Ηράκλειο

Πώς θα κυμανθούν οι τιμές για τη σταφίδα φέτος

Τις τιμές αγοράς των σουλτανίνων της νέας εσοδείας ανακοίνωσε χθες η ΚΣΟΣ, γνωστοποιώντας την έναρξη παραλαβής της σταφίδας στις 3 Σεπτεμβρίου.

«Είναι οι μέγιστες τιμές που μπορούμε να δώσουμε στην παρούσα συγκυρία», επισημαίνει η ΚΣΟΣ, που ανακοίνωσε χθες τις τιμές αγοράς της σταφίδας. Τιμές που κυμαίνονται στα ίδια ακριβώς με τα περσινά και προπέρσινα επίπεδα και για τους τέσσερις τύπους σουλτανίνων, με τη συνεταιριστική οργάνωση να στέκεται στις δυσκολίες που βάζει ο σκληρός διεθνής ανταγωνισμός απέναντι στην όποια διάθεση για μεγαλύτερες τιμές προς τους τοπικούς σταφιδοπαραγωγούς...

Αναλυτικότερα, τις τιμές αγοράς των σουλτανίνων της νέας εσοδείας ανακοίνωσε χθες η ΚΣΟΣ, γνωστοποιώντας την έναρξη παραλαβής της σταφίδας στις 3 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,70 ευρώ το κιλό για τον τύπο Νο 1, στο 1,50 για τον τύπο Νο 2, στο 1,20 για τον τύπο Νο 4 και στα 0,90 ευρώ το κιλό για τον τύπο Νο 5.

Η οργάνωση κάνει λόγο για μέγιστες δυνατές τιμές που μπορούσε να προσφέρει, επισημαίνοντας ότι η παραλαβή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Οι παραπάνω τιμές είναι το μέγιστο που μπορεί να δοθεί στην παρούσα συγκυρία - με το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό - ώστε να προωθηθεί το προϊόν στην αγορά, με βασική προϋπόθεση ότι η παραλαβή της σταφίδας σουλτανίνας εσοδείας 2018 θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.

Η παραλαβή θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΚΣΟΣ ΑΕΣ Α.Ε. στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και θα γίνεται τις εργάσιμες ημέρες και από τις 8 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΚΣΟΣ.

Ιδιαίτερα στα χωριά Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι, Αρχάνες, Άγιο Μύρωνα, Σταυράκια, Πυργού, Ασίτες και Μαλάδες, τα οποία οικονομικά στηρίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην αμπελοκαλλιέργεια, οι καταστροφές είναι τεράστιες, έχοντας προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αγωνία στους αμπελουργούς και στις τοπικές κοινωνίες...

Οι τιμές για τη φετινή εσοδεία της σουλτανίνας που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΣΟΣ είναι ακριβώς οι ίδιες με πέρσι και πρόπερσι. Και τις δύο προηγούμενες χρονιές, η συγκέντρωση του προϊόντος ξεκίνησε με τις τιμές 1,70 ευρώ το κιλό στον τύπο Νούμερο 1, 1,50 ευρώ το κιλό στον τύπο Νούμερο 2, 1,20 ευρώ το κιλό στον τύπο Νούμερο 4 και 0,90 ευρώ το κιλό στον τύπο Νούμερο 5.

Η τελευταία χρονιά που είχε σημειωθεί αύξηση τις εναρκτήριες τιμές παραλαβής της σταφίδας από την ΚΣΟΣ ήταν το 2016. Τη χρονιά εκείνη, η συνεταιριστική οργάνωση, με εξαίρεση το τεσσάρι, όπου η τιμή είχε διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, είχε δώσει για τους 3 άλλους τύπους τιμές παραλαβής μεγαλύτερες κατά 10 λεπτά έναντι του 2015...

 

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

Μεγάλη η καταστροφή από τον καιρό

Βεβαίως είναι ερωτηματικό, με έκδηλο τον προβληματισμό στα άλλοτε παραδοσιακά σταφιδοχώρια του νομού Ηρακλείου, το τι ποσότητες θα σταλούν στην ΚΣΟΣ ή σε ιδιώτες, αφού ως γνωστόν φέτος λόγω των δυσμενών για τα αμπέλια καιρικών συνθηκών έχουμε πολύ μεγάλη καταστροφή σε όλο το φάσμα της αμπελουργίας: επιτραπέζια, οινάμπελα και σταφιδάμπελα.

Οι ζημιές, με βάση όχι μόνο την εικόνα που έχουν σκιαγραφήσει οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και οι ίδιοι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ που βγήκαν έγκαιρα και μαζικά στην ενδοχώρα για την καταγραφή των ζημιών, είναι τεράστιες, όχι μόνο στα επιτραπέζια σταφύλια της Κρήτης, αλλά και σε όλα τα σταφύλια, δηλαδή και στα οινάμπελα ή τα σταφιδάμπελα. Κι αυτό διότι είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τον τριήμερο καύσωνα που είχε προηγηθεί. Είχαν ήδη υποστεί σημαντική υποβάθμιση από τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως τα σταφύλια στα αμπέλια που δεν ποτίζονται. Και ήρθαν αμέσως μετά οι καταρρακτώδεις βροχές να τα αποτελειώσουν, όπως επισημαίνουν οι αμπελουργοί.

Μάλιστα, όχι μόνο σταφίδα, αλλά ούτε και τσικουδιά δεν μπορούν να γίνουν πολλά σταφύλια, καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα σάκχαρά τους.

Ιδιαίτερα στα χωριά Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι, Αρχάνες, Άγιο Μύρωνα, Σταυράκια, Πυργού, Ασίτες και Μαλάδες, τα οποία οικονομικά στηρίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην αμπελοκαλλιέργεια, οι καταστροφές είναι τεράστιες, έχοντας προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αγωνία στους αμπελουργούς και στις τοπικές κοινωνίες...

Το παρήγορο μέσα στη φετινή καταστροφή, όπως έχουν επισημάνει και οι συνδικαλιστές, είναι ότι ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε πολύ άμεσα, έως και αναπάντεχα γρήγορα στην καταγραφή των ζημιών. Βεβαίως, από εκεί και πέρα η απαίτηση είναι να καταβληθούν με ανάλογη... ταχύτητα οι αποζημιώσεις και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια