Ηράκλειο

Ο απίστευτος λόγος που το «Θέατρο των Αγρών» τελικά θα… παραμείνει κλειστό!

Με μία άκρως «αιχμηρή» ανακοίνωση το «Θέατρο των Αγρών» ενημερώνει τους Κρητικούς πως… τελικά, δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα

Μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι το «Θέατρο των Αγρών», ο μοναδικός χώρος πολιτισμού και τέχνης στην περιοχή του Κυπαρισσίου, θα επαναλειτουργήσει, μία νέα ανακοίνωση μας ενημερώνει για το αντίθετο!

Ο λόγος που οι ιθύνοντες του χώρου έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση, ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς, μετά το γραφειοκρατικό ζήτημα που «κράτησε» κλειστές τις πόρτες του πολιτιστικού χώρου για 3 ολόκληρα χρόνια, τώρα η ΔΕΥΑΗ σταμάτησε την παροχή νερού στο χώρο και μάλιστα «χωρίς καμία προειδοποίηση», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση από το «Θέατρο των Αγρών»: «Το ρολόι της ύδρευσης αφαιρέθηκε για ένα χρέος 1.497 ευρώ, συσσωρευμένα πάγια της περιόδου που το Θέατρο παρέμενε κλειστό…».

Οι ιθύνοντες του «θεάτρου των Αγρών», πέρα από το γεγονός ότι, πλέον, η ευρύτερη περιοχή στερείται πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναφέρονται, στη σχετική του ανακοίνωση, και σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα. Ειδικότερα, παρομοιάζουν τη διακοπή της παροχής νερού με έναν… «εμπρηστικό μηχανισμό υψηλής ισχύος». Κι αυτό γιατί, «πριν λίγα χρόνια, σε πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο Θέατρο, η Πυροσβεστική ανεφοδιαζόταν από τις εγκαταστάσεις μας, οι οποίες, στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας του, περιλαμβάνουν δεξαμενές και πλήρες σύστημα πυρόσβεσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με το αιχμηρό σχόλιο «Και μόνο για λόγους Πολιτικής Προστασίας, η συγκεκριμένη παροχή πρέπει να επανασυνδεθεί. Εκτός αν τα 1.497 ευρώ αξίζουν περισσότερο…».

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το «Θέατρο τω Αγρών»:

«Άνυδρος πολιτισμός…

Πριν μια εβδομάδα, με μια ανακοίνωση, αναγγείλαμε στους φίλους του Θεάτρου των Αγρών ότι είμαστε εδώ και σχεδιάζουμε να διακόψουμε την υποχρεωτική «πολιτιστική αγρανάπαυση». Έμελλε όμως να προηγηθεί μια άλλη διακοπή…

Έχουν περάσει τρία καλοκαίρια με το Θέατρο των Αγρών κλειστό ως αποτέλεσμα του διωγμού και της οικονομικής ασφυξίας που προκάλεσαν θεοί και δαίμονες μιας στυγνής γραφειοκρατίας. Που αποδείχθηκε όμως, εκτός από στυγνή, και στεγνή και άνυδρη πριν περάσουν λίγες ώρες από την ανακοίνωση.

Όπως μόλις διαπιστώσαμε, η υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου έκοψε χωρίς καμία προειδοποίηση την παροχή νερού στο Θέατρο των Αγρών. Αφαίρεσε το ρολόι της ύδρευσης που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη μαρκίζα του Θεάτρου, πάνω στο δημόσιο δρόμο. Χωρίς κανείς -επαναλαμβάνουμε- να ειδοποιήσει για τη διακοπή παρά το γεγονός ότι αφορά έναν χώρο επαγγελματικής χρήσης, ασχέτως του αν βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Και κυρίως, παρά το γεγονός ότι στο μικρό μας τόπο είναι σε όλους γνωστές οι οφειλές πολλών επαγγελματικών χώρων όπως και οι μικρότερες κάποιων οικιακών, όπου η παροχή νερού ουδέποτε διεκόπη.

