Καθησυχασμός με αστερίσκους... στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας

Κρήτη
Καθησυχασμός με αστερίσκους... στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμοι στα χαρτιά δηλώνουν στον Δήμο Ηρακλείου από πλευράς πολιτικής προστασίας, αλλά χωρίς να έχουν λυθεί, την ίδια ώρα, στην πράξη τα διαχρονικά “αγκάθια”, όπως είναι η άναρχη δόμηση, οι στενοί δρόμοι και η έλλειψη πρόσβασης σε κεντρικά σημεία όπως η Αγία Τριάδα, ακόμα και για τα πυροσβεστικά οχήματα ή το ΕΚΑΒ, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών όπως ο Γιόφυρος...

Έντονος “προβληματισμός” και ανησυχία υπάρχουν επίσης, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα και το ύφος του ίδιου του δημάρχου, και για το κατά πόσον ο σχεδιασμός επί χάρτου έχει γίνει κτήμα των πολιτών, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σωστά αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί σε μια μεγάλη πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γύρω από την πολιτική προστασία, με φόντο φυσικά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας, για την οποία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της συνεδρίασης, ήταν αναμενόμενο, εύλογο, να τεθεί στο τραπέζι του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της ετοιμότητας του Δήμου Ηρακλείου. Η συζήτηση άνοιξε με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Μαρίνο Παττακό, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στον καλό σχεδιασμό, όπως είπε, που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή του Γιάννη Κουράκη.

«Σας δηλώνω ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει τη δυνατότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχει σχέδιο. Το παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Το επικαιροποίησαμε και σύντομα θα το επανεκδώσουμε.

Λειτουργούμε έχοντας ενεργή την ομάδα πολιτικής προστασίας, ένα εθελοντικό όργανο. Συνεχίζουμε την ενημέρωση του προσωπικού. Έχουμε βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα επέμβασης του προσωπικού. Οργανώσαμε ομάδα έργου πολιτικής προστασίας», ανέφερε ο κ. Παττακός, ο οποίος και παρέδωσε στο σώμα έναν απολογισμό έργου πολιτικής προστασίας του Δήμου για το διάστημα των τελευταίων ετών...

Μπορεί ο αρμόδιος από πλευράς Λότζιας να επιχείρησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα ετοιμότητας, η κατάσταση ωστόσο σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι τόσο ρόδινη. Ίσα-ίσα δηλαδή, δεδομένου ότι βασικά, διαχρονικά προβλήματα, που αποτελούν “τροχοπέδη” για την πολιτική προστασία, παραμένουν στις ίδιες διαστάσεις.

Μιλάμε φυσικά για τα ζητήματα της χαοτικής δόμησης και της άκρως προβληματικής πρόσβασης στο εντός τειχών κυρίως Ηράκλειο (αλλά όχι μόνο) που σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να αποδειχτούν ακόμα και φονικά εμπόδια στις προσπάθειες των αρμόδιων Αρχών, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ κ.λπ.

Εδώ λοιπόν όχι μόνο δεν καταγράφεται βελτίωση της κατάστασης, αλλά τα προβλήματα μάλλον έχουν οξυνθεί, με βάση τα καμπανάκια που έκρουσαν χθες σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση-αποκάλυψη του Νίκου Γιαλιτάκη από την παράταξη Κουράκη.

«Η πολιτική προστασία είναι ένα δυναμικό κομμάτι που διαρκώς πρέπει να εκσυγχρονίζεται. Ιδίως σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο, που έχει αυξημένες ανάγκες. Η πόλη μας εδώ και δεκαετίες είναι όμηρος των κρατικών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης.

Έχουμε και την παλιά πόλη. Έχει τη μεγάλη ιστορική σημασία της. Έχει όμως και σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας», ανέφερε ο Νίκος Γιαλιτάκης και συνέχισε: «Στην Αγία Τριάδα έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα. Οι καταπατητές συνεχώς αυξάνονται. Σε πολλά στενά ένοικοι ή ιδιοκτήτες καταπατούν δημόσιο χώρο. Τα μικρά έστω αυτά μονοπάτια.

Συμβολή οδών Σκρα και Γοργολαΐνη έχουμε μια χαρακτηριστική κατάληψη δρόμου. Πρέπει να δράσετε πιο έντονα.

Δεν είναι ότι βάζουν καφάσια. Κάνουν τους δρόμους αυλές τους! Είναι που είναι στενοί οι δρόμοι και προβληματικές οι προσβάσεις, σκεφτείτε πόσο χειρότερο γίνεται το σκηνικό σε περίπτωση ανάγκης με τις καταπατήσεις αυτές του κοινόχρηστου χώρου»...

