default-image

Γυρίζουν στα παλιά τους λημέρια οι δημοτικοί αστυνομικοί

Ηράκλειο
Γυρίζουν στα παλιά τους λημέρια οι δημοτικοί αστυνομικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου επιστρέφουν εργαζόμενοι που είχαν μεταταχθεί στις φυλακές  

Μονάχα... σαμπάνιες δεν άνοιξαν την περασμένη Πέμπτη στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου στο άκουσμα ότι βγήκε η σχετική εγκύκλιος αναφορικά με το ζήτημα της μετάταξης (ουσιαστικά επιστροφής) των πρώην δημοτικών αστυνομικών που μετά την κατάργηση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας μετατάχθηκαν να εργαστούν σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, άνοιξε ο δρόμος για εφαρμοστεί η ειδική πρόβλεψη που θεσπίστηκε πρόσφατα με το νομικό πλαίσιο του “Καλλικράτη” και προβλέπει την εθελούσια επιστροφή (με μια απλή αίτηση στον Δήμο της αρεσκείας τους) πρώην δημοτικών αστυνομικών στις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας. Ήδη, στο Ηράκλειο 13 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, που τα τελευταία χρόνια είχαν μεταταχθεί και υπηρετούν σε φυλακές, έκαναν σχετική κρούση στη Λότζια, εκφράζοντας τη θέλησή τους να επιστρέψουν στη Δημοτική Αστυνομία, ενώ μένει να διαφανεί τις επόμενες ημέρες αν θα προκύψουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Η εξέλιξη σκόρπισε χαράς ευαγγέλια στις τάξεις της Δημοτικής Αστυνομίας, που σήμερα “πνίγεται”, καλούμενη με 15 όλα κι όλα άτομα που έχουν απομείνει να βγάλει εις πέρας ένα σωρό υποχρεώσεις και αρμοδιότητες.

Όταν πρωτοσυστάθηκε η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, το 2004, αριθμούσε συνολικά 77 άτομα. Όταν ο θεσμός καταργήθηκε, πριν από μερικά χρόνια, με τον γνωστό “ξαφνικό θάνατο” στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών, οι υπάλληλοι διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις και υπηρεσίες. Άλλοι πήγαν στις φυλακές, άλλοι στην ΕΛ.ΑΣ. και άλλοι σε τελωνεία.

Προ τριετίας περίπου που δόθηκε η δυνατότητα ανασυγκρότησης της Δημοτικής Αστυνομίας, η στελέχωσή της έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το παρελθόν.

Η Δημοτική Αστυνομία επαναλειτούργησε με 21 άτομα στο σύνολο, εκ των οποίων όμως σήμερα έχουν απομείνει μόλις 15!

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, «από τους 21 εργαζόμενους, ένας συνταξιοδοτήθηκε, άλλος ένας απουσιάζει στο εξωτερικό με άδειες άνευ αποδοχών, 2 εργαζόμενες είναι σε κύηση, ενώ άλλος ένας έχει πάρει μετάθεση σε άλλη υπηρεσία.

Έτσι, τη στιγμή αυτή που μιλάμε η υπηρεσία διαθέτει μόλις 15 άτομα, που φυσικά δε φτάνουν για να ανταποκριθεί σε όλο το φάσμα των υποχρεώσεών της».

«Η αλήθεια είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία έχει “γονατίσει” αυτό το διάστημα. Μας ζητούνται πάρα πολλά, καλούμαστε να τρέξουμε για το κυκλοφοριακό, τα τραπεζοκαθίσματα, το νερό... Δε γίνεται να τα προλάβουμε.

Σκεφτείτε ότι μόνο για το έργο της ανάπλασης στο κέντρο μάς έχει ζητήσει επιτακτικά η Εισαγγελία να διαθέτουμε δύο βάρδιες καθημερινά, μία το πρωί και μία το απόγευμα. Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ούτε τακτικούς ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα. Ως εκ τούτου, είδαμε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, ανακούφιση θα έλεγα, την έκδοση της εγκυκλίου που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή πρώην δημοτικών αστυνομικών από τις φυλακές.

Προσδοκούμε δεδομένα στην επιστροφή 13 ατόμων, που θέλουν να γυρίσουν και είχαν άλλωστε πιέσει και αυτοί από την πλευρά τους για να δοθεί μια τέτοια δυνατότητα, όπως θεσπίστηκε με τον “Καλλικράτη”, και θα δούμε αν προκύψουν κι άλλοι. Αλλά και οι 13 αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση, που μας δίνει ανάσα», κατέληξε ο κ. Παττακός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News