Πολυσύνθετος πονοκέφαλος η αιτία της μόλυνσης από τα λύματα στον Καρτερό

Ηράκλειο
Πολυσύνθετος πονοκέφαλος η αιτία της μόλυνσης από τα λύματα στον Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμάκια της Περιφέρειας έκαναν αυτοψία στον λάκκο με τα λύματα στον Καρτερό

Όργιο αυθαιρεσίας, γύρω από τον εντοπισμό λυμάτων στο ρέμα που διατρέχει τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και καταλήγει στην ακτή του Καρτερού διαπιστώνει το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της περιφέρειας Κρήτης, με επικεφαλής τον Επόπτη Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη.

Ωστόσο παρά τις διαπιστώσεις και το γεγονός πως έχουν περάσει έξι ημέρες από τη διαπίστωση του προβλήματος οι υπαίτιοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί και απαντήσεις δεν έχουν δοθεί στους κατοίκους της περιοχής που αγωνιούν για την υγεία και την ασφάλεια τους.

Μαζί με τον εκπρόσωπο της ΕΤΒΑ και τεχνικό κλιμάκιο από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙΠΕ οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών της περιφέρειας βρέθηκαν το πρωί στο σημείο όπου έχει δημιουργηθεί το ανάχωμα που εμποδίζει προς στιγμής την ροή των λυμάτων προς τη θάλασσα.

Για να διαπιστωθεί πως η σοβαρή μόλυνση προέρχεται πιθανώς από τρεις διαφορετικές πηγές, με υγρά λύματα να συνεχίζουν να φτάνουν στο ανάχωμα που μόλις χθες το βράδυ είχε και πάλι αδειάσει με τη συνδρομή βυτιοφόρων.

Ο βαθμός της δυσοσμίας, ο χρωματισμός των λυμάτων και τα ιζήματα που εντοπίζονται στα σημεία μετά το ανάχωμα, όπου δεν υπάρχει πλέον ροή, υποδεικνύουν όπως φαίνεται ότι εκτός από την απόρριψη βοθρολυμάτων, στο ρέμα καταλήγουν επίσης λύματα που πέφτουν παράνομα στους αγωγούς όμβριών και πιθανότατα βιομηχανικά απόβλητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που οδήγησε και στην αποκάλυψη της σοβαρής μόλυνσης η οποία εκτείνεται σε όλο το μήκος του ρέματος από την Βορειοανατολική πλευρά της Βιομηχανικής περιοχής μέχρι την Ακτή του Καρτερού πιθανολογείται ότι έχει προκύψει από βυτιοφόρο είτε βυτιοφόρα που άδειασαν τα προηγούμενα 24ωρα λύματα στην κοίτη του ρέματος περνώντας από το χωματόδρομο που βρίσκεται παραπλεύρως της Λαχαναγοράς.

Ήδη ο εισαγγελέας Ηρακλείου έχει διατάξει έρευνα από το λιμενικό και την αστυνομία η οποία θα βασιστεί στο πόρισμα του επόπτη δημόσιας υγείας ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΤΒΑ να προσδιορίσει με επιτόπιους ελέγχους ποιες επιχειρήσεις στη ΒΑ πτέρυγα της ΒΙΠΕ μπορεί να ευθύνονται για την απόρριψη υγρών λυμάτων στους αγωγούς όμβριων που καταλήγουν στο ρέμα μεταφέροντας πιθανώς και βιομηχανικά και ζωικά απόβλητα, καθώς έχουν ληφθεί δείγματα και αναμένονται απαντήσεις από τα εργαστήρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News