Γεφύρι της Άρτας το «στοιχειωμένο» Πανάνειο

Ηράκλειο
Γεφύρι της Άρτας το «στοιχειωμένο» Πανάνειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανένα υπουργείο ή φορέας δεν έχει πάρει κάποια πρωτοβουλία για να διασωθεί το έργο

Από τον Άννα στον... Καϊάφα η τύχη του “στοιχειωμένου” Πανάνειου, με το πολύπαθο έργο αποκατάστασης και αξιοποίησης του πρώην νοσοκομείου, στην περιοχή της λεωφόρου Πλαστήρα, να έχει μείνει στα... αζήτητα!

Το ξεχασμένο πρώην Πανάνειο και το έργο που δρομολογήθηκε το 2003, αλλά έμεινε στα... μισά, έφερε ξανά στο προσκήνιο ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής κατέθεσε επερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία, οι απαντήσεις όμως που ήρθαν εξ Αθηνών είναι άκρως... αποκαρδιωτικές!

Ουδείς από τα υπουργεία μέχρι τις τοπικές υπηρεσίες υγείας και τον Δήμο Ηρακλείου έχει κουνήσει έστω ένα δαχτυλάκι για να “ξεστοιχειώσει” το μισοτελειωμένο έργο. Ουδείς, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που ήρθαν στον Βασίλη Κεγκέρογλου, πήρε οποιαδήποτε πρωτοβουλία να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύστερα από τη διακοπή των εργασιών στερέωσης, η πρώτη φάση των οποίων ολοκληρώθηκε με την προσωρινή παραλαβή του έργου τέλος του 2013.

Αντί για να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, τα υπουργεία πετούν το “μπαλάκι” το ένα στο άλλο, και στην Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το ένα υπουργείο, αυτό των Εσωτερικών, ουσιαστικά δεν απάντησε. Γνωστοποίησε απλώς ότι βρίσκεται σε αναζήτηση στοιχείων για το θέμα, και πως περιμένει σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Ηρακλείου!

«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, με θέμα “Ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Πανανείου και αξιοποίησή του για τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης”, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί στην αναζήτηση στοιχείων από τον Δήμο Ηρακλείου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 35437/12.7.2018 έγγραφο και, μόλις περιέλθει η σχετική απάντηση, θα επανέλθουμε με νεότερο συμπληρωματικό έγγραφο», αναφέρει η απογοητευτική απάντηση που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Εξίσου απογοητευτική, για την τύχη του έργου ανακαίνισης-αξιοποίησης του πρώην Πανανείου, και η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί πρόταση συγχρηματοδότησης του εν θέματι έργου από το Ε.Π. “Κρήτη” του ΕΣΠΑ 2014-2020. Επισημαίνεται δε ότι, στο πλαίσιο του Ε.Π. “Κρήτη” του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει εξειδικευτεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τη συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, ύψους 17,7 εκατ. ευρώ, και έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 26,4 εκατ. ευρώ». Ομοίως, όπως επισημαίνεται σε άλλη απάντηση του υπουργείου Οικονομίας που υπογράφει ο γ.γ. Παναγιώτης Κορκολής, «για το συγκεκριμένο έργο δεν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα ουδεμία πρόταση για την ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Οι απαντήσεις των υπουργείων συνιστούν ντροπή, όπως ντροπή αποτελεί για το Ηράκλειο και για τους τοπικούς φορείς η εικόνα όλα αυτά τα χρόνια του πρώην Πανανείου... Είναι πραγματικά ντροπή ότι ένα οραματικό έργο, που υποσχόταν να χαρίσει στην τοπική κοινωνία σημαντικές ιατρικές και κοινωνικές υποδομές, όπως ένα σύγχρονο πολυϊατρείο και ένα Κέντρο Μητέρας-Παιδιού, τελικά δεν πήρε “σάρκα και οστά”. Είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη ντροπή πως μια εργολαβία που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, δηλαδή το 2004, δεν έφτασε ούτε μέχρι τα βασικά! Ούτε δηλαδή ως την ολοκλήρωση της α' φάσης, που αφορούσε σε στατικές-κτηριακές εργασίες!

Η παρέμβαση Κεγκέρογλου

Βλέποντας πως το Πανάνειο είχε ξεχαστεί από όλους και από όλα, και θέλοντας να σημάνει μια κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων κεντρικά και τοπικά, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε καταθέσει τον Ιούλιο επερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Πανανείου και την αξιοποίησή του για τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.

«Το κτήριο που στέγασε για πολλά χρόνια το Πανάνειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης είναι ιδιοκτησία του Βενιζελείου-Πανάνειου Νοσοκομείου και έμεινε χωρίς χρήση από τη δεκαετία του ’70, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη, την απαξίωση και ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσής του.

