Ολοκληρωτική καταστροφή στα επιτραπέζια σταφύλια

Ηράκλειο
Ολοκληρωτική καταστροφή στα επιτραπέζια σταφύλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικοί οι έλεγχοι ζημιών από τον ΕΛΓΑ που “τρέχουν” με γοργούς ρυθμούς

Και με τη βούλα, μέσω των αυτοψιών των αρμόδιων ελεγκτών του ΕΛΓΑ, επιβεβαιώνεται η τεράστια φετινή καταστροφή στα επιτραπέζια σταφύλια στον τόπο μας λόγω των βροχών του Ιουλίου, με την προθεσμία αναγγελίας ζημιών να εκπνέει σήμερα.

Την ίδια ώρα, καταβάλλεται ένας αγώνας δρόμου για να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες αμπελουργούς, με την Ένωση Ηρακλείου, η οποία άνοιξε χθες τα οινοποιεία της ξεκινώντας την παραλαβή οινοσταφύλων, να ετοιμάζει μαζική “απόβαση” την ερχόμενη Τρίτη στα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΑΣΗ αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη στα γραφεία του ΕΛΓΑ, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες που μπορούν να σταθούν εμπόδιο για την αποζημίωση των αμπελουργών που έχουν υποστεί πρωτοφανείς καταστροφές, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια, μετά τις βροχές που έπεσαν μέσα στον Ιούλιο.

Από τηn πρώτη στιγμή οι αμπελουργοί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα έκαναν λόγο για τεράστια έως ολοκληρωτική καταστροφή στη φετινή παραγωγή. Και η εικόνα επιβεβαιώνεται μέσω των σχετικών ελέγχων...

Ζημιές που αγγίζουν το 100% της παραγωγής ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια πιστοποιούν, για του λόγου το αληθές, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, που έχουν ήδη διεκπεραιώσει τις αυτοψίες σε ποσοστό 75% επί των αναγγελιών που έχουν γίνει από πλευράς αμπελουργών.

Το ποσοστό διεκπεραίωσης των ελέγχων από πλευράς ΕΛΓΑ μοιάζει εντυπωσιακό και οφείλεται στο ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες των γεωπόνων-εκτιμητών που ρίχτηκαν στη μάχη ελέγχου των ζημιών...

Ζημιές που αγγίζουν το 100% της παραγωγής ιδίως τα επιτραπέζια σταφύλια πιστοποιούν, για του λόγου τo αληθές, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, που έχουν ήδη διεκπεραιώσει τις αυτοψίες σε ποσοστό 75% επί των αναγγελιών που έχουν γίνει από πλευράς αμπελουργών.

Οι αμπελουργοί της Κρήτης έχουν προθεσμία μέχρι και σήμερα για να αναγγείλουν τις ζημιές και να τις υποδείξουν στο προσωπικό του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, για να ανοίξει ο δρόμος της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών θα πρέπει προηγουμένως να κλείσει το πακέτο των αποζημιώσεων του 2017. Για τον λόγο αυτό, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών θα συναντηθεί την Τρίτη στα τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ με τη διοίκηση της υπηρεσίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή του 30% των παλαιότερων αποζημιώσεων.

Η αγωνία για τους πληγέντες αγρότες της Κρήτης φτάνει στο αποκορύφωμά της, καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν μέσα από τα χέρια τους μια “χρυσή” σοδειά, όπως είχε χαρακτηριστεί από πλευράς ποιότητας και ποσότητας των φετινών σταφυλιών.

«Υπάρχουν περιοχές όπου η καταστροφή της παραγωγής φτάνει το 100%, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια. Τα οινάμπελα ευτυχώς βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Έχει σωθεί στα οινάμπελα περίπου το 60%.

Οι εικόνες που καταγράφονται είναι απογοητευτικές. Είδαμε καταστροφές σε αμπελώνες εξαιρετικούς, όπου οι παραγωγοί ετοιμάζονταν για μια “χρυσή” χρονιά. Έφτασαν στη βρύση να πιουν νερό, αλλά τελικά δεν πρόφτασαν. Το θετικό, το παρήγορο πάντως είναι ότι προχωρούν πολύ γρήγορα οι έλεγχοι των ζημιών. Μάλιστα, για πρώτη φορά οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βγήκαν προτού γίνει αναγγελία. Έχουν ανακληθεί οι άδειες των γεωπόνων και προχωρά πολύ γρήγορα αυτή η διαδικασία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Παλιανή, Αρκαλοχώρι και Πύργος: Ξεκίνησε η παραλαβή οινοσταφύλων

Εντωμεταξύ, ξεκίνησε χθες, όπως είχε προαναγγελθεί, η παραλαβή οινοσταφύλων από την Ένωση Ηρακλείου.

Η ΕΑΣΗ είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε την παραλαβή οινοσταφύλων, τόσο στο οινοποιείο της στην Παλιανή, όσο και στα υποκαταστήματα Αρκαλοχωρίου και Πύργου, στις 9 Αυγούστου, δηλαδή χθες. Όπερ και εγένετο, με τα οινοποιεία να ανοίγουν τις πόρτες τους.

Όπως έχουμε γράψει, φέτος η ΕΑΣΗ έχει θεσπίσει ένα καινούργιο σύστημα τιμών, προσφέροντας μπόνους στους παραγωγούς που συνεργάζονται με αυτήν. Η Ένωση προσφέρει, δηλαδή, άλλες, αυξημένες τιμές για τα οινοστάφυλα στους αγρότες που έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ στην οργάνωση, πληρώνοντας και το ανάλογο τίμημα, και διαφορετικές, χαμηλότερες τιμές στους υπόλοιπους παραγωγούς.

Είναι ενδεικτικό πως, σε ό,τι αφορά τα λευκά οινοστάφυλα, η ΕΑΣΗ ξεκίνησε χθες να τα παραλαμβάνει στην τιμή των 0,35 ευρώ ανά κιλό, έναντι 0,30 ευρώ τον περσινό Αύγουστο.

Ομοίως αυξημένες (για όσους ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους στην Ένωση), και συγκεκριμένα στα 0,35 ευρώ έναντι 0,30 ευρώ πέρυσι, θα είναι οι τιμές για το ροζακί και το λιάτικο. Στα 0,45 ευρώ (έναντι 0,40 ευρώ πέρυσι) θα παραλαμβάνεται η ποικιλία Syrah, ενώ για το μαντηλάρι υπάρχει επίσης αύξηση από 0,25 ευρώ/κιλό που ήταν πέρυσι στα 0,30 ευρώ φέτος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΑΣΗ γνωστοποιεί τα εξής: «Στο πλαίσιο αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η οργάνωσή μας συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11 Be για τις λευκές.

β) Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται από 10 π.μ. έως 7 μ.μ.

Όλοι οι παραγωγοί που προσκομίζουν οινοστάφυλα στο οινοποιείο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την επικαιροποιημένη δήλωση αμπελοκαλλιέργειας, η οποία πρέπει να αναφέρει όλα τα αλφαριθμητικά στοιχεία του παραγωγού και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αμπελοτεμαχίων, από τα οποία ο παραγωγός θα παραδώσει οινοστάφυλα.

Οι παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους το Δελτίο Αποστολής, προς αποφυγήν εκκρεμοτήτων.

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2810/378.110, 378.135 και 791.250 (Αρκαλοχώρι: 28910/22.223 και Πύργος: 28930/22.309)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News