Πάντως, με δεδομένο ότι ο υπεύθυνος του Θεάτρου είναι πολύ εύκολα εντοπίσιμος, θα πρέπει οι «κόφτες» του δήμου να έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να περάσουν απαρατήρητοι. Εκτός αν είχαν εντολές να είναι επιλεκτικοί…

Και είναι απορίας άξιον αν και αυτή η απρόσμενη ενέργεια εντάσσεται τελικά στο κυνηγητό της δημοτικής αρχής και την ύποπτη επιμονή της να τηρεί με το Θέατρο των Αγρών το γράμμα του νόμου, αντίθετα με ό,τι κάνει στους δημοτικούς πολιτιστικούς χώρους.

Πατώντας στο γράμμα του νόμου θα μπορούσαμε και εμείς να προβούμε σε ανάλογες κινήσεις ενάντια σε χώρους του δήμου που λειτουργούν παράτυπα. Δεν το κάναμε και δε θα το κάνουμε αφού εμείς μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο πολιτισμός αφορά τις ανάγκες του κόσμου. Όποιος βάζει εμπόδια στην πολιτιστική έκφραση, βλάπτει αυτόν που απολαμβάνει το αποτέλεσμα της προσπάθειας και όχι εκείνον που φαίνεται στην μαρκίζα.

Το ερώτημα είναι αν η δημοτική αρχή επιθυμεί τελικά την παρουσία του Θεάτρου των Αγρών σε μια επιβαρυμένη περιοχή του δήμου.

Αν μπορεί -έστω και καθυστερημένα- να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη που απαιτεί η προσπάθεια για επανέναρξη της λειτουργίας του. Ή αν θεωρεί ότι ξεπληρώνει τις πολιτιστικές της οφειλές στην περιοχή μας προβάλλοντας μια φορά τον χρόνο ταινία στην πλατεία του χωριού, όπως έκανε φέτος με τον «Ηλία του 16ου»…

Επειδή το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω, εμείς περιμένουμε από τον δήμαρχο να παρέμβει προσωπικά, αν πιστεύει ότι ο πολιτισμός πρέπει να προχωρά ανεμπόδιστος.

Το ρολόι της ύδρευσης αφαιρέθηκε για ένα χρέος 1.497 ευρώ, συσσωρευμένα πάγια της περιόδου που το Θέατρο παρέμενε κλειστό από ενέργειες και παραλείψεις του ίδιου του δήμου. Επί του θέματος είχαμε ενημερώσει προφορικά και γραπτά προ τριετίας τον δήμαρχο Ηρακλείου εξηγώντας του ότι, με τον τρόπο που χειρίζονταν οι υπηρεσίες του το Θέατρο των Αγρών, το οδηγούσαν σε οικονομική ασφυξία, προσθέτοντας έξοδα πάνω στα έξοδα για να τηρηθεί το γράμμα του νόμου. Μπορεί άραγε ο δήμαρχος να επαναφέρει το νερό στο αυλάκι;…

Υστερόγραφο: Η διακοπή της παροχής νερού μέσα στο κατακαλόκαιρο, με πολύ ισχυρούς ανέμους και καταστροφικές πυρκαγιές μπορεί να αποδειχθεί εμπρηστικός μηχανισμός υψηλής ισχύος. Πριν λίγα χρόνια, σε πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο Θέατρο, η Πυροσβεστική ανεφοδιαζόταν από τις εγκαταστάσεις μας, οι οποίες, στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας του, περιλαμβάνουν δεξαμενές και πλήρες σύστημα πυρόσβεσης. Και μόνο για λόγους Πολιτικής Προστασίας, η συγκεκριμένη παροχή πρέπει να επανασυνδεθεί. Εκτός αν τα 1.497 ευρώ αξίζουν περισσότερο…

Θέατρο των Αγρών»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια