβλητο υγρό με το υψηλό οργανικό φορτίο, βιοδιασπώμενο και μη, παράγεται από μία ή και περισσότερες μονάδες στη Βιομηχανική; Και πώς κατέληξε στον αγωγό των ομβρίων; Οι μονάδες είναι συνδεδεμένες με τον Βιολογικό ή απλώς θα πρέπει να μεταφέρουν τέτοιου είδους απόβλητα με τα βυτία πληρώνοντας είσοδο στον Βιολογικό Καθαρισμό ως ειδικό απόβλητο για επεξεργασία; Βλέπετε, και από αυτή την πλευρά ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορούσε να εντοπίσει ποια μονάδα στέλνει στον Βιολογικό Καθαρισμό τις τελευταίες ημέρες που δεν έστελνε πριν.


Και τα ερωτήματα βεβαίως είναι πολλά και δεκάδες: 1) Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ίδια μόλυνση; 2) Γιατί υπήρξε φέτος; Τι άλλαξε; 3) Πώς κατέληγαν τα υγρά αυτά στα φρεάτια ομβρίων; 4) Γιατί κατέληγαν εκεί και δεν τα πήγαινε ο όποιος χρήστης που τα παράγει στον Βιολογικό για επεξεργασία; 5) Πόσο θα κόστιζε για εκείνον που τα παράγει τα απόβλητα αυτά να πληρώσει στον Βιολογικό για επεξεργασία; 6) Τόσα χρόνια δεν έφταναν αυτού του είδους τα απόβλητα στην παραλία; 7) Αν υποτεθεί ότι η μόλυνση είναι από βόθρους, πόσα βυτιοφόρα θα έπρεπε να ρίχνουν καθημερινά για να συσσωρευτεί τόση ποσότητα; Δηλαδή οι κάτοικοι θα έβλεπαν μέρα νύχτα βυτιοφόρα, αφού ο λάκκος άδειαζε και γέμιζε κάθε μέρα. 9) Η Δημοτική Αστυνομία ερεύνησε μόνο τον αγωγό ομβρίων και κατέληξε στο συμπέρασμα; 10) Τώρα που γνωρίζει τις αναλύσεις του εργαστηρίου έχει υπόψη της ποιες μονάδες και τι είδους χρήσεις γίνονται στη Βιομηχανική ώστε να ελέγξει τις “ύποπτες” μονάδες;

Η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, επιχειρώντας μια επικοινωνιακή ντρίμπλα, προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι η έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής του κακού στην παραλία της Φλωρίδας στον Καρτερό ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία, κατόπιν ενεργειών της Δημοτικής Αστυνομίας και εντολών του δημάρχου Ηρακλείου. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, αν σκεφτεί κάποιος ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την θερινή ανάπαυλα, στις 6 Αυγούστου, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”, Ηλίας Λυγερός, απηύθυνε ερώτηση για το θέμα και απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιάννης Ρασούλης, ότι είχε ήδη λάβει εντολή ο Δήμος να διερευνήσει, και μάλιστα ο κ. Ρασούλης φαινόταν να ξέρει και κάτι παραπάνω που δεν έλεγε! Αντ’ αυτού, με αφορμή την παράδοση του αποτελέσματος της αυτοψίας στον εισαγγελέα, από πλευράς της Δημοτικής Αστυνομίας επιχειρήθηκε να φανεί ότι η έρευνα ξεκίνησε από τη Λότζια!

Εντολή Εισαγγελέα στο Δήμο Ηρακλείου


Συγκεκριμένα ο κ. Ρασούλης στις 6 Αυγούστου είχε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: «Γίνεται ένα έγκλημα εκεί, περιβαλλοντικό. Επικεφαλής σε αυτή την έρευνα είναι το Λιμεναρχείο. Έχει ζητηθεί από τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή, δεν ξέρω από όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, να ψάξουν και να βρουν από πού προέρχεται αυτή η ρύπανση, η οποία μέχρι και το σαββατοκύριακο δεν είχε σταματήσει. Πάντως, από ό,τι ξέρω, το θέμα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα των εισαγγελικών Αρχών και υπάρχουν και κάποιες άλλες καταγγελίες. Αυτή την ενημέρωση έχω και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα βρεθεί αυτή η ρύπανση... Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προστατεύουμε τους δημότες και τους λουόμενους και αυτούς που βρίσκονται στην περιοχή εκεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια