default-image

«Φρένο» σε νομιμοποίηση αυθαιρέτου στον Καρτερό

Ηράκλειο
«Φρένο» σε νομιμοποίηση αυθαιρέτου στον Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση-σταθμός για τη μη νομιμοποίηση αυθαιρέτου στην Κρήτη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Μια εξέλιξη που, πέρα από αυτό καθαυτό το συγκεκριμένο αυθαίρετο κτίσμα στην περιοχή του Καρτερού και τη μη δυνατότητα πλέον νομιμοποίησής του, έχει ιδιαίτερη σημασία και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις εδώ στην Κρήτη ή στην υπόλοιπη χώρα μάς έρχεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το υπουργείο Περιβάλλοντος...

Ποια είναι η εξέλιξη;

Συγκεκριμένο ακίνητο στην περιοχή του Καρτερού, για το οποίο ο ιδιοκτήτης έκανε προσπάθεια να το νομιμοποιήσει μέσω του προηγούμενου νόμου τακτοποίησης των αυθαιρέτων (του Νόμου 4178 του 2013) δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, διότι αφενός ουδέποτε είχε καθοριστεί παλαιός αιγιαλός στον Καρτερό και αφετέρου γιατί δεν είναι... λιθόκτιστο!

Αυτή είναι η ετυμηγορία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία επικύρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, και η οποία σίγουρα θα απασχολήσει έντονα τόσο άλλους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά αυθαιρεσιών, όσο βεβαίως και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Όπως αναφέρει σχετικά το kathimerini.gr το μακρινό 1971, ο τότε νομάρχης Ηρακλείου επικύρωσε τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας στην περιοχή Καρτερού. Στο σχεδιάγραμμα της ακτογραμμής που συνόδευε την απόφαση, υπήρχε μια ιδιαιτερότητα: Η γραμμή του αιγιαλού απέκλινε σαφώς από εκείνη της έκθεσης που είχε κάνει η “επιτροπή καθορισμού” λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1968.

Το 2010, ο ιδιοκτήτης ενός κτηρίου που είχε συμπεριληφθεί στη ζώνη του αιγιαλού (και παρά ταύτα δεν γκρεμίστηκε επί 40 χρόνια) ζήτησε επανακαθορισμό της γραμμής του αιγιαλού. Το αίτημά του απορρίφθηκε και κατόπιν η Κτηματική Υπηρεσία τού ζήτησε να απομακρύνει τις παράνομες κατασκευές, που είχαν γίνει «καθ’ υπέρβαση κτηρίου, προϋφιστάμενου του 1983, με χρήση ταβέρνα-καφετέρια». Ο ενδιαφερόμενος προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις που χαρακτήριζαν το κτήριο παράνομο, αλλά εντωμεταξύ του δόθηκε μια άλλη δυνατότητα: Ο δεύτερος νόμος για τα αυθαίρετα, του 2013, περιλάμβανε δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου στον αιγιαλό.

Μετά από παρέμβαση του τοπικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ), η πράξη νομιμοποίησης ανακλήθηκε. Η υπόθεση κατέληξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που με τη σειρά του απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητώντας να κρίνει αν σύμφωνα με τον νόμο που το ίδιο είχε θεσπίσει το 2013 (Ν. 4178) ήταν δυνατή η υπαγωγή αυθαιρέτων εντός ζώνης αιγιαλού.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε τα εξής:

- «Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και χρήσεων μπορεί, σύμφωνα με τον Ν. 4178, να γίνει μόνο στον “παλαιό” αιγιαλό (ζώνη ξηράς που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θάλασσα), ο οποίος άλλωστε μπορεί και να ανήκει σε ιδιώτη.

- Για τον αιγιαλό, η εξαίρεση που προέβλεπε ο νόμος αφορούσε μόνο σε λιθόκτιστα κτίσματα, που να είχαν κατασκευαστεί πριν το 1983 και να βρίσκονταν αρχικά εκτός ζώνης αιγιαλού».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News