Ηράκλειο

Εικόνες αποκάλυψης στους αμπελώνες του Ηρακλείου

Ολοκληρωτική η καταστροφή για το επιτραπέζιο σταφύλι - Επί ποδός ο ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών στους κρητικούς αμπελώνες

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στους αμπελώνες του Ηρακλείου συναντούν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που προσπαθούν να καταγράψουν τις ζημιές εγκαίρως και να απαντήσουν στην αγωνία των παραγωγών που χάνουν για μία ακόμη χρονιά της σοδιά τους.

Το πλήγμα είναι βαρύ ειδικότερα για τα επιτραπέζια σταφύλια για τα οποία είχαν «καλλιεργηθεί» μεγάλες… προσδοκίες, καθώς η χρονιά φαινόταν χρυσή από πλευράς ποιότητας, ποσότητας και της τιμής που είχε διαμορφωθεί στην αγορά.

Η μυρωδιά της σήψης είναι αρκετά έντονη για να αντιληφθεί κανείς ακόμη και από μακριά την έκταση της καταστροφής.

Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται επί ποδός για να προλάβουν να βρεθούν σε όλες τις καλλιέργειες για τις οποίες έχει γίνει καταγγελία ζημιών.

Η απογοήτευση των αμπελουργών είναι μεγάλη, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είτε πρόκειται για επιτραπέζια, οινάμπελα, είτε για σταφιδοποίηση, οι ζημιές είναι τεράστιες και η προοπτική της αποζημίωσης πολύ… μακρινή.

Οι περισσότεροι πληγέντες δεν έχουν λάβει ακόμη το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων από τις ζημιές της περασμένης χρονιάς, τη στιγμή που βλέπουν τους κόπους τους και φέτος να πηγαίνουν στράφι.

Το μόνο αισιόδοξο είναι πως οι αυτοψίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα αμπελοχώρια του νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια