Νέα περιβαλλοντική «βόμβα»: Μετά τον Καρτερό, λύματα και στο Σκαλάνι

Ηράκλειο
Νέα περιβαλλοντική «βόμβα»: Μετά τον Καρτερό, λύματα και στο Σκαλάνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει λύση για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή του Καρτερού, ξεσηκωμός για λύματα σήμανε και στο Σκαλάνι

Η μία μετά την άλλη “σκάνε” το τελευταίο διάστημα οι περιβαλλοντικές “βόμβες” με ανεξέλεγκτα λύματα σε περιοχές του δήμου Ηρακλείου! Την ώρα που οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει λύση και μάλιστα δεν έχουν βρει ακόμα την άκρη του νήματος για το συνεχόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή του Καρτερού, έχουμε νέο ξεσηκωμό κατοίκων για λύματα. Αυτή τη φορά στο Σκαλάνι, όπου τα λύματα έχουν ξεχειλίσει από τη δεξαμενή του Δήμου και τρέχουν ανεξέλεγκτα σε κοντινό ρυάκι!

Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” βρέθηκε χθες στην περιοχή του Σκαλανίου, καταγράφοντας τις απαράδεκτες αυτές εικόνες, όπως και την αγανάκτηση των δημοτών.

Το σκηνικό στην περιοχή πραγματικά τριτοκοσμικό, συνιστώντας προσβολή για το περιβάλλον και τους κατοίκους του Σκαλανίου. Όπως καταμαρτυρούν οι αποκαλυπτικές εικόνες, το πρόβλημα αφορά στη δεξαμενή του Δήμου, όπου συλλέγονται τα λύματα στην περιοχή Κουτσουνάρι, η οποία πλημμύρισε. Για την ακρίβεια, πλημμύρισε για μια ακόμη φορά, αφού, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το φαινόμενο αυτό, με τη δεξαμενή να ξεχειλίσει και τα λύματα να τρέχουν στο ρυάκι, επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά.

Κάποιοι κάτοικοι κάνουν λόγο για σκηνικό-καρμπόν, που επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μήνες περίπου, με τον Δήμο Ηρακλείου απλώς να στέλνει βυτιοφόρα να κάνουν απάντληση της λυματολάσπης από τη δεξαμενή όταν αυτή παραγεμίζει.

Οι δημότες υψώνουν κραυγή διαμαρτυρίας και αγωνίας για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη δυσοσμία, τα κουνούπια και τα υπόλοιπα έντονα, ενώ κάνουν λόγο για αδιαφορία των αρμοδίων να δώσουν λύση στο πρόβλημα, πέραν της προσωρινής μέριμνας με τα βυτιοφόρα που στέλνει ο Δήμος κάθε λίγους μήνες.

Από πλευράς ΔΕΥΑΗ τονίζεται ότι οριστική λύση στο όλο πρόβλημα θα δοθεί με την κατασκευή μικρής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη κατατεθεί σχετικό τεχνικό δελτίο στην Περιφέρεια Κρήτης, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του αναγκαίου για την περιοχή του Σκαλανίου περιβαλλοντικού έργου.

“Μπαλάκι” οι ευθύνες: Ακόμα περιμένουν λύση στον Καρτερό!

Και ενώ ένας νέος περιβαλλοντικός “πονοκέφαλος” ξεδιπλώθηκε στο Σκαλάνι, προκαλώντας την οργή των κατοίκων, τα νεύρα και τις αντοχές τους εξακολουθούν να δοκιμάζουν οι κάτοικοι του Καρτερού, που περιμένουν ακόμα λύση και απαντήσεις για τη συνεχή ροή λυμάτων μια “ανάσα” από την παραλία της Φλωρίδας.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς όχι μόνο δεν έχουν βρει την αιτία του κακού για τη συνεχόμενη ρύπανση με διαφόρων ειδών λύματα κοντά στην παραλία της Φλωρίδας, αλλά πετούν ο ένας το “μπαλάκι” στον άλλο ως προς τις αρμοδιότητες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το μοναδικό που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα είναι να φτιαχτεί ένα πρόχειρο ανάχωμα, ένας λάκκος ουσιαστικά, για να περιορίζονται τα λύματα και να μην πηγαίνουν στην παραλία της Φλωρίδας! Μια λύση βεβαίως που κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει σωστά το πρόβλημα και, όχι μόνο δεν έχει παρηγορήσει τους κατοίκους, αλλά ίσα-ίσα τους έχει βγάλει από τα ρούχα τους!

Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει μετά και τα νέα περιβαλλοντικά παρατράγουδα. Στην επίμαχη περιοχή καταγράφηκαν προχθές Κυριακή εικόνες χωρίς προηγούμενο. Η στάθμη στο ανάχωμα, που έχει φτιαχτεί για να συγκρατεί τα λύματα, ανέβηκε τόσο πολύ, ώστε ο λάκκος άρχισε να ξεχειλίζει, με κίνδυνο τα λύματα να συνεχίζουν την πορεία τους και να βρεθούν στη θάλασσα, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν 15 ημέρες!

Ο εκνευρισμός έφτασε στο “κόκκινο”, όταν στο σημείο βρέθηκε μηχάνημα του Δήμου, που επιχείρησε την εμβάθυνση του λάκκου-αναχώματος που έχει φτιαχτεί.

Η αφόρητη μυρωδιά και τα αμέτρητα κουνούπια έχουν κάνει κόλαση τη ζωή των κατοίκων, που δεν έχουν τρόπο να προστατευτούν από την τεράστια εστία μόλυνσης, μια ανάσα από τα σπίτια τους. Οι όποιοι ψεκασμοί έχει κάνει η υπηρεσία της Περιφέρειας φαίνεται ότι δεν αρκούν για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια προκαλούν τρόμο, μετά και τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News