Καταπέλτης για την έλλειψη μέριμνας σε επίπεδο πρόληψης, ακόμα και σε απλές ενέργειες, εμφανίστηκε από την παράταξη επίσης των “Ανοιχτών Οριζόντων” ο Δημήτρης Αγαπάκης, ο οποίος προέβη σε μια αποκάλυψη που προκάλεσε έντονο προβληματισμό.

«Περίμενα, κύριε Παττακέ, ειλικρινά, να έχουμε μια άλλου τύπου ενημέρωση απόψε. Να ξεφύγουμε από το ευχολόγιο που μας καταθέσατε. Να μπούμε σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Είναι αδιανόητο να μας ρωτάνε συμπολίτες μας τι θα συνέβαινε στον δήμο μας αν, ο μη γένοιτο, είχαμε μια τέτοια ατυχία, και να μην είμαστε σε θέση οι δημοτικοί σύμβουλοι να γνωρίζουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας», σημείωσε ο κ. Αγαπάκης και πρόσθεσε: «Πριν από 25 ημέρες, στην περιοχή που μένω, στην Κορώνη Μαγαρά, σε μια ακάλυπτη δημοτική έκταση αρκετών στρεμμάτων, που είναι παντελώς ακαθάριστη, πήρε φωτιά. Δεν το ανέφερα ως τώρα. Ευτυχώς ήταν μεσημέρι. Ήμασταν εκεί. Ενημερώσαμε την Πυροσβεστική και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Αν καθυστερούσε 5 λεπτά, κάποια σπίτια μπορεί να καίγονταν. Είχε πολλές καλαμιές, πέρα από τα ξερόχορτα. Αν έπαιρναν φωτιά οι καλαμιές, θα καίγονταν περιουσίες.

Θα περιμέναμε κάποια παρέμβαση καθαρισμού. Οι γείτονες πλήρωσαν από την τσέπη τους, φοβούμενοι για τα σπίτια τους. Γιατί τα λέω αυτά; Πρέπει να προλαμβάνουμε»...

«Είναι μερικές καταστροφές που, αν δεν έχεις πάρει προληπτικά, έγκαιρα μέτρα, δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις. Στην Αγία Τριάδα δεν υπάρχουν δρόμοι, πρόσβαση να μπουν πυροσβεστικά οχήματα. Προσοχή, ο Αύγουστος είναι δύσκολος, επικίνδυνος μήνας», τόνισε από την παράταξη των “Ενεργών Πολιτών” ο Γιώργος Μανδαλάκης.

«Η πολιτική προστασία δεν απαιτεί μια σωστά δομημένη πόλη; Δεν απαιτεί αντιπλημμυρικά έργα; Πού είναι; Πού είναι η αντισεισμική θωράκιση της πόλης; Πού είναι το σχέδιο πόλης; Με αυτά θα σωθούν ζωές. Αυτά είναι τα σοβαρά», σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης.

Να υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο, με αναγκαίες κατεδαφίσεις ή εξαγορές παλιών κτισμάτων, για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία στο κρίσιμο παραλιακό μέτωπο ζήτησε ο σύμβουλος της “Άμεσης Δημοκρατίας” Λεωνίδας Ζαμπετάκης.

«Η άποψή μου η προσωπική είναι ότι το πρόβλημα είναι στη διάχυση της πληροφορίας. Πώς θα γνωρίζει ο κάτοικος των Καμινίων, της Θερίσου, του Ξηροποτάμου το σημείο που πρέπει να πάει αν γίνει πυρκαγιά στην περιοχή του. Η διάχυση πληροφορίας πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεχούς, αδιάλειπτης ενημέρωσης. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο Γιόφυρο», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος στάθηκε και αυτός στην Αγία Τριάδα, γνωστοποιώντας πως ετοιμάζονται τρεις μεγάλες υπόγειες υδατοδεξαμενές.

Αστυνομικό γραφείο στο κέντρο

Την παραχώρηση δημοτικού χώρου στο κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα στο μέγαρο της πλατείας Δασκαλογιάννη, στη μεριά της Κοζύρη, για τη λειτουργία Α.Τ. επισφράγισε ομόφωνα χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία και του αστυνομικού υποδιευθυντή Ηρακλείου κ. Μπαριτάκη.

Σε πρώτη φάση, πάντως, στον χώρο θα λειτουργεί όχι κανονικό Αστυνομικό Τμήμα, όπως ζητά η ηρακλειώτικη κοινωνία, αλλά αστυνομικό γραφείο, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται για κάποιες ανάγκες τους...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News