«Stop» στα τροχαία προσπαθεί να βάλει η Εισαγγελία Ηρακλείου

Ηράκλειο
«Stop» στα τροχαία προσπαθεί να βάλει η Εισαγγελία Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στην Κρήτη κάνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου

Τα στοιχεία που αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, συγκλονίζουν, καθώς μόλις από τον Ιούνιο και μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου σημειώθηκαν, συνολικά, 2.177 παραβάσεις, αλλά και 7 τροχαία ατυχήματα, ένα εκ των οποίων, θανατηφόρο.

Όπως, χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Αθανάσιος Γαλήνας, «τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, ενώ είναι δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Τα τροχαία ευθύνονται για 2 εκατομμύρια τραυματίες και 120.000 νεκρούς τα τελευταία πενήντα έτη.».

Μέσω της παρέμβασής της η Εισαγγελία Ηρακλείου ζητά:

  • Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη των τροχαίων,
  • οι αστυνομικές υπηρεσίες να συνεχίσουν την αστυνόμευση και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε οδηγούς και
  • οι τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Ηρακλείου να προχωρήσουν στη συντήρηση του οδικού δικτύου, τη σήμανση και την αποκατάσταση της ορατότητας σε όσα αυτού (δικτύου) δεν είναι εμφανείς οι ρυθμιστικές της κυκλοφορίας πινακίδες

Παράλληλα, προτρέπει σχολεία και φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, στοχεύοντας - ιδίως - στις μαθητικές κοινότητες του Ηρακλείου, που σκοπό έχουν τη διαμόρφωση κουλτούρας οδικής ασφάλειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου:

«Σε εκτέλεση της με αριθμό πρωτ. 7395/12-7-2018 παραγγελίας της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αιτηθήκαμε και λάβαμε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου, στοιχεία για τον αριθμό των επικίνδυνων παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ως και των τροχαίων θανατηφόρων δυστυχημάτων και λοιπών τροχαίων συμβάντων που είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών, στην περιοχή της Π.Ε. Ηρακλείου, για το μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το συγκεκριμένο μήνα, βεβαιώθηκαν συνολικά 2.177 επικίνδυνες παραβάσεις. Αναλυτικά, 1206 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 50 για αντικανονική προσπέραση, 38 για κίνηση σε αντίθετο ρεύμα, 47 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 9 για παραβίαση προτεραιότητας, 220 για οδήγηση χωρίς κράνος, 220 για στέρηση άδειας ικανότητας, 2 για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, 21 για έλλειψη ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 118 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και 246 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Περαιτέρω, το ίδιο διάστημα έλαβαν χώρα 7 τροχαία, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός συνανθρώπου μας, το σοβαρό τραυματισμό 4 και τον ελαφρύ επτά.

Με αφορμή τα παραπάνω, κατ’ αρχάς, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους οδηγούς και να τους καλέσουμε να εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία έχουν αυτονοήτως τραγικές συνέπειες για τα θύματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανηλίκους, και τις οικογένειές τους, ως επίσης και σοβαρές συνέπειες (ποινικές, οικονομικές, κλπ.) για τους υπαίτιους πρόκλησης αυτών.

Όπως, επανειλημμένως έχει επισημανθεί από αρμόδιους φορείς, τα τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, ενώ είναι δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Τα τροχαία ευθύνονται για 2 εκατομμύρια τραυματίες και 120.000 νεκρούς τα τελευταία πενήντα έτη. Η πλειονότητα των τροχαίων αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ουσιών, η υπερβολική ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση οδηγού, δυνατή μουσική κατά την οδήγηση, έντονες συζητήσεις κ.α.) αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ασφαλής οδήγηση σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
  • Δεν οδηγώ, όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Δεν ενεργώ αντικανονικές προσπεράσεις
  • Δεν παραβιάζω τον ερυθρό σηματοδότη
  • Σταματώ στο «STOP» και παραχωρώ προτεραιότητα
  • Παραχωρώ προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
  • Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Πριν ξεκινήσω για ταξίδι ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

Ενόψει των παραπάνω καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη των τροχαίων, επιπλέον δε τις αστυνομικές υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε οδηγούς, οι οποίοι με την «επιθετική-επικίνδυνη οδήγησή τους, αδιαφορώντας για το ύψιστο έννομο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και σωματική ακεραιότητα τόσο των ίδιων όσο και άλλων συμπολιτών μας. Καλούμε, ακόμη, τις τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Ηρακλείου, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τη σήμανση και την αποκατάσταση της ορατότητας σε όσα αυτού (δικτύου) δεν είναι εμφανείς οι ρυθμιστικές της κυκλοφορίας πινακίδες.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με τα παραπάνω, και κοινοποιήσουν την προκείμενη και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων τους.

Παρακαλούμε, επίσης, τους γονείς, εκπαιδευτικούς, Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού της Π.Ε. Ηρακλείου, Αστυνομία, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Κρήτης, Ιατρικούς Συλλόγους, ΚΤΕΛ Ηρακλείου, επαγγελματικά σωματεία οδηγών (TAXI φορτηγών κ.λ.π.), και ιδιωτικούς φορείς και συλλόγους, όπως Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων «Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α.», Εθελοντικό Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων «Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.», Σύλλογο Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων, για τη συνεργασία, συντονισμό και ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη των τροχαίων, για την κατά το δυνατόν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενηλίκων και ανηλίκων πολιτών, με στόχο τη διαμόρφωση κουλτούρας οδικής ασφάλειας και τη συνειδητοποιημένη οδήγηση.

Προτρέπουμε, ιδίως, όλους τους παραπάνω, για τη λήψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη συνεργασιών με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τον σχεδιασμό και την οργάνωση διαδραστικών μαθημάτων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση στο έπακρο υποδομών, όπως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου, εστιάζοντας στη βιωματική μάθηση, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά και πληροφορικά μέσα (όπως π.χ. προσομοιωτή οδήγησης του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή οδικής κουλτούρας και η παιδεία εν τέλει, μπορούν να βάλουν επιτέλους ένα «stop» στα τροχαία.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση όλων των Υπηρεσιών και Φορέων του Ηρακλείου, πρόθυμη να συμβάλει σε φιλόδοξες συνεργασίες και καινοτόμες δράσεις, για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού.

«Ας επιλέξουμε την “αμυντική” οδήγηση για εμάς και τα παιδιά μας, ας επιλέξουμε την ασφαλή οδήγηση, για να σταματήσουμε πλέον να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο».

Ο Διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου

Αθανάσιος Κ. Γαλήνας

Εισαγγελέας Πρωτοδικών»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News