Το 2003 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον τότε ΟΑΝΑΚ (σήμερα ΟΑΚ), το Βενιζέλειο-Πανάνειο Νοσοκομείο, το ΠΕΣΥ Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου το κτήριο να αναστηλωθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Μητέρας-Παιδιού, σύμφωνα με την απόφαση της τότε διοίκησης του Βενιζέλειου και Πανάνειου Νοσοκομείου.

Ως α’ φάση προβλέφθηκαν η στατική στήριξη, η στερέωση των τοίχων κ.λπ., και η αντικατάσταση της στέγης που προχώρησε σε σημαντικό βαθμό, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει τοποθετηθεί η στέγη. Λόγω των προβλημάτων συνέχισης της χρηματοδότησης, οι εργασίες διακόπηκαν δυο-τρεις φορές και οριστικά με απόφαση του αναδόχου, στον οποίο υπήρχαν οφειλές (εξοφλήθηκαν με τα ληξιπρόθεσμα).

Έκτοτε, δυστυχώς, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ολοκλήρωση, ανακαίνιση και αξιοποίηση του ιστορικού αυτού κτηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, καταλήγοντας: «Επειδή για το εν λόγω κτήριο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ηρακλείου, υπάρχει πλήρης μελέτη και μετά την υλοποίησή της μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του διαθέτη αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης του Ηρακλείου, ερωτάσθε, κύριοι υπουργοί:

- Έχετε γίνει αποδέκτες κάποιας πρότασης από την ενιαία σήμερα διοίκηση ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου-Πανανείου για την ολοκλήρωση των εργασιών και την αξιοποίηση του κτηρίου;

- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του ιστορικού αυτού κτηρίου;

- Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αξιοποίησή του ως Κέντρου Παιδιού-Μητέρας, όπως προέβλεπε η απόφαση της τότε διοίκησης του Βενιζελείου-Πανανείου;

- Εξετάζετε την προοπτική της αξιοποίησης και χρησιμοποίησης του κτηρίου ως Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου;».

Γεφύρι της Άρτας

Η ιστορία του έργου του Πανανείου ξεπερνά πραγματικά και το θρυλικό Γιοφύρι της Άρτας! Το έργο προωθήθηκε στις αρχές του 2000 από τον Γιάννη Κουράκη, από τη θέση τότε του υφυπουργού Αθλητισμού. Στις 31 Μαρτίου του 2003 είχε υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Βενιζελείου, ΠΕΣΥ Κρήτης, Δήμου Ηρακλείου και ΟΑΝΑΚ. Η α' φάση του έργου δημοπρατήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2004, ενώ η χρηματοδότηση της κυβέρνησης έρρεε με το... σταγονόμετρο, με συνέπεια ο εργολάβος να διακόψει τέσσερις φορές τις εργασίες και να τα παρατήσει τον Αύγουστο του 2008.

Μετά από πρωτοβουλία τού τότε δημάρχου Γιάννη Κουράκη και την κινητοποίηση και του Σταύρου Αρναουτάκη ως υφυπουργού, τότε, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το έργο “ξεπάγωσε” το 2010. Το 2011 είχαμε όμως νέα “ψυχρολουσία”. Με απόφαση του γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης Θανάση Καρούντζου σταμάτησε η εργολαβία, με το σκεπτικό πως, λόγω των πολλών χρόνων και των δεδομένων αναθεωρήσεων, το εργολαβικό κόστος θα εκτοξευόταν! Με αυτά και με αυτά, όχι μόνο δεν ξεκίνησε ποτέ η β' φάση του έργου αλλά δεν ολοκληρώθηκε πλήρως καν η α' φάση του.

Μετά από μακρόχρονη σιγή ιχθύος, πριν από ενάμιση περίπου χρόνο είχαν ξεκινήσει νέες προσπάθειες για να ξεμπλοκάρει το πολύπαθο έργο του Πανάνειου νοσοκομείου, με συντονιστή μάλιστα όχι τον Δήμο Ηρακλείου ή το Βενιζέλειο, αλλά την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης. Τότε είχε γίνει και μια ευρεία σύσκεψη, η οποία όμως είχε αποκαλύψει νέα προβλήματα που ταλαιπωρούν το κληροδότημα του ευεργέτη Πανανού!

Όπως είχε αποκαλύψει τότε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, το κτήριο μπορεί να παραδόθηκε από τον εργολάβο, όμως η α’ φάση δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν έχει τοποθετηθεί η στέγη και δεν έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος. Συνεπώς, η β’ φάση της μετατροπής του κτηρίου σε Κέντρο Φροντίδας Μητέρας-Παιδιού και Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου δεν μπορεί να εκτελεστεί, ακόμη κι αν είχαν εξευρεθεί τα χρήματα, που προφανώς θα είναι μερικά εκατομμύρια ευρώ!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News