Τυμπάκι: Από τη ναζιστική ισοπέδωση στην ανοικοδόμηση

Ηράκλειο
Τυμπάκι: Από τη ναζιστική ισοπέδωση στην ανοικοδόμηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράδειγμα προς μίμηση αποτέλεσε η ανοικοδόμηση του Τυμπακίου μετά τη ναζιστική ισοπέδωση. Οι μνήμες παρέμειναν ζωντανές σε μία λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Σε κλίμα συγκίνησης και με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι, η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Πολιτεία Τυμπακίου με θέμα «ΤΥΜΠΑΚΙ –ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση μεταξύ των οποίων ο Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών κ. Αντώνης Μανιαδάκης, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Νικόλαος Μαρκάκης, ο Αντιπτέραρχος ε.α κ. Ιωάννης Μανιαδάκης, και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Καράτε Κέλλυ Κυδωνάκη.

Επίσης, παραβρέθηκαν οι επιζήσαντες Τυμπακιανοί, που βίωσαν τις δυσχερείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τα Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής. Η προβολή με ιστορικές μαρτυρίες κατά τη διάρκεια της βραδιάς προκάλεσε έντονα συναισθήματα στους παρευρισκόμενους καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκαν ο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορία των θυμάτων των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής. Το βίντεο ήταν μία επιμέλεια και ευγενική προσφορά των κ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, πάντα κοντά σε όλα τα νέα παιδιά, τίμησε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Καράτε Κέλλυ Κυδωνάκη,  ευχόμενη ταυτόχρονα  να κατακτήσει στο μέλλον και τον τίτλο της Ολυμπιονίκη. Η βράβευση της 17χρονης Τυμπακιανής Πρωταθλήτριας, η οποία τίμησε με τις επιδόσεις της ολόκληρη την Κρήτη, έγινε από τον πρόεδρο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.

Το Σωματείο τιμά την προσφορά της Κέλλυ στον αθλητισμό αλλά και στον τόπο, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η εργατικότητα και το πείσμα συνεχίζουν να αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά των Τυμπακιανών. Το Σωματείο εκφράζει επίσης την υπερηφάνειά του και για την Πρωταθλήτρια Ελλάδος στη Ξιφασκία, Μαρινέλα Πεδιαδιτάκη που λόγω των αθλητικών της υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν ήταν εφικτό να παρευρεθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Το Τυμπάκι και ο Ρόμελ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προέβαλλε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, την ολική καταστροφή που υπέστη το Τυμπάκι το Φλεβάρη του 1942 και το ρόλο του Ρόμελ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κα. Ευλαβία-Μαρία Φασομυτάκη, με τίτλο ομιλίας «Το Τυμπάκι – από την οικονομική καταστροφή την περίοδο της Κατοχής σε πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε ότι ο λαός του Τυμπακίου με την εργατικότητά του κατάφερε να δημιουργήσει το ακατόρθωτο, να κατακτήσει το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι κ.κ. Μανώλης και Αλέξανδρος Κανακάκης, με τραγούδια των μεγάλων συνθετών: Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου.

Η ερμηνεία ήταν μαγευτική με τραγούδια που έχουν πλούσιο μουσικό - ποιητικό περιεχόμενο και έχουν καταγράψει διαχρονικά πίκρες, χαρές, αγωνίες, αγάπες, ιστορικές μνήμες και προσδοκίες.

Μια μέρα πριν την εκδήλωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» προσκάλεσε όλα τα μέλη του στην ετήσια Γενική Συνέλευσή του, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του στο Τυμπάκι.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο: «Το Τυμπάκι με την ολοσχερή καταστροφή του, την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του, τα μαρτύρια τα οποία υπέφεραν, την Αντίστασή τους στον κατακτητή, αποτέλεσε σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα. Σύμβολο εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News